ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων βλέπει γαλλική υποβάθμιση

15:28 - 07 Δεκ 2011 | Αναλύσεις
Η Γαλλία θα χάσει την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ στις αρχές του επόμενου έτους παρά τις έσχατες προσπάθειες του Γάλλου προέδρου Nicolas Sarkozy να επιλύσει την κρίση χρέους της ευρωζώνης στην σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα, είπαν οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι 11 από τους 13 οικονομολόγους που συμμετείχαν πιστεύουν ότι η Γαλλία θα υποβαθμιστεί από έναν εκ των τριών μεγαλύτερων οίκων αξιολόγησης μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Το μόνο ερώτημα, μετά από την προειδοποίηση της Standard & Poor's για μαζική υποβάθμιση των χωρών της ευρωζώνης, είναι εάν η Γαλλία θα υποβαθμιστεί κατά μια βαθμίδα στο ΑΑ+, ή κατά δυο βαθμίδες κατευθείαν, στο ΑΑ.

"Εάν εφαρμόσεις την μεθοδολογία της Standard & Poor's που βασίζεται σε ποσοτικούς παράγοντες, η Γαλλία θα έπρεπε να είχε ήδη αξιολόγηση ΑΑ, όπως και οι ΗΠΑ και η Βρετανία", είπε ο Jean-Christophe Caffet, οικονομολόγος στην επενδυτική τράπεζα Νatixis.

Ο Caffet σημείωσε ωστόσο ότι οι οίκοι αξιολόγησης λαμβάνουν υπόψη τους και υποκειμενικά κριτήρια, όπως η αξιοπιστία των δημοσιονομικών σχεδίων της κυβέρνησης, καθιστώντας δύσκολη την όποια εκτίμηση για το ποιά θα είναι η τελική τους απόφαση.

Μόνο τα στελέχη των οίκων αξιολόγησης το γνωρίζουν αυτό", είπε.
Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα με αξιολόγηση ΑΑΑ η οποία απειλείται με υποβάθμιση δυο βαθμίδων από την S&P, καθώς ο οίκος ισχυρίζεται ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι υπερβολικά αισιόδοξες, τα σχέδια για την μείωση του ελλείμματος ανεπαρκή, ενώ οι τράπεζες της χώρας πιθανώς να χρειαστούν κρατική στήριξη προκειμένου να εξυγιανθούν - κάτι το οποίο η γαλλική κυβέρνηση αρνείται.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:09 - 07 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.