ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα funds στοιχηματίζουν στην επιβίωση του ευρώ και στο ράλι των αγορών το 2012

01:36 - 08 Δεκ 2011 | Αναλύσεις
Το ευρώ αναμένεται να επιβιώσει και να μείνει μάλιστα... ανέπαφο από την κρίση που μαστίζει την ευρωζώνη, όπως εκτιμούν οι fund managers, ενώ προσθέτουν ότι ότι ακόμη και εάν υπάρξει απλά ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταθερότητα του ευρώ, θα είναι αρκετό για να ενθαρρύνει το ράλι στις διεθνείς αγορές το επόμενο έτος.
Μιλώντας στο Επενδυτικό Συνέδριο του Reuters με θέμα τις προοπτικές του 2012, οι διαχειριστές κεφαλαίων από τα μεγαλύτερα funds της Ευρώπης, σημειώνουν ότι σίγουρα ο κίνδυνος διάλυσης του ευρώ είναι υπαρκτός, αλλά δεν είναι ακόμα αρκετά υψηλός για να γονατίσει τους επενδυτές.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι η αγορά βλέπει τον δρόμο προς μία λύση, τονίζει ο Giordano Lombardo, επικεφαλής επενδύσεων στην Pioneer Investments της Unicredit, η οποία έχει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικό. Όπως προσθέτει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι διεθνείς αγορές μετοχών θα σημειώσουν ράλι της τάξης του 15%-20% το νέο έτος.

Ο αναλυτής σημειώνει πάντως πως καθώς οι πιθανότητες διάλυσης του ευρώ είναι ακόμα σημαντικές (στο 15%-20%), η πιο λογική επενδυτική στρατηγική είνια η μεγάλη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, με κάποιο hedging στο δολάριο και το χρυσό.

Σύμφωνα με τον Arnaud de Servigny, επικεφαλής της Deutsche Βank Private Wealth Management δεν είναι αδιανόητο ότι μία ή περισσότερες χώρες μπορεί να επιλέξουν να φύγουν από το το ευρώ, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά ο ίδιος σε καμία περίπτωση δεν βλέπει τη διάλυση του ευρώ. Όπως τονίζει, το 2012, θα υπάρξει το «μενού» που χρειάζεται για να μείνει κάποια χώρα εάν θέλει, στη ζώνη του ευρώ. Το αν θα αποφασίσει να αποχωρήσει, θα εξαρτηθεί από το μενού που της προσφέρεται. Ο αναλυτής προσθέτει πάντως πως το β΄εξάμηνο του 2012 οι προοπτικές για τις μετοχές είναι εξαιρετικά θετικές, με το ριμπάουντ να είναι εντυπωσιακό και να έχει ηγέτες τις μετοχές μεγάλων εταιρειών με έκθεση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Όπως προσθέτει, μόλις το πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη γίνει πιο ξεκάθαρο, θα σημειωθεί σημαντικό re-pricing.

Ο Alec Letchfield, διευθυντής επενδύσεων της HSBC, εκτιμά πως τα κέρδη στις διεθνείς μετοχές το 2012 θα είναι διψήφια, καθώς βλέπει την κρίση του ευρώ να περιορίζεται. Όπως προσθέτει, δεν είναι συνήγορος της άποψης ότι κάποια χώρα μπορεί απλά να αποχωρήσει από το «πείραμα» του ευρώ. Με βασή των καταστροφικών συνεπειών που θα έχει κάτι τέτοιο στις αγορές, το λογικό τουλάχιστον είναι πως οι πολτικοί θα κάνουν ότι είναι σωστό.

Όπως επισημαίνει, η HSBS είναι υπέρ των μετοχών το 2012, και ειδικά των α αναδυόμενων αγορών και αναμένει το ράλι να κυμανθεί στο 15% ,καθώς οι αποτιμήσεις είναι εξαιρετικά φθηνές, και σε σύγκριση με τα ομόλογα είναι το πιο ελκυστικό trade.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:32 - 08 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.