ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Buy από Merit ΑΧΕΠΕΥ για METKA

15:54 - 21 Δεκ 2011 | Αναλύσεις
 H Merit συνεχίζει την κάλυψη της εταιρείας METKA διατηρώντας τη σύσταση BUY και αυξάνοντας παράλληλα την τιμή στόχο στα €13,0 από τα €12,0. O όμιλος της ΜΕΤΚΑ έχει πετύχει στα τελευταία χρόνια την πλήρη γεωγραφική διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του με αποτέλεσμα να μην εξαρτάται πια εξ’ ολοκλήρου από τις εγχώριες δραστηριότητες και ειδικότερα από ένα μόνο πελάτη, τη ΔΕΗ, όπως συνέβαινε μερικά χρόνια πριν. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρείας κινείται κοντά στα επίπεδα ρεκόρ και αυτό αποτελεί το βασικό λόγο που οι πωλήσεις της εταιρείας για το Εννεάμηνο του 2011 βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανέρχεται σε 1,9 δις ευρώ περίπου μετά την ανάληψη ενός νέου έργου στο Ιράκ, ενώ σημαντικά έργα έχουν αναληφθεί επίσης σε Συρία, Τουρκία και Ρουμανία. Σαν αποτέλεσμα το 91% του ανεκτέλεστου υπολοίπου αποτελείται πλέον από έργα του εξωτερικού.



Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, "για το σύνολο του 2011 αναμένουμε οι πωλήσεις και τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη να σημειώσουν καινούριο ρεκόρ καθώς τέσσερα έργα ολοκληρώνονται μέσα στο έτος και τρία ακόμη συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς, ενώ η εταιρεία καταφέρνει να διατηρεί τα υψηλά περιθώρια κέρδους σε όλα τα
projects της.  Ερωτηματικό αποτελεί το πότε θα ξεκινήσει το 2ο έργο στη Συρία λόγω των αναταραχών στη χώρα. Σύμφωνα με το management της ΜΕΤΚΑ το πρώτο έργο στη Συρία εκτελείται εντός του χρονοδιαγράμματος, συμβάλλοντας σημαντικά στην κερδοφορία και τη ρευστότητα του ομίλου. Το πιθανότατο σενάριο είναι το παραπάνω project να ξεκινήσει στις αρχές του 2013 ενώ δεν αποκλείεται σύντομα η εταιρεία να ανακοινώσει την ανάληψη και άλλου έργου που θα αυξήσει και άλλο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της. Μέσα στον Οκτώβρη ανακοινώθηκε η ανάληψη ενός έργου στο Ιράκ που θα συνεισφέρει 349 εκ.$ στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου και πιθανότατα θα ξεκινήσει μέσα στο 2012.

 

Τα αποτελέσματα του 9Μ:11 ήταν ελαφρώς καλύτερα των αναμενομένων λόγω επιτάχυνσης των εργασιών σε ορισμένα projects και σαν αποτέλεσμα αναθεωρήσαμε ανοδικά τις προβλέψεις μας για φέτος, ενώ μειώσεις επήλθαν στις προβλέψεις μας για το 2012, λόγω της καθυστέρησης του έργου στη Συρία, και αντίστοιχα αύξηση σε αυτές του 2013 οδηγώντας σε μια μικρή αύξηση της τιμής στόχου.

 

Το περιθώριο EBITDA της ΜΕΤΚΑ είναι ένα από τα υψηλότερα του κλάδου και αυτό διασφαλίζει την υψηλή κερδοφορία της εταιρείας ακόμη και όταν δεν υπάρχουν έκτακτα κέρδη, όπως αυτά του 2010. Για το 2011 αναμένουμε τα καθαρά κέρδη να είναι λίγο υψηλότερα από τα περσινά αλλά πολύ αυξημένα σε σχέση με τα επαναλαμβανόμενα κέρδη του 2010.

 

Η εταιρεία εστιάζει πλέον σε ενεργειακά έργα με υγιές περιθώριο κέρδους σε Ανατολική Ευρώπη, Τουρκία, Μέση Ανατολή και ενδεχομένως σε νέες αγορές όπως αυτή της Αφρικής, καθώς στην Ελλάδα τα περιθώρια για νέα μεγάλα έργα στενεύουν. Η στροφή των ενεργειακών επενδύσεων παγκοσμίως σε τομείς λιγότερο επικίνδυνους από την πυρηνική ενέργεια  είναι κάτι που αυξάνει τις μελλοντικές προσδοκίες για ανάληψη νέων έργων από τη ΜΕΤΚΑ.

 

Στα θετικά της εταιρείας η εξαιρετική της ρευστότητα και η απουσία μεγάλων δανείων. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι η ΜΕΤΚΑ διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή σε τιμές που συνιστούν έναν από τους χαμηλότερους δείκτες P/E της ελληνικής αγοράς και όχι μόνο,  με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2011 αλλά και του 2012".

 

 

  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.