ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακόμα και κάτω από το 100% του ΑΕΠ «βλέπει» η Merrill Lynch το ελληνικό χρέος

14:45 - 11 Ιαν 2012 | Αναλύσεις
Aρκετά αισιόδοξη εμφανίζεται η Merrll Lynch, αφού προβλέπει πως το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί ακόμη και κάτω από το 100% νωρίτερα από το 2020.
Αυτό, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι όλα πάνε καλά με το PSI και «κλείσει» η συμφωνία για το κούρεμα 50%, και η Ελλάδα προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή όπως ορίζει το συμφωνηθέν πρόγραμμα

Κατά

Σε ότι αφορά την δράση της ΕΚΤ και την περίφημη ποσοτική χαλάρωση, ο στρατηγικός αναλυτής υποστήριξε

Όπως σημειώθηκε όταν η ΕΚΤ δει ότι οι συνθήκες στην οικονομία της ευρωζώνης αρχίζουν να επιδεινώνονται, χτυπώντας την ανάπτυξη, αναμένεται να υιοθετήσει αυτήν την πολιτική. Όπως σημείωσε, η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη να συγκρατήσουν οι ώριμες οικονομίες τα χρέη τους, μας έφερε ένα βήμα πριν από τη δεύτερη παγκόσμια ύφεση, σε λιγότερο από τρία χρόνια. Αξίζει να σημειώσουμε πως η

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις, ο οίκος εμφανίζεται αισιόδοξος γενικότερα για τις μετοχές, η υπεραπόδοση όμως της αξίας τους σε σχέση με τα εταιρικά ομόλογα, θα είναι περιορισμένη. Προτιμά τις μετοχές των ΗΠΑ, και της Βρετανίας, σε σχέση με εκείνες της Ιαπωνίας και της Ευρώπης, και δίνει έμφαση στο θέμα απόδοσης-ποιότητας-ανάπτυξης.

Επίσης, τόνισε ότι η «αξία» στα κρατικά ομόλογα παγκοσμίως θα είναι μικρή το 2012, και αποφεύγει ειδικά τα αμερικάνικα και τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Παράλληλα, βλέπει τον χρυσό να ξεπερνά φέτος τα 2000 δολάρια η ουγγιά, ενώ εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου το α’ εξάμηνο θα είναι σταθερή, και θα αυξηθεί στη συνέχεια καθώς θα βελτιώνεται η ζήτηση.

Merrill Lynch, αν και δεν αναμένει παγκόσμια ύφεση το 2012, αλλά χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,5%, εκτιμά ότι η συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης θα είναι γεγονός, στο 0,6%, ενώ οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ανάπτυξη της τάξης του 2% και η Κίνα θα παρουσιάσει «ομαλή προσγείωση» στο 8,6% από 9,2% το 2011. τη διάρκεια της παρουσίασης της επενδυτικής στρατηγικής του διεθνούς οίκου για το 2012 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο portfolio strategist της ML, Johann Jooste τόνισε πως μία επιτυχής συμφωνία για το PSI σε συνδυασμό με την ευστοχία της ελληνικής κυβέρνησης στην σειρά των μέτρων που πρέπει να τηρήσει, θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, συντομότερα από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, η ελληνική οικονομία θα σημειώσει σταθεροποίηση το τρέχον έτος, με την συρρίκνωση να τοποθετείται στο 1,8% από 5,3% το 2011. ότι η θα μπορούσε να κινηθεί πιο γρήγορα από το αναμενόμενο σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του χρέους, τόσο των κρατών όσο και των τραπεζών, τυπώνοντας χρήμα. Όπως σημειώνει, αναμένεται μέσα στο έτος η ΕΚΤ να αναλάβει τον ρόλο του δανειστή της έσχατης ανάγκης και να υιοθετήσει και αυτή ( όπως έχει κάνει και η Fed στο πρόσφατο παρελθόν ) την άμεση ποσοτική χαλάρωση, καθώς μέχρι τώρα οι κινήσεις που έχει κάνει, όπως η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, ήταν ουσιαστικά έμμεσο QE, και δεν αύξανε τον δικό της ισολογισμό, αλλά αυτόν των τραπεζών.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:30 - 12 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.