ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SocGen: Μη βιώσιμο και μετά το PSI το ελληνικό χρέος

14:36 - 17 Ιαν 2012 | Αναλύσεις
SocGen: Μη βιώσιμο και μετά το PSI το ελληνικό χρέος
Στο ύψους του κουπονιού η "ταμπακέρα". Θα "κουρέψει" η ΕΚΤ όσα ομόλογα αγόρασε στα πλαίσια των "μη συμβατικών παρεμβάσεων", εκτιμά η SocGen.
Στην εκτίμηση πως το PSI τελικά θα προχωρήσει, εμμένει σε σημερινή της ανάλυση η Societe Generale, παρότι οι διαπραγματεύσεις κόλλησαν στο ύψος του "κουπονιού".

Ειδικότερα, το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι με τη συμφωνία όπως διαμορφωνόταν και με δεδομένες τις αστοχίες στα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη θα απαιτούνταν διψήφιος αριθμός δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον στήριξη από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση τα επόμενα τρία χρόνια.

Η λύση που προτάθηκε από τους Ευρωπαίους ήταν η μεγαλύτερη "απομείωση" σε όρους πραγματικής αξίας, μέσω της μείωσης του κουπονιού στα νέα ομόλογα που θα δοθούν στο πλαίσιο του PSI.

Ο Τσαρλς Νταλάρα από την πλευρά του υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι αυτοί που πιέζουν για μεγαλύτερο του 50% κούρεμα (απόρροια της μείωσης του κουπονιού) δεν καταλαβαίνουν τη φύση μιας εθελοντικής συμφωνίας.

Παρά τις δυσκολίες, η Societe Generale εξακολουθεί να έχει ως βασικό της σενάριο το ότι το PSI τελικά θα προχωρήσει. Εκτιμά ότι το κούρεμα θα είναι 50% σε όρους ονομαστικής αξίας και 65% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV).

Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και μετά το PSI, ανεπαρκή τα 130 δισ. ευρώ


Η γαλλική τράπεζα εκτιμά πάντως πως ακόμη και μετά το PSI το χρέος της Ελλάδας δεν θα γίνει διαχειρίσιμο γιατί θα παραμείνει περίπου στο 150% του ΑΕΠ το 2012. Η χώρα θα χρειαστεί στήριξη από τους επίσημους φορείς για πολλά χρόνια. Η επιστροφή στην ανάπτυξη και το κλείδωμα χαμηλών επιτοκίων δανεισμού είναι η λύση.

Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει 100% συμμετοχή στο PSI. Aν δεν τα καταφέρει, τότε θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια, δεδομένου ότι φέτος έχει λήξεις 32 δισ. ευρώ. Εν τέλει, «τα 130 δισ. που προβλέπει το τελευταίο πακέτο διάσωσης δεν είναι αρκετά», λέει η τράπεζα.

SocGen: Η ΕΚΤ θα σπάσει στα δύο τα ελληνικά ομόλογα και θα "κουρέψει" όσα αγόρασε στα πλαίσια των "μη συμβατικών παρεμβάσεων"


"Πάντα πιστεύαμε ότι η EKT θα επιμείνει να μη δεχθεί κούρεμα των τίτλων που έχει στην κατοχή της", επισημαίνει η Societe Generale. Δεδομένου όμως του κινδύνου για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, το να αποδεχθεί και η κεντρική τράπεζα το κούρεμα των τίτλων που κατέχει θα μπορούσε να είναι λύση στην επιπλέον χρηματοδότηση που απαιτείται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Societe Generale, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να τραβήξει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα ομόλογα που έχει αγοράσει στο πλαίσιο της συνήθους διαχείρισης ομολόγων και σε αυτά που απέκτησε στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος SMP για τη στήριξη των τιμών των τίτλων χωρών που αντιμετώπισαν προβλήματα (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία κ.ά.).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να συζητήσει λύσεις για τη δεύτερη ομάδα τίτλων, αν τα κράτη-μέλη δεχθούν να αποζημιώσουν την τράπεζα για τυχόν απώλειες. Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ μπορεί να δώσει αυτούς τους τίτλους σε έναν άλλον φορέα (όπως το EFSF) στις τιμές όπου η ίδια αγόρασε (σ.σ.: στην περίπτωση της Ελλάδας είναι αρκετά κάτω από την ονομαστική αξία) ή λίγο χαμηλότερα. Πάντως, πάνω από τις σημερινές τιμές αγοράς.

Δεδομένου του κινδύνου να μην προχωρήσει το PSI, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι πιθανόν να εκτιμήσουν ότι είναι καλύτερο να υποστεί κάποιες ζημίες το χαρτοφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας, παρά να βρεθούν αντιμέτωποι με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, υποστηρίζει η γαλλική τράπεζα.

Επίσης, δεδομένου ότι πιθανή ελληνική χρεοκοπία μπορεί να συνοδευτεί και από έξοδο της χώρας από το ευρώ, το ευρωσύστημα θα αντιμετώπιζε σε αυτήν την περίπτωση επιπλέον ζημίες της τάξης των 100 δισ. ευρώ, τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει σε άλλες κεντρικές τράπεζες, στο πλαίσιο του προγράμματος εσωτερικών συναλλαγών Target 2.
Τελευταία τροποποίηση στις 18:12 - 17 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.