ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: Πάνω από 1/2 η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από το ευρώ μέχρι και το 2013 - GS: Οι τέσσερις κίνδυνοι για την Ελλάδα

11:45 - 07 Μαϊ 2012 | Αναλύσεις
Citi: Πάνω από 1/2 η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από το ευρώ μέχρι και το 2013 - GS: Οι τέσσερις κίνδυνοι για την Ελλάδα
Αβεβαιότητα για την μελλοντική πορεία της Ελλάδας και για το ευρύτερο φάσμα της Ευρωζώνης προκαλεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, ενώ η Citi βλέπει πιο ορατό τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ τους επόμενους 12-18 μήνες.

 

Η Goldman Sachs σε ανάλυσή της εστιάζει στο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν καταλαμβάνουν αρκετές έδρες στο Κοινοβούλιο για να σχηματίσουν κυβέρνηση και ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστούν περισσότερα μέρη να συμμετάσχουν στη κυβέρνηση συνασπισμού. Η Goldman Sachs αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, με σαφή ατζέντα την καταπολέμηση της λιτότητας, είναι το δεύτερο κόμμα από την άποψη των ψήφων και γίνεται ρυθμιστής των εξελίξεων, ενώ Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή καταλαμβάνουν μεγάλη μερίδα των ψήφων.

 

Η Goldman τονίζει πως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα ζητήσει τη Δευτέρα από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Η αποτυχία να καταλήξει η ΝΔ σε συμφωνία προς την κατεύθυνση αυτή θα αναγκάσει τον Πρόεδρο να ζητήσει από τη Ριζοσπαστική Αριστερά να διερευνήσει τη δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν σύντομα εκλογές.

 

Η Goldman Sachs τονίζει πως η ομιχλώδης πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις άμεσες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τους επόμενους δύο μήνες. Ενδεικτικά η τράπεζα αναφέρεται:

 

-Στις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για τα ελληνικά ομόλογα ξένου δικαίου που λήγουν στις 15 Μαΐου και οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν υπάχθηκαν στο PSI.

-Στις περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους περίπου 11,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να διευκρινιστούν τον Ιούνιο.

-Στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

-Στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με τρόπο που θα καθιστά εύκολο για τις τράπεζες την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στο μέλλον.

 

Η Goldman Sachs αναφέρει πως η έλλειψη συντονισμού και η επικράτηση της λαϊκίστικης ατζέντας στο Κοινοβούλιο θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει στο λιγότερο επιθυμητό σενάριο, ενώ προσθέτει πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να απομακρύνει περαιτέρω την Ελλάδα από τον πυρήνα της Ευρώπης.

 

Citi: Αυξάνεται στο 50-75% το ρίσκο εξόδου από το ευρώ τους επόμενους 12-18 μήνες

 

Τη διογκούμενη λαϊκή αντίδραση στη λιτότητα ανέδειξαν οι ελληνικές εκλογές παρουσιάζοντας ένα κατακερματισμένο αποτέλεσμα, επισημαίνει σε σημερινή της ανάλυση η Citigroup.

 

Προσθέτει ακόμη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα προμηνύει σημαντικές προκλήσεις στην προσπάθεια να σφυρηλατηθεί η πολιτική συναίνεση για να διατηρηθεί η χώρα στην ευρωζώνη.

 

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, ακόμη και εάν λάβει κανείς υπόψη την πρόσφατη ώθηση της ατζέντας για την ανάπτυξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, «βλέπουμε σημαντική πιθανότητα η νέα ελληνική κυβέρνηση να χάσει τους επόμενους στόχους, και την αύξηση του ρίσκου για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στους επόμενους 12-18 μήνες, να αυξάνεται από το 50% στο 50%-75%».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:00 - 07 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.