ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: Πιθανόν μέχρι τα τέλη του μήνα το αίτημα της Ισπανίας για διάσωση -Τί θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα

00:05 - 27 Σεπ 2012 | Αναλύσεις
Citi: Πιθανόν μέχρι τα τέλη του μήνα το αίτημα της Ισπανίας για διάσωση -Τί θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα
H Citi συνεχίζει να αναμένει, παρά τις χθεσινές δηλώσεις Rahoy, πως η Ισπανία θα αναγκαστεί να ζητήσει πλήρη κρατική διάσωση, και μάλιστα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε νέο της report, ίσως και μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα.

Η αμερικάνικη τράπεζα σημειώνει πως πλέον δεν υπάρχει «εάν» γύρω από τη διάσωση της Ισπανίας, αλλά «πότε», η οποία μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες. Βέβαια, όπως υπογραμμίζει, το πιο πιθανό σενάριο για το ισπανικό bailout είναι να ζητηθεί αμέσως μετά τις περιφερειακές εκλογές στις 21 Οκτωβρίου (στη Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία, με την Καταλονία να προχωρά και αυτή σε -πρόωρες- εκλογές σύντομα), και υπάρχει και η πιθανότητα να καθυστερήσει περαιτέρω (αγοράς επιτρέπουσας), εάν και εφόσον οι εξελίξεις στις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων είναι θετικές, κάτι που δεν φαίνεται βάβαια μετά και την χθεσινή εκ νέου εκτόξευση του κόστους δανεισμού πάνω από το 6%.

 

Σύμφωνα με την Citi, το ισπανικό πρόγραμμα διάσωσης θα επικεντρωθεί κυρίως σε ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα και σε ρυθμίσεις για την πρόοδο των ελέγχων γύρω από την δημοσιονομική προσαρμογή και τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Όπως τονίζεται, θα συμπεριλαμβάνει την ικανότητα αγοράς, από πλευράς του ESM, ισπανικών κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά (έτσι ώστε να επιτραπεί στην ΕΚΤ να ενεργοποιήσει το νέο σχέδιό της, το ΟΜΤ). Ωστόσο, δεν αναμένεται να περιλαμβάνει περαιτέρω σημαντικά μέτρα λιτότητας ή όρους γύρω από το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την Ισπανία.

 

Όπως επισημαίνεται, μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου αναμένεται και η ανακοίνωση του review της Moody’s για την Ισπανία, αλλά η Citi εξηγεί πως ενδέχεται και αυτά να καθυστερήσει, καθώς η φύση της πρόσβασης της Ισπανίας στις αγορές, όπως και η πιθανή διάσωσή της από τον ESM, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί.

Σύμφωνα με τι εκτιμήσεις της Citi, οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης της κυβέρνησης της χώρας μέχρι τα τέλη του έτους, τοποθετούνται στα 60 δισ. ευρώ, με τις δημοπρασίες ομολόγων ( εκτός των εντόκων γραμματιών) μεταξύ του Οκτωβριου και του τέλους Δεκεμβρίου, να διαμορφώνονται κοντά στα 16,5 δις ευρώ. Σύμφωνα με το Bloomberg, μέχρι τα τέλη του έτους έχουν σχεδιαστεί περαιτέρω επτά δημοπρασίες ομολόγων, και έξι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, μέχρι τα τέλη του 2012.

 

K.E.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:26 - 27 Σεπ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.