ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ποίος» δεν αφήνει τις μετοχές να «τρέξουν»

02:07 - 30 Οκτ 2012 | Αναλύσεις
«Ποίος» δεν αφήνει τις μετοχές να «τρέξουν»
Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και το πολιτικό αδιέξοδο στην κρίση της Ευρώπης αντισταθμίζουν τον θετικό αντίκτυπο που έχει η δράση των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως και ιδιαίτερα η ΕΚΤ - μέσω του σχέδιου ΟΜΤ - στις μετοχές όπως επισημαίνει η Societe Generale.

Οιστρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι ενέσεις νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, φαίνεται να χάνουν τη δύναμή τους στην ενίσχυση των μετοχών διεθνώς, με τον δείκτη Standard & Poors 500 να έχει χάσει 3,3% από την στιγμή που ανακοινώθηκε το τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με ένα 15% άνοδο σε κάθε έτος που η Fed άρχισε να διοχετεύει χρήματα στην αγορά, από το 2009.

Η κακή απόδοση του S&P 500 από την ημέρα της ανακοίνωσης του QE3 μπορεί κάλλιστα να είναι μια πρώτη ένδειξη της απώλειας/αδυναμίας της επίδρασης που έχει η πολιτική της Fed, όπως αναφέρεται στο report της τράπεζας, ενώ υπογραμμίζεται πως τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κορυφωθεί και αναμένεται να συρρικνωθούν καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται.

Ο δείκτης Euro STOXX 50 των blue chips της ευρωζώνης, έχει υποχωρήσει 3,3% επίσης κατά την ίδια περίοδο, αντιστρέφοντας μέρος του ράλι της τάξης του 15% που σημειώσε το καλοκαίρι, καθώς η Ισπανία συνεχίζει να διστάζει να ζητήσει σχέδιο διάσωσης το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για τις αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες για ένα event/tail risk στις αγορές, με την παροχή περισσότερου χρόνου στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να βρουν λύσεις για την κρίση του ευρώ, όπως τονίζουν οι αναλυτές της SocGen. Ωστόσο, η Ισπανία δεν έχει ακόμη ζητήσει βοήθεια διάσωσης και η εφαρμογή των μέτρων της ΕΚΤ εξακολουθεί να περιορίζεται από πολιτικές αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή το ποσοτικό μοντέλο για την κατανομή περιουσιακών στοιχείων (quant model) της Societe Generale, υποδηλώνει μια νέα στάθμιση υπέρ των ευρωπαϊκών assets, κυρίως μετοχές, ενώ επίσης στέλνει προειδοποιητικά σημάδια για αμερικανικές μετοχές.

Τα αποτελέσματα της μηνιαίας ενημέρωσης του μοντέλου Q-MAP της τράπεζας, όπως αναφέρεται, επιβεβαιώνει την θετική στάση για τις μετοχές της ζώνης του ευρώ. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, η SoCGen έχει σταδιακά στραφεί σε πιο θετική στάση απέναντι στις μετοχές της ευρωζώνης λόγω των σχετικά ελκυστικών αποτιμήσεων (p/e στο 11 έναντι 21 για τις αμερικανικές μετοχές) και της πιθανής μείωσης των κινδύνων. Όπως εκτιμά, οι μετοχές της ζώνης του ευρώ είναι πιο κοντά σε ένα σημείο καμπής.

Από την άλλη μεριά, οι αμερικανικές μετοχές είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, με βάση την συνολική απόδοση, όπως σημειώνει η τράπεζα, και οι αποτιμήσεις φαίνονται αισιόδοξες λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ.

Μετά από μια ισχυρή επίδοση το 2012, οι αμερικάνικες μετοχές είναι ευάλωτες σε μια επιδείνωση των προοπτικών των κερδών και στην αβεβαιότητα σχετικά με την ανάπτυξη, σύμφωνα με τους αναλυτές της SocGen.

 

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:03 - 30 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.