ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και τώρα... ράλι;

00:25 - 07 Νοε 2012 | Αναλύσεις
Και τώρα... ράλι;
Η Cheuvreux «βλέπει» ράλι στις παγκόσμιες μετοχές μετά τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι θεσμικοί εμφανίζονται με αυξημένη όρεξη για μετοχές και περιορίζουν τις θέσεις τους σε μετρητά, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, το τέλος των αμερικάνικων προεδρικών εκλογών δίνει και το σήμα για ράλι στις παγκόσμιες αγορές.

Η Cheuvreux «βλέπει» ράλι στις παγκόσμιες μετοχές μετά τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς μία σημαντική πηγή πολιτικής αβεβαιότητας έχει αφαιρεθεί από την αγορά και οι επενδυτές εστιάζουν στα σημάδια βελτίωσης της αμερικανικής οικονομίας.

«Το επιχείρημά μας είναι ότι τα funds θα επιστρέψουν στις μετοχές των ΗΠΑ μετά τις εκλογές, επιτρέποντας έτσι και την ανοδική κίνηση στις παγκόσμιες μετοχές να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές του 2013», όπως επισημαίνουν οι στρατηγικοί αναλυτές της χρηματιστηριακής εταιρείας σε νέο note.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, η Cheuvreux αναμένει έναν βαθμό δημοσιονομικής σύσφιξης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως αποτέλεσμα των πολιτικών διαπραγματεύσεων για την αναβολή μιας σειράς πολύ βαρύτερων περικοπών των δαπανών και αυξήσεων φόρων, που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος, ο λεγόμενος «δημοσιονομικός γκρεμός» ή fiscal cliff.

Ενώ θα υπάρξει ένας μικρός βαθμός περιορισμού στον προϋπολογισμό ως αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών, δεν θα είναι αρκετό για να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία και αναμένεται να οδηγήσει τόσο την Wall Street όσο και τις παγκόσμιες μετοχές, υψηλότερα.

«Το θέμα είναι πως αισθανόμαστε σίγουροι, ότι ένας βαθμός περιορισμού του προϋπολογισμού δεν θα σκοτώσει την αμερικανική ανάκαμψη, μόνο και μόνο επειδή τα στοιχεία της αναβίωσης του 'εσωτερικού της Αμερικής' είναι πλέον ορατά» όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Cheuvreux. Όπως προσθέτουν, «κατά τη δική μας άποψη, το θέμα δεν είναι ο Ομπάμα ή ο Ρόμνεϊ. Το ερώτημα είναι οι αμερικανικές μετοχές. Και δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να πουλήσει κανείς αυτή τη στιγμή».

Ταυτόχρονα, τα διεθνή funds εμφανίζονται με αυξημένη διάθεση για μετοχές ενώ μειώνουν τις θέσεις τους σε μετρητά. Στη μηνιαία στρατηγική Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε 46 διεθνείς επενδυτικούς οίκους, οι θεσμικοί έχουν αυξήσει τις θέσεις τους σε μετοχές στο υψηλό έξι μηνών και έχουν μειώσει τα επίπεδα των θέσεών τους σε μετρητά, στο χαμηλότερο ποσοστό από το Φεβρουάριο.

Καθώς οι επενδυτές «χώνεψαν» αρκετές εβδομάδες τέραστιας τόνωσης της ψυχολογίας από την δράση της νομισματικής πολιτικής των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, η δημοσκόπηση έδειξε πως οι συνολικές τοποθετήσεις των funds στις ΗΠΑ ανέρχονται στο ξεκίνημα του Νοεμβρίου, στο 49,2%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο.

Η ενίσχυση της επενδυτικής ψυχολογίας και η αποφασιστικότητα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να κρατήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, οδηγούν τις θέσεις σε μετρητά στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το Φεβρουάριο, στο

5,1% του μέσου χαρτοφυλακίου.

Επιπλέον, οι ελπίδες έχουν ενισχυθεί πως, τουλάχιστον, τα χειρότερα της κρίσης χρέους της ζώνης του ευρώ, έχουν περάσει, κι έτσι οι θέσεις σε με ομόλογα της ευρωζώνης έχουν αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο, ενώ οι θέσεις στις μετοχές της ευρωζώνης παραμένουν τον Νοέμβριο σχεδόν σταθερές στο 15,5%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου. Ειδικά οι ευρωπαίοι fund managers πάντως, αύξησαν τις θέσεις τους σε μετοχές στο υψηλό 15 μηνών, στο 46,8%, μειώνοντας τις θέσεις σε μετρητά στο 7,2% από 8,2% τον περασμένο μήνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:55 - 07 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.