ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από 16% τα καθαρά κέρδη 9μήνου για τις εισηγμένες – Το πρώτο δείγμα 23 εταιρειών

00:24 - 19 Νοε 2012 | Αναλύσεις
Πάνω από 16% τα καθαρά κέρδη 9μήνου για τις εισηγμένες – Το πρώτο δείγμα 23 εταιρειών
Κατ' αρχήν αισιοδοξία προκαλεί η εικόνα του 9μήνου σε ένα πρώτο, μικρό δείγμα εισηγμένων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα. Στο δείγμα περίπου 23 εισηγμένων, εκ των οποίων περιλαμβάνονται οι «μεγάλες» Coca Cola, OTE, S&Β και Τιτάν, προκύπτει αύξηση στα καθαρά κέρδη περίπου κατά 16% και οριακή αύξηση κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδες στον κύκλο εργασιών.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο, ότι συνολικά θα βελτιωθεί η εικόνα των εισηγμένων στο 9μηνο μιλώντας για οριακή αύξηση στην καθαρή κερδοφορία. Αν τελικά οι τράπεζες ανακοινώσουν αποτελέσματα, όπως έχει προγραμματιστεί για το τέλος Νοεμβρίου, η εικόνα αυτή θα γυρίσει αρνητική.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα αντικατοπτρίζουν το πολύ δύσκολο γ΄τρίμηνο για την ελληνική οικονομία (ύφεση στο 7,2%) και από αυτά θετικά ξεχωρίζουμε μόνο του ΟΤΕ. Παρά τη μείωση των εσόδων του ομίλου κατά 6,4% στο εννεάμηνο η καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε σημαντικά λόγω περικοπών δαπανών, μειωμένων αποσβέσεων και μειωμένων τόκων. Αντίθετα, δεν μπορούμε να πούμε τα ίδια για τον Τιτάνα που είχε ένα ζημιογόνο τρίμηνο. Στα θετικά του τριμήνου καταγράφεται βεβαίως η σημαντική αύξηση στις πωλήσεις, λόγω κυρίως θετικών ισοτιμιών στις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Η κερδοφορία όμως του ομίλου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα κυρίως λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα παρά τη μικρή ανάκαμψη σε ΗΠΑ και Αίγυπτο. Παράλληλα, δεν ικανοποίησαν τα αποτελέσματα της S&B με οριακή κερδοφορία στο γ΄ τρίμηνο και -12,1% στο εννεάμηνο στα καθαρά κέρδη, της ΕΧΑΕ με σημαντική μείωση εσόδων και πτώση της κερδοφορίας κατά 60% στο εννεάμηνο και της Frigoglass που εμφάνισε σημαντικές ζημιές σε τριμηνιαία βάση λόγω του δυσμενούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος διεθνώς.

Την ερχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις από τα εγχώρια αποτελέσματα εννεαμήνου. Το Jumbo ανακοινώνει το απόγευμα της Δευτέρας (19/11), ακολουθεί ο ΟΠΑΠ την Τρίτη (20/11) και η εβδομάδα κλείνει την Τετάρτη 21/11) με ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο και Ελληνικά Πετρέλαια. Την Τετάρτη επίσης «κλειδώνουν» τα τελικά σχήματα που θα διεκδικήσουν τον ΟΠΑΠ, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα διεξαχθεί η τρίτη επαναληπτική συνέλευση για την δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας προς τους μετόχους της Eurobank.

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 08:47 - 19 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.