ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα υψηλά 20 μηνών οι θέσεις των θεσμικών στις μετοχές - Μειώνονται τα ποσοστά εκείνων που βλέπουν Grexit

00:03 - 12 Δεκ 2012 | Αναλύσεις
Στα υψηλά 20 μηνών οι θέσεις των θεσμικών στις μετοχές - Μειώνονται τα ποσοστά εκείνων που βλέπουν Grexit
Μειώθηκαν σημαντικά οι ανησυχίες των θεσμικών για τον "δημοσιονομικό γκρεμό" στις ΗΠΑ, την κρίση της ευρωζώνης κι έτσι αυξάνουν τις overweight θέσεις τους στα υψηλά 20 μηνών.
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters για τις θέσεις των διεθνών θεσμικών επενδυτών στις μετοχές για το υπόλοιπο του έτους, το 90% των ερωτηθέντων αναμένουν μια συμφωνία στο τέλος του έτους στον αμερικάνικο δημοσιονομικό γκρεμό, και το 80% θεωρούν ότι η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι στη ζώνη του ευρώ μέχρι το τέλος του 2013.
Οι 56 κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους στον κόσμο, εμφανίζονται ιδιαίτερα bullish για τις μετοχές, έχοντας αυξήσει τις overweight θέσεις τους στο υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2011.
Όπως τονίζει ο Boris Willems, στρατηγικός αναλυτής της UBS Global Asset Management, μέχρι το τέλος του 2012 ή το πρωτο εξάμηνο του 2013, θα υπάρξει θετική εξέλιξη με το δημσοιονομικό θέμα των ΗΠΑ, και σε αυτό βασίζεται μεγάλο μέρος της αισιοδοξίας των fund managers διεθνώς.
Όπως προσθέτει, συνολικά, θα είναι ένα πολυ καλό πειρβάλλον για επενδύσεις σε risk assets, με τις όποιες πιθανές μικρές διορθωτικές κινήσεις των αγορών, να αποτελούνν ευκαιρία για αγορές επιλεγμένων μετοχέών σε πιο ελκυστικά επίπεδα.
Οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι εμφανίζονται να έχουν συνολικά μία πιο αμυντική στάση, μειώνοντας τις θσεις τους σε μετοχές στο χαμηλό έξι μηνωών, την στιγμή που οι ευρωπαίοι και ιάπωνες fund managers τις αυξάνουν σημαντικά
Αν και μία μεγάλη πλειοψηφία των αμερικανών θεσμικών αναμένει συμφωνία για τον δημοσιονομικό γκρεμό των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, εμφανίζονται κάπως ανήσυχοι γύρω από τις εξελίξεις των συνομιλιών αυτών καθώς και για την κερδοφορία των εταιρειών,  και γι αυτό μειώνουν τις θέσεις τους στις μετοχές.
Ο επικεφαλής κατανομής κεφαλαίων της Legg mason, Steven Bleiberg, σημειώνει πως δεν εκτιμά ότι η ανάπτυξη της κεδοφορίας των εταιρειών θα είναι πολύ ισχυρή και πως τα περιθώρια κέρδους στις ΗΠΑ είναι μη-ρεαλιστικά υψηλά και αναμένεται να επιστρέψουν στον ιστορικό μέσο όρο τους.     
Στην Ευρώπη, οι θεσμικοί επενδυτές υπογραμμίζουν την συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας και το σχέδιο αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως το έναυσμα για αύξηση των τοποθετήσεων στις μετοχές.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα OMT το καλοκαίρι, αφαίρεσε ένα μεγάλο μέρος των βραχυπρόθεσμων κινδύνων γύρω από την διάλυση της ζώνης του ευρώ, όπως τονίζει ο Alec Letchfield, επικεφαλής επενδύσεων της HSBC Global Asset Management.
Όπως προσθέτει, η HSBC ήταν ήδη overweight στις μετοχές πριν από την ανακοίνωση αυτή και  η είδηση της έδωσε τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω τις θέσεις της.
Στην Ιαπωνία, οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αυξήσει ελαφρώς τις θέσεις τους σε μετοχές λόγω της προπτικής για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στον ανεπτυγμένο κόσμο και της ανάκμψης στην οικονομία της Κίνας.
Παρά την πιο θετική άποψη για τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά δημοσιονομικά προβλήματα, οι θεσμικοί προειδοποιούν γενικότερα κατά του εφησυχασμού και τονίζουν ότι το 2013 κρύβει αρκετούς κινδύνους και θα πρέπει οι τοποθετήσεις να είναι επιλεκτικές.
Πάντως σε ότι αφορά το γνωστό θέμα της διάλυσης της ζώνης του ευρώ και της Grexit, η συντριπτική πλειοψηφία, το 80% των θεσμικών, δεν πιστεύουν ότι στο επόμενο 12άμηνο η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ.
Ανάλογα αισιόδοξη είναι και η έρευνα της Barclays Capital, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι  η πλειοψηφία των παγκόσμιων επενδυτών δεν βλέπουν καμία πιθανότητα διάλυσης της ευρωζώνης κατά το επόμενο έτος. Το 72% του συνόλου των ερωτηθέντων επενδυτών πιστεύουν πλέον ότι καμία χώρα δεν θα φύγει από την ευρωζώνη μέσα στους επόμενους 12 μήνες, έναντι 57% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το Σεπτέμβριο, και πολύ πάνω από το 42% που ήταν το ποσοστό αυτό τον Ιούνιο. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι θα υπάρξει κάποια διάσπαση, οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα περιοριστεί μόνο στην έξοδο της Ελλάδας: μόνο το 6% πιστεύει ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα θα φύγει από τη ζώνη του ευρώ το επόμενο έτος. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία της Barclays Capital, τα πιο αισιόδοξα από τον Δεκέμβριο του 2011.
 
K.E.
Τελευταία τροποποίηση στις 01:41 - 12 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.