ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ζεστή" η Nomura για Ελλάδα και Ευρώπη - Ανησυχεί όμως, για πρόωρες εκλογές στη χώρα μας

16:16 - 18 Δεκ 2012 | Αναλύσεις
"Ζεστή" η Nomura για Ελλάδα και Ευρώπη - Ανησυχεί όμως, για πρόωρες εκλογές στη χώρα μας
H αποτίμηση της ευρωπαϊκής αγοράς δεν έχει επαρκώς αλλάξει ώστε να αντικατοπτρίζει την πιθανότητα των απρόβλεπτων κινδύνων (tail risks), επισημαίνει η Nomura στην έκθεσή της για τις προοπτικές του 2013, ενώ τονίζει πως οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έχουν πλέον μειωθεί σημαντικά.



Αν και ο ιαπωνικός οίκος δεν αναμένει να ζήσουμε το νέο έτος την έναρξη μίας τεράστιας bull market, καθώς τα βασικά θεμελιώδη μεγέθη ειδικά σε ότι αφορά την προοπτική της πολτικής και την αύξηση του ΑΕΠ, παραμένουν ακόμη περιοριστικά, ωστόσο πιστεύει ότι το επίπεδο της απαισιοδοξίας που αποτιμάται σήμερα στην αγορά είναι υπερβολικό.

Οπως τονίζει, αν και οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ενισχυθεί έντονα από την 1η Ιουνίου, το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο δείκτης ψυχολογίας της Nomura δείχνει πως βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα απαισιοδοξία με αυτά που σημειώθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού.

Ο οίκος υπογραμμίζει τη σημαντικότητα που θα έχει η επιλογή μετοχών «αξίας» στην σταρτηγική του stock picking την νέα χρόνια. Εντός των κλάδων, οι μετοχές «αξίας» είναι φθηνότερες από ό, τι συνήθως και αυτό τείνει να προαναγγέλλει μια περίοδο κατά την οποία οι μετοχές αξάις θα υπεποδόσουν.

Σε επίπεδο κλάδων, η Nomura διατηρεί την προτίμησή της για τον χρηματοοικονομικό και επιλεγμένους κυκλικούς κλάδους, ενώ υποβαθμίζει την στάση της έναντι της αγοράς της Βρετανία, αυξάνει την στάθμιση του κλάδου της ενέργειας και αυξάνει επόσης την έκθεση στον κλάδο εξόρυξης χρυσού, την αυτοκινητοβιομηχανίας και το asset management, ενώ μειώνει την έκθεση στον κλάδο των media και της τεχνολογίας.

Η Νοmura επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν είναι πλέον «στο χείλος του γκρεμού», θα υπάρξουν περιοδικές εκρήξεις μεταβλητότητας στην αγορά, καθώς η ορατότητα της μακροπρόθεσμης πολιτικής εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή .

Ωστόσο, εκτιμά ότι το σκηνικό είναι έτοιμο για το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών κατά τους επόμενους 6-12 μήνες.

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι για αυτήν την bullish άποψη του οίκου:

1) θετικές εξελίξεις εκτός Ευρώπης οι οποίες περιλαμβάνουν την συνεχιζόμενη «επούλωση» της αμερικάνικης αγορά ακινήτων, την άνοδο της ανάπτυξης στην Κίνα στο πρώτο εξάμηνο και την επίλυση του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ.

2) μειωμένες ανησυχίες για μια ακραία εκδήλωση ενός απρόβλεπτου κινδύνου στην Ευρώπη μεσοπρόθεσμα

3) αρνητική ψυχολογία των επενδυτών, και

4) ελκυστικές αποτιμήσεις.

Τέλος η Nomura υπογραμμίζει πως αν και οι πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερες, συνεχίζει να υπάρχει σημαντική ένταση μεταξύ του πυρήνα της Ευρώπης και της περιφερείας, και θα παραμείνουν εστία ανησυχίας και το 2013.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επισημαίνει ότι οι φόβοι για άμεση έξοδό της από την ευρωζώνη έχουν μειωθεί, ωστόσο, το ασταθές πολιτικό κλίμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση όπου οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα κατά τους τριμηνιαίους ελέγχους αποτύχουν ή αν συνεχίσουν οι απώλειες στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αποτελούν σημαντικούς αποσταθεροποιητικούς κινδύνους οι οποίοι μπορεί και να οδηγήσουν στην αναζωπύρωση των σεναρίων του Grexit.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:32 - 18 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.