ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελκυστικά τα blue chips

01:05 - 22 Ιαν 2013 | Αναλύσεις
Ελκυστικά τα blue chips
Περίπου το ένα τρίτο των blue chips της ευρωζώνης διαπραγματεύονται σήμερα κάτω από την λογιστική τους αξίας, ενώ η μερισματική απόδοση των ευρωπαίκών μετοχών παραμένει πολύ υψηλότερη τόσο από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χαμηλού ρίσκου, όσο και των εταιρικών ομολόγων. Αυτά τα δύο στοιχεία αποτελουν σύμφωνα με τους αναλυτές, αποδείξεις της ελκυστικότητας των μετοχών της Ευρώπης και υποδηλώνουν περαιτέρω άνοδο στο βραχυπρόθεσμο διάστημα.
Αρκετές μετοχές του δείκτη των blue chip της ευρωζώνης, STOXX 50, διαπραγματεύονται χαμηλότερα από την λογιστική τους αξία, με τις τράπεζες να αποτελούν τις φθηνότερες μετοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson.

Παρά την απότομη άνοδο από τα μέσα του 2012, η UniCredit διαπραγματεύεται ακόμα στις 0,49 φορές τη λογιστική αξία της τράπεζας. Η χαλυβουργική εταιρεία ArcelorMittal έχει τιμή προς λογιστική στο 0,51 και ο όμιλος GDF Suez του κλάδου της ενέργειας έχει δείκτη p/bv στο 0,59.

Μεταξύ των πιο ακριβών blue chips της ευρωζώνης είναι η μετοχή της Inditex η οποία διαπραγματεύεται στις 8,9 φορές τη λογιστική της αξία, η ASML Holding 5,8 φορές, η ζυθοποιία AB Inbev 3,8 φορές, και η εταιρεία καλλυντικών L'Oreal στις 3,7 φορές.

Στον τραπεζικό δείκτη της ζώνης του ευρώ, 24 από τις 28 μετοχές διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία, με μέσο δείτκη p/bv στο 0,64.

Για να επιστρέψουν σε έναν δέιτκη p/bv ίσο με 1, οι τραπεζικές μετοχές θα πρέπει αυξηθούν κατά περίπου 33%, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πολύ καλή δυναμική για τον κλάδο, όπως τονίζει ο Pierre-Yves Gauthier, επικεφαλής στρατηγικής στην AlphaValue.

Εκτός από τους χαμηλούς δείκτες τιμής προς λογιστική αξία, οι μετοχές της ευρωζώνης έχουν ελκυστικότατη μερισματική απόδοση.

Παρά το ράλι της τάξης του 33% από τα μεσά του 2012, η μέση μερισματική απόδοση του ο Euro STOXX 50 παραμένει πολύ πάνω από την απόδοση των 10-ετών Bund, καθώς και πάνω από τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων.

 

Μερισματική απόδοση

Η μέση μερισματική απόδοση του δείκτη είναι 3,5%, ενώ η αυτή των γερμανικών ομολόγων είναι στο 1,5% - ένα τεράστιο spread 200 μονάδων.

Οι μερισματικές αποδόσεις των μετοχών της ευρωζώνης είναι επίσης, πολύ πάνω από αυτές των εταιρικών ομολόγων επενδυτικού βαθμού, όπως επισημαίνει ο Yves Maillot, επικεφαλής των ευρωπαϊκών μετοχών στην Natixis.

Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων και των μερισματικών αποδόσεων στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά μεγάλο, περίπου 40% , γεγονός που δείχνει την τεράστια πίεση στην αγορά που απορρέει από τα τρία χρόνια της κρίσης στην Ευρώπη, σημειώνει ο Maillot.

Στην Ευρώπη, κάθε κλάδος, εκτός από τον ασφαλιστικό, έχει μερισματική απόδοση που είναι πάνω από την απόδοση των εταιρικών ομολόγων που ανήκουν στον ίδιο κλάδο, με τα μεγαλύτερα spreads να σημειώνονται στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, τηλεπικοινωνιών, και την ενέργεια. Στις μεγαλύτερες μερισματικές αποδόσεις για τον Euro STOXX 50 περιλαμβάνεται η Banco Santander στο 10%, η GDF Suez στο 9,8% και η Deutsche Telekom στο 7,8%.

 

K.E.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:47 - 22 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.