ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oδηγός Εμπορευμάτων της Morgan Stanley: Προβλέψεις για 14 βασικά commodities

01:04 - 25 Ιαν 2013 | Αναλύσεις
Oδηγός Εμπορευμάτων της Morgan Stanley: Προβλέψεις για 14 βασικά commodities
Παρά τις πρόσφατες λακούβες που βρήκαν στον δρόμο τους οι τιμές του χρυσού, εξακολουθεί να είναι το καλύτερο, ασφαλέστερο στοίχημα, σύμφωνα με την ομάδα εμπορευμάτων της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Hussein Allidina, ενώ το ασήμι προσφέρει λίγο περισσότερο ρίσκο (οπότε) και ανταμοιβή από το χρυσό κι έτσι αναμένεται να υπεραποδόσει το 2013.

Η έκθεση της Morgan Stanley στηρίζει επίσης τη σόγια και το καλαμπόκι, καθώς η ζήτησή τους επιταχύνεται ταχύτερα από την προσφορά.

Ωστόσο, προειδοποιεί τους επενδυτές εμπορευμάτων να μείνουν μακριά από το αλουμίνιο και τη ζάχαρη, δύο προϊόντα που έχουν έντονη υπερπροσφορά αυτή τη στιγμή.

 

Ιδού οι εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου για 14 εμπορεύματα:

 

1) η αγορά πετρελαίου brent θα είναι πιο σταθερή, καθώς η προσφορά και η ζήτηση είναι κοντά σε ισορροπία

 

Προβλεπόμενη μέση τιμή 2013: $110 το βαρέλι

Η ζήτηση για αργό πετρέλαιο δεν είναι πιθανό να αυξηθεί πολύ φέτος, μόλις κατά 0,9%, πράγμα που σημαίνει ότι η διατήρηση των επιπέδων του 2012 στην παραγωγή, θα είναι αρκετό για να κρατήσει την αγορά σε ισορροπία, και την τιμή του πετρελαίου σταθερή. Είναι πιο πιθανό ότι η ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά, αλλά μόνο ελαφρά. Κάθε αύξηση της προσφοράς ως επί το πλείστον θα οφείλεται σε αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ και τον Καναδά, σύμφωνα με την έκθεση. Η ζήτηση από τις χώρες του ΟΟΣΑ κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί, αν και αυτό θα αντισταθμιστεί από την αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία

 

2) το φυσικό Αέριο θα παραμείνει αδύναμο λόγω της ελαστικής προσφοράς και των μεγάλων αποθεμάτων

 

Προβλεπόμενη μέση τιμή 2013: $ 3,50/mmBtu

Ένας σχετικά ήπιος χειμώνας, που οδήγησε σε μειωμένη ζήτηση, έχει αυξήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου. Οι τιμές θα παραμείνουν υποτονικές στο πρώτο εξάμηνο του 2013, όμως αργότερα εντός του έτους, οι τιμές θα βελτιωθούν λίγο, καθώς οι καταναλωτές θα το προτιμήσουν από τον άνθρακα, λόγω των αρχικά χαμηλότερων τιμών.

 

3) το αλουμίνιο θα παραμείνει αδύναμο, λόγω των τεράστιων διεθνών αποθεμάτων

 

Προβλεπόμενη μέση τιμή 2013 και 2014: 2.300 δολάρια / μετρικός τόνος

Τα υψηλά παγκόσμια αποθέματα του μετάλλου σε συνδυασμό με την υψηλή παραγωγική ικανότητα σημαίνει ότι οι τιμές του αλουμινίου κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν σε ύφεση. Η ζήτηση αλουμινίου θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα τόνωσης των υποδομών και κατασκευών από την Κίνα - και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα είναι η 6% -7% αύξηση της ζήτησης από αυτήν την περιοχή που θα σταθεροποιήσει τις τιμές αλουμινίου.

 

4) τα γερά θεμελιώδη θα κρατήσουν την αγορά του χαλκού υγιή

 

Προβλεπόμενη μέση τιμή 2013: 8.600 δολάρια / μετρικό τόνο. 2014: 8.200 δολάρια / μετρικό τόνο

Η αύξηση της προσφοράς θα παραμείνει περιορισμένη για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και ενώ η ζήτηση για το μέταλλο στην Κίνα έχει μειωθεί, αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα αντιστραφεί καθώς οι αγορές ενέργειας και αυτοκινήτων της Κίνας σταθεροποιούνται.

 

5) Η τεράστια υπερπροσφορά στο νικέλιο το στέλνει στο καλάθι του “sell”

 

Προβλεπόμενη μέση τιμή 2013: 18.300 δολάρια / μετρικό τόνο . 2014: 19.800 δολάρια / μετρικό τόνο

Ο ουραγός των μετάλλων του London Metal Exchange, το νικέλιο, πρόσφατα έπεσε στα χαμηλά του 2009, και αυτό οφείλεται στην πολύ φτωχή ζήτηση και την υπερβάλλουσα προσφορά.

 

6) Η προσφορά του ψευδάργυρο μειώνεται σταδιακά, αλλά είναι ακόμα πολύ υψηλότερη από τη ζήτηση

 

Προβλεπόμενη μέση τιμή 2013: 2.200 δολάρια / μετρικό τόνο . 2014: 2.300 δολάρια / μετρικό τόνο

Το 2012, η προσφορά του ψευδαργύρου μειώθηκε ταχύτερα από την κατανάλωση, χάρη σε μια απότομη πτώση της παραγωγής στην Κίνα. Αυτό αποτελεί ενθαρρυντική τάση, καθώς το μέταλλο ήταν σε υπερπροσφορά από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Οι κινεζικές κινήσεις της πολιτικής προς την ανάπτυξη των υποδομών θα ενισχύσουν επίσης την τιμή του ψευδαργύρου.

 

7) χάρη στο εύκολο χρήμα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο χρυσός εξακολουθεί να είναι το καλύτερο στοίχημα

 

Προβλεπόμενη μέση τιμή 2013: 1.853 δολάρια / ουγκιά . 2014: 1.800 δολάρια / ουγκιά

Ο τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα απεριόριστης αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ήταν θετικά για την τιμή του χρυσού, ενισχύοντας την εδώ και καιρό bullish άποψη της Morgan Stanley για το μέταλλο. Ωστόσο, η ζήτηση για το χρυσό είναι ασυνήθιστα χαμηλή, με τις πωλήσεις το 2012 να αγγίζουν το χαμηλότερο επίπεδο στα τρία χρόνια της τρέχουσας συμφωνίας των κεντρικών τραπεζών για τον χρυσό.

 

8) Το ασήμι θα ξεπεράσει πιθανώς το χρυσό, αλλά είναι πιο ασταθές

 

Προβλεπόμενη μέση τιμή 2013: $ 35/oz . 2014 τιμή: $ 35/oz

Το ασήμι αναμένεται να υπεραποδόσει του χρυσού, δεδομένου ότι έχει ένα φθηνότερο σημείο εισόδου. Ενώ είχε χαμηλές επιδόσεις, καθώς οι επενδυτές κατευθύνονται στο χρυσό χάρη στην αβεβαιότητα για την παγκόσμια μακροοικονομική πολιτική, άρχισε να σημειώνει ράλι, όταν η φημολογία για τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, εμφανίστηκε το Σεπτέμβριο. Αυτή είναι μια τάση που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί, καθώς η προσφορά και η ζήτηση εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές.

 

9) Η Νότια Αφρική ξεμένει από πλατίνα, και η ζήτηση παραμένει γερή

 

Προβλεπόμενη μέση τιμή 2013: $ 1.715 . 2014 τιμή: $ 1.785

Τα θέματα της περιοχής της Νότιας Αφρικής βοήθησαν να απαλλαγεί η αγορά από οποιουδήποτε πλεόνασμα, και βιομηχανική ζήτηση παραμένει σταθερή, κι έτσι η ενίσχυση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου είναι μονόδρομος.

 

10) Η Κίνα έχει το μισό βαμβάκι του κόσμου, γεογνός που θα μπορούσε να το κάνει πιο ακριβό

 

Με την Κίνα να αγοράζει όλο και περισσότερο βαμβάκι για να το προσθέσει στα αποθεματικά της, είναι πιθανό ότι τουλάχιστον το ήμισυ των παγκόσμιων αποθεμάτων θα κλειδωθεί εκεί. Η Morgan Stanley παραμένει bullish για το βαμβάκι, εκτός αν μια παγκόσμια επιβράδυνση του ΑΕΠ μειώσει τη ζήτηση.

 

Προβλεπόμενη μέση τιμή 2013: 80 ¢ / lb

 

11) Υπάρχει πλεόνασμα ζάχαρης στον κόσμο, και κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει έτσι

 

Προβλεπόμενη μέση τιμή 2013: 19 ¢ / lb . 2014 τιμή: 20 ¢ / lb

Ένα παγκόσμιο πλεόνασμα ζάχαρης, χάρη στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη παραγωγή στη Βραζιλία και την υγιή παραγωγή στην Ινδία, είναι πιθανό να προκαλέσει τις τιμές να παραμένουν σε… κατάθλιψη για λίγο. Μακροπρόθεσμα, οι τιμές θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλές ώστε να παρέχουν στους αγρότες αρκετό κίνητρο για να συνεχίσουν να φυτεύουν ζάχαρη. Ωστόσο, η τιμή αυτή του κινήτρου, είναι πολύ κάτω από τα σημερινά επίπεδα.

 

12) Βραχυπρόθεσμη αστάθεια στην αγορά του καλαμποκιού

 

Προβλεπόμενη μέση τιμή 2013: $ 7.85/bu . 2014 τιμή: $ 5.90/bu

Τα διεθνή αποθέματα καλαμποκιού παραμένουν πολύ χαμηλά, και στις ΗΠΑ η ζήτηση δεν έχει επαρκώς ανακοινωθεί, και αυτό αποτελεί λόγο για την Morgan Stanley να είναι bullish για το καλαμπόκι για το βραχυπρόθεσμο διάστημα. Ωστόσο, οι κανονικές καιρικές συνθήκες και η αύξηση της παραγωγής στη Βραζιλία είναι πιθανό να προκαλέσουν μείωση των τιμών το 2014.

 

13) Οι τιμές σόγιας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα λόγω των διαταραχών στην προσφορά στην Νότια Αμερική

 

Προβλεπόμενη μέση τιμή 2013: $ 15.70/bu . 2014 τιμή: $ 14.50/bu

Η ισχυρή ζήτηση των ΗΠΑ και οι πρόσφατες ελλείψεις εφοδιασμού στη Νότια Αμερική θα προκαλέσουν τις τιμές σόγιας να παραμείνουν υψηλές και ασταθείς. Οι υψηλές τιμές θα ενθαρρύνουν την παραγωγή και τη σταθεροποίηση της προσφοράς, πράγμα που πιθανόν θα προκαλέσουν την μειώση των τιμών αρχικά και στη συνέχεια την σταθεροποίηση.

 

14) Η ζήτηση για το σιτάρι θα μειωθεί επειδή θα είναι πιο ακριβό από το καλαμπόκι

 

Προβλεπόμενη μέση τιμή 2013: $ 8.30/bu . 2014 τιμή: $ 7.30/bu

Οι τιμές του σιταριού θα παραμείνουν ευάλωτες σε πιθανές προκλήσεις προσφοράς στις ΗΠΑ, αλλά το γεγονός ότι είναι πιο ακριβό από ότι το καλαμπόκι, θα μετριάσει πιθανή ζήτηση. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ θα αυξηθούν, καθώς η ουκρανική και η ρωσική παραγωγή σίτου, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι απογοητευτικές. Η ξηρασία στην Αυστραλία και οι πλημμύρες στην Αργεντινή θα θέσουν επίσης ένα εμπόδιο στην ποιότητα και την ποσότητα του σιταριού που παράγεται στις περιοχές αυτές.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:35 - 28 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.