ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βραχυπρόθεσμα διόρθωση, μακροπρόθεσμα ράλι ξανά

01:06 - 08 Φεβ 2013 | Αναλύσεις
Βραχυπρόθεσμα διόρθωση, μακροπρόθεσμα ράλι ξανά
Το οκτάμηνο ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών που «σκόνταψε» αυτή την εβδομάδα αντιμετωπίζει μόνο ένα προσωρινό και ρηχό pullback, με τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών να αναμένεται να εξασφαλίσουν την περαιτέρω άνοδο της αγοράς αργότερα μέσα στο έτος, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία και την Ιταλία τράβηξαν την σκανδάλη της διόρθωσης και οδήγησαν ορισμένες αγορές στο να χάσουν όλα τα κέρδη του 2013. Σύμφωνα με τους αναλυτές ωστόσο, απομένει μόνο άλλο ένα 5% πτώση στην Ευρώπη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με τον δείκτη των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης της Γερμανίας να είναι ο πιο ευάλωτος στη διόρθωση αυτή.

 

Όπως αναφέρει η Russell Investments, η αγορά κινήθηκε υπερβολικά τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα όλοι οι δείκτες ψυχολογίας να είναι τώρα σε υπερτιμημένο έδαφος την στιγμή που τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι ακριβώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ακόμη περαιτέρω περιθώριο πτώσης 5 με 10% και ο δείκτης αποτίμησης (p/e) του MSCI Europe πρέπει να μειωθεί ξανά στο 10,5 από το τριετή υψηλό του 11,8 σήμερα, πριν να αρχίσει ξανά η αύξηση των τοποθετήσεων.

 

Οι στρατηγικοί αναλυτές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι ο Δείκτης Οικονομικής Έκπληξης της Citigroup έχει πια γυρίσει σε αρνητικό έδαφος. Ιστορικά κάτι τέτοιο προαναγγέλε υποχώρηση του αμερικανικού Standard & Poors 500, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να ακολουθούν.

 

Τα βλέμματα στη Φρανκφούρτη

 

Ο δείκτης Dax της Γερμανίας να είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένος στον οικονομικό κύκλο των ΗΠΑ, μέσω παγκόσμιων εταιρειών όπως ο βιομηχανικός όμιλος Siemens και η αυτοκινητοβιομηχανία VW, θεωρείται ως ο πιο πιθανός στόχος για ρευστοποιήσεις.

 

Ο Dax έχει σημαντική έκθεση τόσο στην παγκόσμια ανάπτυξη όσο και στα ευρωπαϊκά κεντρικά ζητήματα, τονίζει ο Κοκου-Agbo Bloua, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών και τα παραγώγων της BNP Paribas.

 

Έχουμε περάσει από πολύ χαμηλά επίπεδα ψυχολογίας το περασμένο καλοκαίρι σε αρκετά πληθωρικό συναίσθημα ή εφησυχασμό, αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν είναι συνήθως μια κακή στιγμή να αρχίσει κανείς να βγαίνει στο περιθώριο των αγορών, υπογραμμίζει ο ο Stewart Richardson, επικεφαλής επενδύσεων στην RMG Wealth Management, ο οποίος άρχισε να ρευστοποιεί τα κέρδη στις θέσεις του στα μέσα Ιανουαρίου.

 

Ο αναλυτής έχει προβλέψει μία πτωση 5-7% στους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες μετοχών μέσα στις επόμενες πέντε έως έξι εβδομάδες, καθώς οι υπερβολικά αισιόδοξοι επενδυτές συνειδητοποιούν πλεόν την αδυναμία των οικονομικών δεδομένων.

 

Κέρδη σε βάθος χρόνου

 

Πάρα πολλοί δέικτες επενδυτικού κλίματος και ψυχολογίας έχουν αρχίσει να στέλνουν bearish σήματα, έτσι υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για να περιμένει κανέις μια διόρθωση, δήλωσε ο Ouri Mimran στρατηγικός αναλυτής της Natixis. Όπως προσθέτει, ο Euro Stoxx 50 θα μπορούσε να χάσει έως και 1,5% από τα τρέχοντα επίπεδα, το επόμενο διάστημα, ωστόσο μακροπρόθεσμα οι προοπτικές της αγοράς είναι σαφώς θετικές.

 

Όπως τονίζει, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει άθικτη, μια άποψη που συμμερίζονται πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι βλέπουν την διόρθωση ως ευκαιρία για επιστροφή στην αγορά σε φθηνότερα επίπεδα.

 

Η πιο επιφυλακτική άποψη αφορά τους επόμενους δυο μήνες, τονίζει και η RMG από την πελυρά της, καθώς σε ότι αφορά την μακροπρόθεσμη στρατηγική, τότε αυτή είναι υπερ των ευρωπαϊκών μετοχών για τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια.

 

K.E.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:00 - 08 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.