ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγορές: Kαμπανάκι για «sell»; - Έρχεται διόρθωση 5 - 10% εκτιμούν οι ξένοι οίκοι

01:02 - 12 Φεβ 2013 | Αναλύσεις
Αγορές: Kαμπανάκι για «sell»; - Έρχεται διόρθωση 5 - 10% εκτιμούν οι ξένοι οίκοι
Η αισιοδοξία της αγοράς συνεχίζει να βρίσκεται επίπεδα υπερβολής, και τα funds που επενδύουν στην Ευρώπη έχουν επιβραδύνει τις τοποθετήσεις τους. Οι αναλυτές προειδοποιούν πως αυτό αποτελεί δυνατό σήμα πωλήσεων αλλά και… ευκαιρία τοποθετήσεων στη συνέχεια, αφού η οπισθοχώρηση θα είναι περιορισμένη.
O δείκτης επενδυτικής ψυχολογίας της BofA Merrill Lynch έχει πλέον αγγίξει ακραία επίπεδα αφού οι επενδυτές είναι σήμερα πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το 99% όλων των περιόδων από το 2002 μέχρι τώρα, γεγονός που σύμφωνα με τον οίκο, καθιστά ένα σημαντικό σήμα πωλήσεων.

Σύμφωνα με τον δείκτη Bull & Bear της BofA, o οποίος παρακολουθεί την επενδυτική ψυχολογία χρησιμοποιώντας δείκτες όπως η έκθεση των hedge funds στην αγορά, τις ροές κεφαλαίων και τις long τοποθετήσεις των επενδυτών , η αισιοδοξία των επενδυτών είναι σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα.

Η σημερινή ανάγνωση του δείκτη είναι 9,6 (σε μια κλίμακα από το 0 για μέγιστη bearish και 10 για μέγιστη bullish). Δείχνει ξεκάθαρα πως ψυχολογία των επενδυτών είναι σήμερα πιο αισιόδοξη από το 99% του συνόλου των μετρήσεων της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον. 2002. Η υπερβολικά αισιοδοξία χαρακτηρίζεται από ισχυρές εισροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών, το υπερτιμημένο επίπεδο των πιστωτικών αγορών υψηλής απόδοσης σε σχέση με τα κρατικά ομόλγα και τις επιθετικές θέσεις των hedge funds σε ένα πιο αδύναμο γιεν και ισχυρότερες τιμές του πετρελαίου.

 

BNP Paribas

Από την πλευρά της, και η BNP Paribas προειδοποιεί για διόρθωση, αφού, σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές ειδικά, εκτιμά πως είναι πολύ πιθανό να δώσουν μια μέση απόδοση της τάξης του -10% κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, καθώς ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Love-Panic της BNP Paribas στέλνει συνολικό σήμα «sell».

Σύμφωνα με την τράπεζα, συνήθως, όταν ο συγκεκριμένος δείκτης στέλνει σήματα «αγωνίας» στην επενδυτική ψυχολογία, τότε σημαίνει πως είναι κατάληλλη στιγμή για τοποθετήσεις, ενω αντίθετα όταν η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται σε υπερβολικά αισιόδοξα επίπεδα, όπως σήμερα, τότε αυτό αποτελεί σήμα επικείμενης διόρθωσης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, οι καθαρές εισροές στα αμερικανικά κεφάλαια που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές επιβραδύνθηκαν σημαντικά την περασμένη εβδομάδα και η αξία των στοιχείων του ενεργητικού τους μειώθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2012, καθώς τα χρηματιστήρια της περιοχής υποχώρησαν λόγω της αύξησης των πολιτικών ανησυχιών στην Ιταλία και την Ισπανία.

Στο καλάθι των 85 funds που παρακολουθεί η Lipper, σημειώθηκαν καθαρές εισροές 57,3 δισ. δολαρίων στις επτά ημέρες μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, το ένα τέταρτο περίπου των καθαρών εισροών που καταγράφηκαν σε κάθε μία από τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες, και η μικρότερη αύξηση από τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως δέιχνουν τα στοιχεία.

Ενώ τα funds κατάφεραν να επεκτείνουν το σερί των καθαρών εισροών για δέκατη όγδοη εβδομάδα, η αξία των στοιχείων του ενεργητικού τους μειώθηκε κατά 2% (που είναι και η μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του Οκτώβρη) από το υψηλό τεσσεράμιση ετών των 17,4 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές πάντως, η διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ, υπογραμμίζοντας πως βρίσκεται ήδη στα μισά της, και πως στο μακροπρόθεσμο διάστημα, η ευφορία θα επιστρέψει.

 

Chevreux

Όπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει η Chevreux, μετά από τον δυνατό Ιανουάριο, ο Φεβρουάριος φέρνει μαζί του την διόρωθση, ωστόσο εκτιμά πως ο πτωτικός κίνδυνος για τις αγορές της Ευρώπης δεν θα ξεπεράσει συνολικά το 5%-10% και πως η διόρθωση δεν θα έχει διάρκεια.

Τα πιο ξεκάθαρα προειδοποητικά σημάδια ήρθαν από τις πιστωτικές αγορές της Ευρώπης, οι οποίες έχουν μπει σε φάση διόρθωσης με καταλύτη την αύξηση των αποδόσεων στις πιο ασφαλής κατηγορίες κρατικού χρέους. Οι αγορές έχουν χάσει την ώθηση που έδωσαν οι πρωταγωνιστές των κερδών – ο χρηματοοικονομικός κλάδος και οι κυκλικές μετοχές – και χωρίς την στήριξη από την ανάκαμψη της πιστωτικής αγοράς, η υπεραπόδοσή τους δεν μπορεί να διατηρηθεί.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:08 - 11 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.