ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Iταλία: Τα σενάρια και οι επιπτώσεις τους στις αγορές

14:07 - 25 Φεβ 2013 | Αναλύσεις
Iταλία: Τα σενάρια και οι επιπτώσεις τους στις αγορές
Ένα ασαφές αποτέλεσμα στις εκλογές της Ιταλίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο sell-off των αγορών από ότι η επιστροφή στην εξουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος οδήγησε τη χώρα σε οικονομικό γκρεμό το 2011, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Οι ιταλικές μετοχές, τα ομόλογα και, σε μικρότερο βαθμό, το ευρώ, αναμένεται να κερδίσουν σημαντικό έδαφος, αν το κέντρο-αριστερό κόμμα με επικεφαλής τον Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι κερδίσει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή και σχηματίσει μία σταθερή παρουσία στη Γερουσία με τον απερχόμενο κεντρώο πρωθυπουργό Mαριο Μόντι να ηγείται μιας υπερ των μεταρρυθμίσεων κυβέρνησης.

 

Ωστόσο, οι τιμές των assets θα πέσουν εάν η Ιταλία, της οποίας το τεράστιο χρέος την έστειλε στο προσκήνιο της κρίσης με οδηγό τον Μπερλουσκόνι πριν από 15 μήνες, δει να προκύπτει ένα ασαφές αποτέλεσμα με τον κοινοβούλιο να μην είναι σε θέση να δημιουργήσει μια σταθερή κυβέρνηση, τονίζουν οι αναλυτές.

 

Τα ιταλικά ομόλογα και οι μετοχές σημείωσαν έντονο sell-off τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο Μπερλουσκόνι κέρδισε σημαντικό έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή στην εξουσία του μεγιστάνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί από μια σειρά σεξουαλικών και οικονομικών σκανδάλων.

 

Η κέντρο-αριστερά και το κέντρο θα πάρει τον έλεγχο τελικά, αλλά η αγορά στο σύνολό της είναι αρκετά αδιάφορη για τον κίνδυνο να μην καταλήξουμε σε αυτό αποτέλεσμα, όπως τονίζει ο Hardeep Dogra, διαχειριστής κεφαλαίων της Schroders.

Ο δείκτης των blue-chip δείκτης της Ιταλίας, FTSE MIB, έχοντας ξεκινήσει έντονα το 2013, πάντως, σημειώνει ζημιές από τις αρχές του έτους και βρίσκεται πολύ πίσω από τον πανευρωπαϊκό Euro STOXX 50 και τους δείκτες στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Ο Antonin Jullier, επικεφαλής trading μετοχών στη Citi, τονίζει πως νίκη του Μόντι θα μπορούσε να ωθήσει τις μετοχές σημαντικά υψηλότερα, με τον ιταλικό δέικτη να πλησιάζει την πορεία του Euro STOXX 50.

 

H Aviva Investors υπολογίζει πως τα κέρδη σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσαν να αγγίξουν το 5%, ενώ η νίκη Μπερλουσκόνι θα οδηγήσει σε απώλειες 2% και ένα ασαφές αποτέλεσμα σε βουτιά 5%.

Αυτός ο φόβος έχει οδηγήσει το κόστος προστασίας έναντι πτώσης του δείκτη FTSE MIB, στο πιο ακριβό επίπεδο από τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

 

Σε ότι αφορά κόστος δανεισμού της Ιταλίας, έχει μειωθεί κατά πολύ από τότε που ο Μόντι σχημάτισε την τεχνοκρατική κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2011. Αυτό, σε μεγάλο μέρος οφείλεται στην δέσμευση του περασμένου έτους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει "ό, τι χρειάζεται" για να σώσει το ευρώ και την επακόλουθη προσφορά να αγοράσει τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης που ζητούν βοήθεια.

Ένα ασαφές εκλογικό αποτέλεσμα πάντως, θα οδηγήσει σε σημαντική άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην υπόλοιπη περιφέρεια της ευρωζώνης, και κυρίως στην Ισπανία.

 

Ο William de Vijlder, επικεφαλής επενδύσεων στην BNP Paribas σημειώνει πως μία σταθερή κυβέρνηση υπερ των μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τωση των αποδόσεων στα 10-ετή ομόλογα κοντά ή και χαμηλότερα του 4%, ενώ ένα πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να τις ωθήσει προς την κατεύθυνση του 5,2%.

 

 

Ο Louis Gargour, CIO του hedge fund LNG Capital, σημειώνει ότι η νίκη του Μπερλουσκόνι θα μπορούσε να ωθήσει τις ιταλικές αποδόσεις ανοδικά κατά 75-100 μονάδες βάσης, χωρίος πάντως να τις στείλει σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays Capital, Rajiv Setia και Laurent, οι θέσεις των επενδυτών είναι πολύ πιο επιφυλακτικές από ό, τι περιμέναμε θα περίμενε κανείς και εάν η κυβέρνηση Μπερσάνι-Μόντι είναι αυτή που θα πάρει το τιμόνι , θα είναι υποστηρικτικό για τα spreads των ομολόγων. Όπως επισημαίνουν, θα μπορούσαμε να δούμε πτώση προς τα επίπεδα Ιανουαρίου, με τα 10ετή ομόλογα να σημειώνουν ράλι της τάξης του 4%.

Ένα «εχθρικό» προς τις αγορές εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να ωθήσει τις αποδόσεις ξανά σε υψηλά επίπεδα και προς το 5%, ειδικά την στιγμή που την επόμενη εβδομάδα διεξάγεται δημοπρασία 5ετών και νέων 10ετών ιταλικών ομολόγων.

Όπως τονίζει η Barclays, ένα φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία θα βοηθήσει τόσο την αγορά της Ιταλίας όσο και αυτήν της Ισπανίας να πραγματοποιήσουν ράλι, ειδικά δεδομένου ότι ορισμένη από την αβεβαιότητα στην Ισπανία έχει μειωθεί αφού ο πρωθυπουργός Rajoy ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012 ήταν χαμηλότερο από 7% (έναντι στόχου 6,3%, αλλά οι προσδοκίες της αγοράς ήταν για πάνω του 7%), και το πολιτικό σκάνδαλο δεν έχει ενταθεί περισσότερο.

 

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:18 - 25 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.