ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τον Μάρτιο η επιστροφή στα Χρηματιστήρια του Νότου

01:01 - 01 Μαρ 2013 | Αναλύσεις
Από τον Μάρτιο η επιστροφή στα Χρηματιστήρια του Νότου
Ποιος οίκος βγάζει λεφτά από το ταμείο του και τα ρίχνει στις αγορές.

Το μήνυμα του Φεβρουαρίου ήταν το φρένο στη δυναμική των αγορών που ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Το μήνυμα του Μαρτίου είναι η αγορά στην αδυναμία των μετοχών, δηλαδή η επανείσοδος στις μετοχές, όπως επισημαίνει η Chevreux σε νέα έκθεσή της για την επενδυτική στρατηγική Μαρτίου και στην οποία προτείνει τοποθετήσεις στις μετοχές της ευρω-περιφέρειας.

Έχουμε εισέλθει στην περίοδο κατά την οποία είναι σκόπιμο να αρχίσουν οι επενδυτές να συσσωρεύουν μετοχές για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, όπως τονίζει ο οίκος. Και το πρώτο βήμα που κάνει η Chevreux είναι να μειώσει τις θέσεις σε μετρητά από το 6% στο 5%, με σκοπό να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση κατά την διάρκεια του νέου μήνα.

Ο οίκος σημειώνει πως μετά το ράλι που χαρακτήρισε τις μετοχές στις αρχές της χρονιάς, ήταν λογικό να ακολουθήσει κάποια διόρθωση. Η εκτίμησή του είναι ότι ο κίνδυνος της διόρθωσης της αγοράς, όπως μετράται από τους πανευρωπαϊκούς δείκτες, δεν είναι μεγαλύτερος από το 5-10% και δεν είναι ευρεία, αλλά αφορά μόνο τα πιο εύθραυστα τμήματα της αγοράς. Αναπόφευκτα, το βαρόμετρο της υποχώρησης αυτής είναι τα οικονομικά της ευρωζώνης και ειδικότερα της περιφέρειας.

 

Wall

Η υποχώρηση στις αγορές της Ευρώπης ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου και το σήμα δόθηκε από τις πιστωτικές αγορές. Η Chevreux αναμένει ανάλογη υποχώρηση και στη Wall Street, η οποία θα συνδέεται με εικασίες σχετικά με την επέκταση του ισολογισμού της Fed.

Το θέμα είναι, όπως τονίζει η Chevreux, ότι ο Φεβρουάριος αποκατέστησε την ισορροπία στην αγορά. Η επενδυτική ψυχολογία έχει γίνει πιο προσεκτική όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές. Ειδικότερα, το επίπεδο των short θέσεων έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ειδικά λόγω των εκλογών στην Ιταλία το οποίο αναπόφευκτα, ενθάρρυνε τους short sellers.

Η γενικότερη εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς είναι, πως οι μετοχές απολαμβάνουν μια ισχυρή, χαμηλής μεταβλητότητας, bull market. Την ίδια στιγμή η ανάπτυξη της κερδοφορίας επιστρέφει, οι εκπλήξεις γύρω από τα κέρδη γίνονται θετικές, κι έτσι η Chevreux θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις για την α ανάπτυξη των κερδών της τάξης του 5-8% φέτος, είναι μάλλον συντηρητικές.

Ως εκ τούτου, δεν αναμένει την «μεταβατική» αυτή περίοδο της αγοράς να επεκταθεί πέρα από τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Αναμένει ότι όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη θα δημιουργήσουν νέα ψηλά σε αυτή την bull market κατά το δεύτερο τρίμηνο, αν όχι νωρίτερα. Το μήνυμα του Μαρτίου είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με την Chevreux: Αγοράστε στην αδυναμία της αγοράς.

 

Iταλία

Επίσης, αφού οι ιταλικές εκλογές είναι πλέον πίσω μας, ο Μάρτιος αποτελεί ευκαιρία για επαναφορά των επενδυτικών θέσεων στα assets της ευρω-περιφέρειας. Όπως σημειώνεται, οι αγορές μετοχών της περιφέρειας εξακολουθούν να είναι τα «παράγωγα» της bull market της αγοράς ομολοόγων.  

Μπορεί η αστάθεια των τιμών των μετοχών της περιφέρειας της ευρωζώνης να ορίζεται από την απουσία οικονομικής ανάκαμψης, ωστόσο, σε αυτό το στάδιο η πιστωτική αγορά παραμένει η κινητήρια δύναμη της αναβίωσης των μετοχών σε αυτές αγορές.

Τέλος, η Chevreux υπογραμμίζει πως η ανάκαμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μια επανάληψη της ανοδικής αγοράς στα κρατικά ομολογα της περιφέρειας θα βοηθήσει – εκτός από την άνοδο των μετοχών της περιοχής- και το ευρώ, στο βαθμό που ενισχύει τη συστημική ακεραιότητα της ευρωζώνης του ευρώ. 

 

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:48 - 01 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.