ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Keep Calm και… αγοράστε Ευρώπη»

01:05 - 07 Μαρ 2013 | Αναλύσεις
«Keep Calm και… αγοράστε Ευρώπη»
Υποτιμημένη η Ευρώπη σε σχέση με την Wall.

Ενώ o Dow Jones της Wall Street διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας του, ο «συνάδελφος» δείκτης των blue chips της ευρώζώνης, ο Euro Stoxx 50, χρειάζεται ακόμη να κερδίσει 71% για να φτάσει την κορυφή του 2007.Επίσης, ο CAC 40 της Γαλλίας πρέπει να κερδίσει 63%, ο IBEX 35 στην Ισπανία 92% και ο FTSE MIB στην Ιταλία 180%, την στιγμή που ο γερμανικός DAX απέχει μόλις 3,8% από την κορυφή του 2007, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο 100 είναι και αυτός μόλις 5,3% χαμηλότερα από αυτήν. Η εικόνα ξεκάθαρα δείχνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, πως η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών δεικτών έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου στο επόμενο διάστημα.

 

BNP Paribas

Συγκεκριμένα, η BNP Paribas συστήνει στους επενδυτές να εκμεταλλευτούν την μοναδική ευκαιρία που έχει δημιουργηθεί αυτό το διάστημα και να αγοράσουν Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει, με την βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της αγοράς, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη VIX, να πλησιάζει ιστορικά χαμηλά και με την μακροπρόθεμση μεταβλητότητα να παραμένει σταθερή, δημιουργείται μία σημαντική ευκαιρία τοποθετήσεων στην αγορά παραγώγων για αγορά futures Σεπτεμβρίου της Ευρώπης και πώληση των αμερικάνικων futures. Αν και υπάρχουν κίνδυνοι στην περιοχή της Ευρώπης, όπως οι γερμανικές εκλογές και οι πιθανές νέες εκλογές στην Ιταλία στο γ’ τρίμηνο του 2013, έχει αρχίσει και δημιουργείται μία εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία για long θέσεις στην Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ.

 

Chevreux

«Παραμείνετε ήρεμοι και συνεχίστε να είστε τοποθετημένοι στις ευρωπαϊκές μετοχές», συμβουλεύει η Chevreux τους επενδυτές. Η διόρθωση στις αγορές μετοχών έγινε εμφανής με την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από τις εκλογές της Ιταλίας οι οποίες προκάλεσαν εκ νέου μια αίσθηση νευρικότητας και ανησυχιών. Και όμως, όπως τονίζει, η ανθεκτικότητα αυτής της bull market που βιώνουμε, συνεχίζει να εντυπωσιάζει. H Chevreux τονίζει πως δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις της και επαναλαμβάνει την σύστασή της για τοποθετήσεις στην όποια αδυναμία της αγοράς τον Μάρτιο.

 

Societe Generale

Σημαντική στροφή των επενδυτών της αγοράς ομολόγων προς τις μετοχές έχει παρατηρήσει η Societe Generale και προτείνει την στρατηγική, που κατά την γνώμη της, θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Όπως σημειωνει, για τους επενδυτές που επιθυμούν να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, συστήνονται τρεις επενδυτικές ιδέες με πιθανότητες σημαντικών κερδών : 1) αγορά εκείνων των μετοχών που έχουν μερισματική απόδοση «άνετα υψηλότερη» από ότι η απόδοση των ομολόγων της εταιρείας, 2) μετοχές εταιρειών με ασφαλείς και διατηρήσιμες μερισματικές αποδόσεις.  Δύο επενδυτικές στρατηγικές δηλαδή που αντανακλούν πιο στενά το προφίλ των επενδύσεων ομολόγων.

Η τρίτη επενδυτική ιδέα αφορά τις τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών που υπεραποδίδουν σε ανοδικές αγορές και που εχουν θετική συσχέτιση με τις αποδόσεις των ομολόγων. Αυτή η στρατηγική, όπως τονίζεται, αφορά εκείνους τους επενδυτές που εκτιμούν ότι οι τιμές των ομολόγων θα πέσουν και θέλουν να τοποθετηθούν πιο επιθετικά.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά καταλήγει η Societe Generlae, oι αισιόδοξες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις μετοχές και ειδικά τις ευρωπαϊκές, βασίζονται στην εκτίμησή της ότι οι μετοχές θα σημειώσουν σημαντική άνοδο το επόμενο διάστημα, ενώ τα ομόλογα θα πραγματοποιήσουν βουτιά, σε μία δυναμική συνέχιση της τάσης του τελευταίου διαστήματος, που αποκαλείται «Μεγάλη Στροφή» των επενδυτών μακριά από τα ομόλογα και προς τις μετοχές.

 

Κ.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.