ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα προ-κρίσης επίπεδα η διάθεση των επενδυτών

23:27 - 14 Μαρ 2013 | Αναλύσεις
Στα προ-κρίσης επίπεδα η διάθεση των επενδυτών
Ο δείκτης μεταβλητότητας της ευρωπαϊκής αγοράς, ο VSTOXX, που χρησιμοποιείται ευρέως ως μέτρο της αποστροφής κινδύνου των επενδυτών στην περιοχή της Ευρώπης, βρίσκεται μία ανάσα μακριά από τα χαμηλά έξι ετών, στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα αυξανόμενης όρεξης των επενδυτών για μετοχές.

Ο VSTOXX, που βασίζεται στις θέσεις σε put και call options στα blue chips της ευρωζώνης, έχει υποχωρήσει 43% τις δύο τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι αυξανόμενες προσδοκίες για βελτίωση των προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία, έστειλαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε πολυετή υψηλά .


Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600, πρόσφατα άγγιξε τα επίπεδα που είχε βρεθεί πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, κατά τη διάρκεια της κορυφής της χρηματοπιστωτικής κρίσης.


Ο VSTOXX χρησιμοποιείται ως μέτρο αντιστάθμισης (hedging) από τους διαχειριστές κεφαλαίων, δεδομένου ότι έχει μια αντίστροφη συσχέτιση με τις μετοχές, πέφτοντας όταν οι μετοχές πραγματοποιούν ράλι και ανεβαίνοντας όταν πραγματοποιούν διόρθωση.  Όσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης, τόσο μεγαλύτερη η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο.


Μερικοί fund managers επίσης  τον χρησιμοποιούν ως ένα άμεσο στοίχημα για την διάθεση ανάληψης ρίσκου των επενδυτών  και για τη μελλοντική μεταβλητότητα.


Σύμφωνα με την Societe Generale τα hedge funds έχουν αυξήσει τις shortς θέσεις τους στην μεταβλητότητα και τις long θέσεις τους στις μετοχές, ποντάροντας στο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να παρέχουν άφθονη ρευστότητα για να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.


Οι επενδυτές, όπως τα hedge funds,  απλά  πωλούν μεταβλητότητα, η οποία είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από την πτώση του VSTOXX και του VIX , επισημαίνει  ο Vincent Cassot, επικεφαλής της στρατηγικής μετοχών της Societe Generale.


Ο «δείκτη φόβου» της Wall Street, ο VIX, έχει χτυπήσει επίσης τα προ-κρίσης επίπεδα πρόσφατα, αγγίζοντας το χαμηλό ρεκόρ του Απριλίου του 2007.


Σύμφωνα με την HSBC, η ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης θα υποστηρίξει μια μικρή κυκλική στροφή των επενδυτικών θέσεων από τα ομόλογα προς τις μετοχές, αλλά δεν αναμένει μια σημαντική μακροπρόθεσμη διαρθρωτική αλλαγή μεταξύ των δύο asset classes, καθώς υπάρχει ακόμη αρκετή αβεβαιότητα στο μέτωπο της οικονομίας. Όπως τονίζει πάντως , οι σχετικές αποτιμήσεις εξακολουθούν να ευνοούν τις μετοχές κάνοντας τες μία πολύ ελκυστικότερη επένδυση για το βραχυπρόθεσμο αλλά και για το μακροπρόθεσμο διαάστημα, σε σχέση με τα  κρατικά ομόλογα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.