ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγοράστε την… κυπριακή βουτιά

01:01 - 20 Μαρ 2013 | Αναλύσεις
Αγοράστε την… κυπριακή βουτιά
Το ευρύ και απότομο ξεπούλημα στις ευρωπαϊκές μετοχές, και ειδικά στις τράπεζες, που τροφοδοτείται από τα σχέδια για τον φόρο στους καταθέτες των τραπεζών στην Κύπρο (σύμφωνα με τους όρους διάσωσης της χώρας,) θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιες σημαντικά ελκυστικές ευκαιρίες αγοράς, τονίζει η Espirito Santo.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες όπως η Citigroup, η Deutsche Bank και η Credit Suisse σημειώνουν πως ο κίνδυνος πυροδότησης ενός μεγάλου sell off - λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο - είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Όπως σημειώνουν, η ΕΚΤ θα είναι έτοιμη να δράσει, αν χρειαστεί, με ενέργειες όπως η χρήση του ELA, να τίθενται σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με την Espirito, οι μετοχές της Barclays, της BNP Paribas και της Societe Generale, οι οποίες δέχονται και το μεγαλύτερο χτύπημα λόγω της είδησης για τον εφάπαξ φόρο των καταθέσεων στην Κύπρο, αναμένεται να ανακάμψουν σημαντικά υπερποδίδοντας της αγοράς.

Σύμφωνα με την Espirito Santo, οι τράπεζες με υψηλότερο συντελεστή beta, των οποίων οι τιμές των μετοχών έχουν πληγεί σκληρά από τις εξελίξεις της Κύπρου, θα έχουν πολύ περιορισμένο αντίκτυπο από την αρνητική «συμπεριφορά» των καταθετών -πελατών, και θα ανακάμψουν εντυπωσιακά. Όπως προσθέτει, συνεχίζουν να αποτελούν «υψηλής ποιότητας» assets, και είναι καλά-χρηματοδοτημένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε τραπεζικά ισχυρές χώρες, όπως η UBS, η HSBC και η Standard Chartered. Πάντως, η Εspitiro εκτιμά ότι το χτύπημα λόγω Κύπρου θα είναι πολύ σοβαρότερο για τις τράπεζες στην περιφέρεια της Ευρώπης, και έτσι δίνει σήμα «sell» στις ισπανικές Bankia, Banco Popular Espanol και Banco de Sabadell, υπογραμμίζοντας πως ακόμη και οι τράπεζες με σήμα «buy», όπως η BBVA, είναι πιθανόν να δυσκολευτούν να υπερποδόσουν του ευρύτερου κλάδου, στο εγγύς μέλλον.

Όπως επισημαίνεται, οι τράπεζες της ευρω-περιφέρειας θα το βρίσκουν σταδιακά όλο και πιο δύσκολο να αυξήσουν τις καταθέσεις πελατών, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο κόστος χρηματοδότησής τους και, ως εκ τούτου, στην κερδοφορία. Είναι πολύ δύσκολο να δούμε τις μετοχές των περιφερειακών ευρωπαϊκών τραπεζών να σημειώνουν καλές αποδόσεις, τόσο στον άμεσο όσο και στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όπως καταλήγει.

 

Κ.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.