ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται διόρθωση 5%-10%;

00:02 - 30 Απρ 2013 | Αναλύσεις
Έρχεται διόρθωση 5%-10%;
To πρόσφατο ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές θα είναι βραχύβιο και οι επενδυτές θα πρέπει να επωφεληθούν από τη σημαντική ευκαιρία αποκόμισης κερδών που παρουσιάζεται, αφού οδηγούμαστε πολύ πιθανό σε sell-off της τάξης του 5%-10%, σύμφωνα με νέο note της γαλλικής τράπεζας Natixis, προς τους πελάτες της.

Η Natixis έχει την άποψη ότι η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προσεχή Πέμπτη 2 Μαίου, θα έχει μικρό αντίκτυπο στις αγορές, και επίσης δεν αναμένεται να ακολουθηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εμπορικές τράπεζες εκτός του πυρήνα της ευρωζώνης για την τόνωση του κύκλου πιστώσεων προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

 

Πιθανές ανησυχίες που μπορεί να ασκήσουν καθοδικές πιέσεις στην αγορά είναι ο σκληρότεροςανταγωνισμό για τις εξαγωγές της Γερμανίας μετά από μια απότομη πτώση του γιεν Ιαπωνίας, και οι αδύναμες προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη.

 

Αν οι προβλέψεις της ΕΚΤ απογοητεύσουν, η αγορά θα μπορούσε να πέσει στα χαμηλά επίπεδα που άγγιξε μετά από τις ιταλικές εκλογές του Φεβρουαρίου, με άλλα λόγια υπάρχεισημαντικός κίνδυνος για διόρθωση της τάξης του 5% με 10%, όπως επισημαίνει η Natixis.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έπεσε στα χαμηλά των 283,90 μονάδων στα τέλη Φεβρουαρίου μετά από τα ασαφή αποτελέσματα των εκλογών Ιταλία που έβαλαν το κοινοβούλιο σε αδιέξοδο. Ο δείκτης έκτοτε έχει ανακάμψει πάνω από τις 295,42 μονάδες.

 

Αξίζει να σημιεωθεί πως τα αμερικάνικα funds παρά το ράλι της περασμένης εβδομάδας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μείωσαν περαιτέρω τις θέσεις τους στην Ευρώπη, δείχνοντας έτσι πως δεν εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σημαντικά μελλοντικά κέρδη από την συγκεκριμένη αγορά.

 

Το καλάθι της Lipper που περιλαμβάνει 90 αμερικανικά funds που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές, κατέγραψε καθαρές εκροές για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, επεκτίνοντας έτσι το μεγαλύτερο σερί εκροών από το Σεπτέμβριο.

 

Ο ρυθμός των εκροών, ωστόσο, μειώθηκε στα $ 93, 4 εκατ. από το υψηλό έτους των 268,550 εκατ. δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι επενδυτές συνειδητοποιούν πόσο εύθραυστη είναι η αγορά αυτή τη στιγμή, όωπς σημειώνει ο Tom Roseen, επικεφαλής έρευνας της Lipper. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα γεγονός μαύρου κύκνου (black swan event), και το σπίτι των καρτών είναι έτοιμo να πέσει, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:52 - 02 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.