ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επενδυτές σχεδόν αποκλείουν τον κίνδυνο μιας ελληνικής χρεωκοπίας

14:33 - 16 Μαϊ 2013 | Αναλύσεις
Σχεδόν μηδενικό το spread μεταξύ 10ετούς και 30ετούς ομολόγου, ενώ η καμπύλη αποδόσεων αντιστρέφεται και επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα σημείωσαν υπεραπόδοση την Τετάρτη σε σχέση με τα μεγαλύτερης διάρκειας, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε επίπεδα που υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αποκλείουν το ενδεχόμενο νέου κουρέματος για τους ιδιώτες επενδυτές.
Μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Fitch, η απόδοση των 10ετών ομολόγων της υποχώρησε την Τετάρτη κατά 80 μονάδες βάσης περίπου στο 8,50% ενώ η απόδοση των ομολόγων 30ετούς διάρκειας υποχώρησε κατά 30 μονάδες βάσης στο 8,145%.
Ενώ η χώρα εξακολουθεί να έχει πολύ δρόμο ακόμη για να χαλιναγωγήσει το υπέρογκο χρέος της, η διαφορά μεταξύ των δύο ομολόγων - που μειώθηκε έως και 16 μονάδες βάσης την Τετάρτη, ήταν η λιγότερο αρνητική από τον Ιούνιο του 2010, όταν η Ελλάδα έλαβε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό σημαίνει ότι η καμπύλη των αποδόσεων είναι κοντά στο να αντιστραφεί και να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι υψηλότερες από εκείνες των μακροπρόθεσμων σημαίνει ότι οι επενδυτές θεωρούν άμεσο τον κίνδυνο της χρεωκοπίας.
"Η καμπύλη επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα", σχολίασε ο Gabriel Sterne, οικονομολόγος της Exotix χρηματιστηριακής, επικαλούμενος τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας όπου η καμπύλη εξομαλύνθηκε όταν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κυμαίνονταν μεταξύ 6%-7%.
"Το γεγονός ότι πολλά hedge funds αγοράζουν ομόλογα σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετές θετικές εξελίξεις και καθόλου βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι, άρα γιατί να μην αρέσει;"
Toν Μάρτιο του 2012, λίγο πριν την αναδιάρθρωση του χρέους με την ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα (PSI), το spread ανάμεσα στα 10ετή και 30ετή ομόλογα ήταν αρνητική κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες -- 100 φορές περίπου μεγαλύτερο σε σχέση με την πιο μικρή διαφορά της Τετάρτης.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα δεν διαθέτει καμπύλη αποδόσεων για ομόλογα 2ετούς έως 10ετούς διάρκειας που να αντανακλά τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που βλέπει η αγορά. Ωστόσο, η εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων 3ετούς και 10ετούς διάρκειας αποτελεί καλή ένδειξη του ότι οι αγορές αποκλείουν τον κίνδυνο χρεωκοπίας, ανέφεραν αναλυτές.
Η χώρα φαίνεται να βρίσκεται μίλια μακριά από τη δεινή κατάσταση που ήταν πέρυσι. Φέτος και το επόμενο έτος αναμένεται να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ενώ οι έλεγχοι της τρόικας δεν θα είναι τόσο συχνοί.
Παραμένουν όμως κίνδυνοι καθώς η υψηλή ανεργία και η έλλειψη σημαντικών αναπτυξιακών προοπτικών αυξάνουν τον κίνδυνο διαμόρφωσης αρνητικής κοινής γνώμης για την κυβέρνηση. Τυχόν κατάρρευση της κυβέρνησης θα αναζωπυρώσει τους φόβους για ανάληψη της εξουσίας από τη ριζοσπαστική αριστερά που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα έξω από τη ζώνη του ευρώ.
"Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος της κοινωνικής έντασης και οι συνεχείς ανησυχίες για την ανάπτυξη", είπε ο Julian Adams, διευθύνων σύμβουλος της Adelante Asset Management, που χρησιμοποίησε "πρόσφατα" την ανανεωμένη διάθεση για τα ελληνικά ομόλογα ως ευκαιρία για κέρδη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.