ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα funds ήρθαν για να μείνουν στο Χ.Α.

00:17 - 20 Μαϊ 2013 | Αναλύσεις
Τα funds ήρθαν για να μείνουν στο Χ.Α.
Υποστηρίζουν Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο.

Προάγγελος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θεωρείται η παρατεταμένη αντίδραση της αγοράς από τις 922 μονάδες στις 5 Απριλίου μέχρι τα επίπεδα των 1.150 μονάδων, μόλις στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Τα ξένα funds, όπως το Third Point ή το Silchester που έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, προφανώς και ήρθαν για να μείνουν, σχολιάζουν Έλληνες διαχειριστές σε desks ξένων οίκων στο Λονδίνο. Για του λόγου το αληθές, η απόκτηση θέσης στην Energean που διαχειρίζεται την Kavala Oilστον Πρίνο και το business plan για την εξόρυξη 4 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα από περίπου δύο χιλιάδες σήμερα, σημαίνει ότι οι τοποθετήσεις των ξένων στο Χ.Α., αλλά και σε παραγωγικά κομμάτια της οικονομίας θα είναι μακράς πνοής. Άλλο παράδειγμα αποτελεί η πώληση του ΟΠΑΠ, στην κοινοπραξία του κ. Γ. Μελισσανίδη και του εκπροσώπου του τσέχικου fund PPF που έχει θέση στην Πειραιώς, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη. Στο ίδιο σχήμα την τελευταία στιγμή «κόλλησε» και ο Ιταλικός κολοσσός Lotomatica.

 

Άλλη απόδειξη, ίσως και η πιο ισχυρή, είναι τα σχήματα των αναδόχων που καταρτίστηκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha (σ.σ. που τρέχει ήδη) και της Πειραιώς που θα ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών.

 

peiraiosbank468 030513

 

Με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών τραπεζών η ΑΜΚ από την Πειραιώς

 

Η Τράπεζα Πειραιώς, χάρη στις δεσμεύσεις ύψους 570 εκατ. ευρώ από την BCP και τη Societe Generale, έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα, καθώς η απόφαση των δύο ευρωπαϊκών τραπεζών να συμμετάσχουν στην επικείμενη ΑΜΚ της Πειραιώς αποτελεί μέρος της συμφωνίας πώλησης των μέχρι πρότινος θυγατρικών τους Millennium Bank και Γενική Τράπεζα.

 

Παράλληλά οι ανάδοχοι και σύμβουλοι της αύξησης της Πειραιώς η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Bank of America και η Barclays, εγγυήθηκαν την πλήρη κάλυψη της συμμετοχής των ιδιωτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου, βάζοντας τέλος στις όποιες ανησυχίες της αγοράς.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκληρή αναδοχή (hard underwriting) αφορά τα κεφάλαια ύψους 160-170 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται (συνολικά 730 εκατ. ευρω) προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες ιδιωτικής συμμετοχής χωρίς την έκδοση CoCos. Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς έχουν ήδη ολοκληρώσει τις παρουσιάσεις τους στο Λονδίνο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρουσιάσουν τις προοπτικές του ομίλου σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, μολονότι υπάρχει «σκληρή αναδοχή», το μεγαλύτερο μέρος των 160-170 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και Έλληνες επιχειρηματίες.

 

alpha bank480

 

Η στρατηγική της Alpha Bank

 

Ίδια στρατηγική και για την Alpha Bank η οποία έχει ήδη πουλήσει στην Credit Agricole μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο 150 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταβίβασης της Εμπορικής από τους Γάλλους στον εγχώριο τραπεζικό όμιλο. Το μετατρέψιμο ομολογιακό έχει ήδη εκδοθεί και έχει καλυφθεί από την Credit Agricole και αποτυπώθηκε στα κεφάλαια στη λογιστική κατάσταση α΄ τριμήνου.

 

Ισχυρές δεσμεύσεις, σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, διαθέτει και η Alpha από υφιστάμενους μετόχους όπως η Paramount (Qatar), καθώς και από επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο και βεβαίως από το management της τράπεζας.

 

Παράλληλα δεσμεύσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στην εγγύηση κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών της αύξησης έλαβε η Alpha Bank από την κοινοπραξία ξένων τραπεζών που έχουν αναλάβει την αναδοχή, επικεφαλής των οποίων είναι η JP Morgan και η Citigroup.  Με την παραπάνω κίνηση θεωρείται πλέον κλειδωμένη η κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών στην ΑΜΚ της Alpha Bank.  

 

anakefalaiopoihsh622 080513

 

Θετική αντίδραση στο ΧΑ παρά την κρίση

 

Η αντίδραση στο Χ.Α. εδραιώνεται ακόμα από τα θετικά αποτελέσματα, παρά την ελληνική κρίση, που παρουσιάζουν για το πρώτο 3μηνο οι εισηγμένες. ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος ανακοίνωσαν αύξηση κερδών και επιστροφή στην κερδοφορία του κλάδου της μεταλλουργίας, οι ζημιές της Coca Cola μειώθηκαν, σημαντικά κέρδη ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, ενώ διατήρηση της κερδοφορίας παρουσιάζουν ακόμα και οι μικροί του Χ.Α., όπως το Κρι – Κρι (σ.σ. που θα συμμετάσχει στο roadshow του Χ.Α.) και η MLS. Tα δε αποτελέσματα της Τιτάν ήταν αναμενόμενα.

 

Σύμφωνα με την αγορά, η αναβάθμιση από την Fitch ήταν μόνο η αρχή για να αλλάξει το κλίμα. Κι αυτό να μη συνέβαινε, η επιλογή των ξένων να καταστήσουν και πάλι ως hot αγορά την ελληνική φάνηκε ξεκάθαρα από τις αναδοχές στις αυξήσεις των τραπεζών και τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Η αναβάθμιση της S&P που προηγήθηκε της Fitch και αυτή της Moody’sπου θα ακολουθήσει, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές φέρνουν την Ελλάδα πιο κοντά στις αγορές. Και το Χ.Α., σύμφωνα με την ανάλυση τηςEmporiki Bank πιο κοντά στην αντίσταση των 1.280 μονάδων…


Στ.Κ.Χαρίτος

 [email protected] 

 

Διαβάστε επίσης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.