ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ψυχολογία ήταν και είναι bullish

01:01 - 19 Ιουν 2013 | Αναλύσεις
Η ψυχολογία ήταν και είναι bullish
Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα. H μέρα που θα μπορέσουμε να έχουμε κάποιες ενδείξεις για το αν η Fed θα αρχίσει να περιορίζει τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Πάντως, οι επενδυτές παραμένουν bullish παρόλους αυτούς τους φόβους που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα, και που έχουν γεμίσει με νευρικότητα της αγορές.

Οι ταύροι των αγορών φαίνεται πως είναι αρκετά ανθεκτικοί και δεν φοβούνται τόσο εύκολα όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την πιθανή μείωση των νομισματικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας από την Fed ή τις προοπτικές για εξασθένηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Barclays, σύμφωνα με τα στοιχεία που δείχνει η νέα έρευνα του οίκου, Global Macro Survey, σε πάνω από 300 πελάτες του.

Η αγορά παραμένει «εποικοδομητική» σχετικά με τις προοπτικές των διεθνών μετοχών. Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, πάνω από το 50% των επενδυτών δηλώνουν υπέρ των μετοχών σε σχέση με άλλες κατηγορίες assets, σε ότι αφορά το γ' τρίμηνο. Οι επενδυτές συνεχίζουν να προτιμούν την αγορά των ΗΠΑ, αλλά έχουν αλλάξει την άποψή τους σε ότι αφορά τους κλάδους, και πλέον ψηφίζουν τις κυκλικές μετοχές με εγχώρια έκθεση έναντι των μετοχών με έκθεση στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Η προβλεπόμενη υπεραπόδοση των αγορών μετοχών έρχεται σε αντίθεση με τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους στις παγκόσμιες προοπτικές κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών: την μείωση των κινήτρων της Fed και την εξασθένηση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την Barclays, οι επενδυτές συμμερίζοντται αυτές τις ανησυχίες, αλλά είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για σφιχτότερη πολιτική της Fed (το 31% φοβάται την αυστηρότερη νομισματική πολιτική) από ότι για την βραδύτερη ανάπτυξη (33% αναφέρουν την πιο αργή από την αναμενόμενη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως ανησυχία). Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι οι ανησυχίες για την κρίση της ευρωζώνης έχουν μειωθεί σημαντικά.

barclays bank640

Όπως επισημαίνει η Barclays, σε συνδυασμό με το ισχυρό ράλι των μετοχών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι κίνδυνοι οδηγούν τους επενδυτές να λάβουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση κατά το επόμενο τρίμηνο. Αυτό οδηγεί τους επενδυτές να περιορίσουν τις προσδοκίες για τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις.

Από τον Δεκέμβριο η μείωση του προγράμματος ομολόγων της Fed

Σε ότι αφορά την μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Fed, περίπου το 40% των επενδυτών αναμένει να ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2013, ενώ σχεδόν κανένας δεν εκτιμά ότι θα συμβεί σε αυτήν την συνεδρίαση του Ιουνίου, όπως σημειώνει η Barclays. Επίσης, οι περισσότεροι επενδυτές δεν αναμένουν την Fed να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά, πριν το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Η ABN Amro από την πλευρά της, αυξάνει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 4% το επόμενο έτος και συνιστά στους επενδυτές να κινηθούν μακριά από τις αμυντικές και τις υψηλής απόδοσης μετοχές – οι οποίες είχαν πολύ καλές επιδόσεις μέχρι τώρα, αλλά έχουν αγγίξει πλέον τη δίκαιη αξία τους – και προς τις μετοχές ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών επιχειρήσεων με εγχώρια έκθεση και τις ευρωπαϊκές μετοχές εταιρειών με διεθνείς δραστηριότητες.

Η τράπεζα μειώνει την έκθεσή της σε μετοχές και αυξάνει σημαντικά τις θέσεις της σε μετρητά έτσι ώστε να είναι κατάλληλα τοποθετημέενη για να την πιθανή αποκλιμάκωση των προγραμμάτων αγοράς assets από τις κεντρικές τράπεζες. «Η κίνησή μας προς τα μετρητά είναι μια προσωρινή προσαρμογή ως απάντηση στην πιθανή λήξη της ανοικτής ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία είναι η κινητήρια δύναμη της τρέχουσα αστάθειας», τονίζει ο Didier Duret, επικεφαλής επενδύσεων της ABN AMRO Private Banking.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.