ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τέσσερις «χρησμοί» του Κρούγκμαν για την Ευρώπη

18:35 - 27 Ιουν 2013 | Αναλύσεις
Οι τέσσερις «χρησμοί» του Κρούγκμαν για την Ευρώπη
Ο Πολ Κρούγκμαν σημειώνει ότι η κρίση που μαστίζει τις χώρες της Ευρώπης είμαι «μια τραγωδία που είχε βασιστεί σε καλές προθέσεις».

Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο,  ο οποίος μίλησε σε ε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) στις Βρυξέλλες, η διαδρομή που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.

Ο κ. Κρούγκμαν σημειώσε η έλλειψη τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης έχει βυθίσει την ΕΕ σε κρίση, η οποία ενδέχεται να παραταθεί.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ε.Ε. θα οδηγηθεί στα ακόλουθα τέσσερα σενάρια:

 

Το πρώτο σενάρια αναφέρει πως αν «η Γερμανία ως ατμομηχανή»  προωθήσει οικονομικά μέτρα, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μεγάλα κράτη μέλη, καθώς και την νομισματική επέκταση μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτό θα ανατροφοδοτήσει τον πληθωρισμό. Αντί για τη μείωση του κόστους εργασίας στις οικονομίες του Νότου, ο Κρούγκμαν υποστήριξε ότι στο πλαίσιο του σεναρίου αυτού, θα μπορούσε να γίνει αύξηση του κόστους εργασίας στη Γερμανία. Σύμφωνα με Αμερικανό οικονομολόγο αυτή η πολιτική μπορεί να λειτουργήσει, αλλά δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί παρά μόνο όταν η ΕΕ έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού.

 

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό «της εσωτερικής υποτίμησης». Κατά το σενάριο αυτό η Ε.Ε θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με σήμερα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την οικονομική κρίση και «σιγά-σιγά, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα».

 

«Η ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής ελίτ» στην Ευρώπη αποτελεί το τρίτο σενάριο, αφού η αποτυχία εξόδου από την κρίση ενισχύει τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις.

 

Στο τέταρτο σενάριο, πιθανό θα ήταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα να δεχτεί υπέρμετρη πίεση, η οποία θα οδηγούσε σε πανικό και μαζική φυγή κεφλαίων. Η Κύπρος θα αποτελούσε παράδειγμα αυτού του σεναρίου, αν δεν είχαν επιβληθεί έλεγχοι στη ροή κεφαλαίων. Η μόνη λύση σε ένα τέτοιο σενάριο σε ευρωπαϊκή κλίμακα θα ήταν ένα δάνειο της τάξης του 1 τρισεκατ. ευρώ από την ΕΚΤ.



Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.