ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

IFR : Ήρεμο καλοκαίρι στις αγορές – θορυβώδες φθινόπωρο

01:16 - 24 Ιουλ 2013 | Αναλύσεις
IFR : Ήρεμο καλοκαίρι στις αγορές – θορυβώδες φθινόπωρο
Όπως σημειώνει το IFR σε νέα έκθεσή του, υπήρξε μια εποχή που oι traders περίμεναν πώς και πώς το καλοκαίρι.

Στην Ευρώπη τουλάχιστον, η παράδοση έλεγε ότι η άφιξη του Αυγούστου έφερνε μαζί της έναν μήνα μακράς παύσης και ηρεμίας στις αγορές κεφαλαίων. Ωστόσο, τα τελευταία έξι χρόνια, ο Αύγουστος έχει γίνει συνώνυμος με την καταστροφή για τα trading desks. Ήταν την ένατη μέρα του μήνα το 2007 όταν η BNP Paribas «πάγωσε» τρία από τα funds της, λόγω των δυσκολιών γύρω από την αποτίμηση των subprime assets. Το επόμενο έτος είδε το χρηματοπιστωτικό σύστημα στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με αποτέλεσμα την πτώχευση της Lehman Brothers στα μέσα Σεπτεμβρίου. To έτος 2009 αντιστάθηκε στην παράδοση, καθώς οι αγορές ανέκαμψαν σημαντικά, τροφοδοτούμενες από ένα πλεόνασμα του φθηνού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτή η ευφορία διακόπηκε απότομα το καλοκαίρι του 2010, καθώς οι φόβοι για την κρίση χρέους εμφανίστηκαν στην Ευρώπη.

Η αδράνεια των Ευρωπαίων έσυρε κι άλλες χώρες στην κρίση

Μέχρι τον Αύγουστο του 2011, η αδράνεια από την χάραξη πολιτικής στην Ευρώπη οδήγησε Ιταλία και Ισπανία μπουν στη δίνη της κρίσης. Οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας εκτοξεύθηκαν, τα κεφάλαια τράπηκαν σε φυγή από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και οι πιστωτικές αγορές έζησαν τον πανικό.

Η μείωση του χρέους της Ελλάδας κατά 100 δις ευρώ μέσω της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης κρατικού στην ιστορία τον Μάρτη του 2012, δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει η καταστροφή. Οι απόδοση των ισπανικών 10ετών ομολόγων χτύπησαν νέα υψηλά της τάξης του 7,6% τον Ιούλιο του ίδιου έτους, και οι αγορές προετοιμαζόντουσαν για έναν ακόμη Αύγουστο γεμάτο αναταραχές. Αυτή η αστάθεια όμως σταμάτησε όταν πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, υποσχέθηκε να κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να κρατήσει τη νομισματική ένωση... ενωμένη.

Σε κάθε περίπτωση από τις παραπάνω, οι traders εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα επιδεινώθηκε λόγω της χρονικής στιγμής των γεγονότων. Συνήθως οι όγκοι συναλλαγών μειώνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών και το trading είναι ελάχιστο στην αγορά, οδηγώντας έτσι σε υπερβολές στις διακυμάνσεις των τιμών.

Αν προσθέσουμε σε αυτό το γεγονός το ότι οι επικεφαλείς των trading desks είναι πιο πιθανό να κάθονται σε μια παραλία παρά μπροστά από ένα τερματικό σταθμό του Bloomberg, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για ένα σοβαρό ξέσπασμα της μεταβλητότητας.
Επιστρέφοντας όμως στο σήμερα, έχει αλλάξει κάτι;

euro210313
Σίγουρα τα σχόλια του Draghi φαίνονται να έχουν αποτελεσματικά εξαφανίσει τα tail risks στην Ευρώπη. Επίσης, οι «αναποφάσιστες» ιταλικές εκλογές και το αποτυχημένο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, νωρίτερα φέτος, απέτυχαν να πυροδοτήσουν την επανεμφάνιση της κρίσης στην ευρωζώνη.
Τα πολιτικά δεινά της Πορτογαλίας απείλησαν να εκτροχιάσουν τα πράγματα πιο πρόσφατα, αλλά οι αγορές φαίνεται να έχουν δώσει στη χώρα το πλεονέκτημα της αμφιβολίας μέχρι στιγμής, με τις αποδόσεις των 10 ετών κρατικών ομολόγων να βυθίζονται κάτω από το 6,5% και πάλι από 7,5% νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το ξαφνικό sell-off τον Μάιο, μετά από τους φόβους ότι η αμερικανική Fed θα αρχίσει την μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωση της αγοράς ομολόγων, είναι ίσως το κοντινότερο που η αγορά πλησίασε στο να ζήσει τις «προ-της-ομιλίας Draghi» ημέρες.

Σταθεροποίηση της κατάστασης

Αλλά τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, με το δείκτη iTraxx Main να επιστρέφει κάτω από τις 100 μονάδες βάσης - επίπεδα που εμφανίστηκαν τελευταία στα τέλη Μαΐου.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale Suki Mann τονίζει πως «μπορούμε επιτέλους να έχουμε ένα ήρεμο και ξεκούραστο καλοκαίρι».

katatheseis660 120313

Όπως σημειώνει,μετά από αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια υπερβολική αντίδραση των αγορών σταθερού εισοδήματος από τα τέλη Μαΐου μέχρι τον στις ανησυχίες, η αγορά έχει βρει σε σταθερότερο έδαφος από το οποίο μπορεί να επανακτήσει την ισορροπία της. Με μεταβλητότητα να μειώνεται σταδιακά, οι traders μπορούν τελικά να κοιμούνται ήσυχοι αυτό το καλοκαίρι. Τα τελευταία καλοκαίρια είχαν πάρα πολύ πόνο και το φετινό επιτέλους θα είναι ήσυχο. Όσο για το φθινόπωρο, οι εκλογές της Γερμανίας το Σεπτέμβριο μπορεί να είναι θορυβώδεις για την Ευρώπη, αφού η κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί να είναι ασταθής.

Ε.Κ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.