ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συρία και μετοχές: «Πουλήστε στον φόβο και αγοράστε στην είδηση»

23:02 - 29 Αυγ 2013 | Αναλύσεις
Συρία και μετοχές: «Πουλήστε στον φόβο και αγοράστε στην είδηση»
Γιατί οι μετοχές δεν πραγματοποίησαν κραχ λόγω Συρίας;

Μέρος τις κίνησης των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών αυτές τις ημέρες σαφώς οφείλεται στην αύξηση των μετοχών του κλάδου του πετρελαίου, οι οποίες επωφελούνται από τα υψηλά δύο ετών των τιμών του μαύρου χρυσού. Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό.

Υπάρχει μια μακρά ιστορία ανάλυσης γύρω από τις γεωπολιτικές κρίσεις και τις επιπτώσεις τους στις αγορές. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τους αναλυτές τα καλύτερα trades είναι «Πουλήστε πριν το γεωπολιτικό γεγονός» και «Αγοράστε στην εκδήλωση της επέμβασης ή στην πεποίθηση ότι τελικά δεν θα συμβεί».

Ιστορικά οι επιτπώσεις των στρατιωτικών επεμβάσεων στις αγορές

Ο Rob Leiphart, αναλυτής της Birinyi του απέστειλε σημείωμα προς τους πελάτες της επενδυτικής ετιαρείας, υπογραμμίζοντας αυτήν την τάση. Σε πέντε από τις πέντε περιπτώσεις «περιορισμένης» στρατιωτική εμπλοκή από το 1995 εώς σήμερα (συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας το 1995, του Ιράκ, το 1998, του Αφγανιστάν το 1998, της Σερβίας το 1999, και της Λιβύη το 2011), οι αγορές κινήθηκαν επίπεδα και προς τα κάτω κατά τις δύο εβδομάδες πριν το γεγονός, και στις τέσσερις από τις πέντε περιπτώσεις οι αγορές σημείωσαν μονοψήφια άνοδο στον ένα μήνα αργότερα.

Κατά μέσο όρο, οι αγορές σημειώσαν απώλειες κατά 1% κατά τις δύο εβδομάδες πριν από τα γεγονότα, και σημείωσαν κέρδη της τάξης του 2,79% κατά το μήνα που ακολούθησε.

Αν η επίθεση στη Συρία είναι σύντομη και έντονη, ή εάν αναβληθεί λόγω αδράνειας (ένα μεγάλο αν), τότε οι αγορές θα επιστρέψουν την προσοχή τους στα θεμελιώδη μεγέθη και τις κινήσεις της Fed.

us fleet500

Πιθανό ράλι των αγορών

Σύμφωνα και με την AMP Capital, η ιστορία δείχνει πως η οποία διόρθωση θα είναι βραχύβια. Όπως υπογραμμίζει, οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν πριν από την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 1991 , το 1998 και το 2003 , και πριν από την επέμβαση στη Λιβύη το 2011 . Αλλά κέρδισαν πίσω όλο αυτό το χαμένο έδαφος εντός μόλις δύο μηνών μετά από τα πραγματικά γεγονότα .

Έτσι, όπως υποστηρίζει oι μετοχές μπορεί λοιπόν να σημειώσουν λίγες περαιτέρω απώλειες καθώς «περιμένουν» τις τυχόν επεμβάσεις, αλλά από τη στιγμή που αρχίσουν τα γεγονότα αυτά, το πιο πιθανό είναι να σημειώσουν ράλι, ιδίως αν φανεί ότι οποιαδήποτε δυτική στρατιωτική δράση θα είναι περιορισμένη. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αντίποινα από τη Συρία ή το Ιράν, αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάκαμψη των αγορών.

Οι αγορές εντοπίζουν νέες απειλές

Πάντως το σίγουρο είναι ότι οι αγορές στη συνέχεια θα αρχίσουν να επικεντρώνονται σε άλλες απειλές, όπως η καθοριστική ομιλία από τη Fed γύρω από το τί μπορεί να έχει αποφασίσει σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ( QE ) και την προσεχή κυβερνητική χρηματοδότηση και τις διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους στις ΗΠΑ.

stocks630 290513

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.