ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Société Générale: To «τέλος» του χρυσού – Προειδοποιεί για μεγαλύτερο sell-off

00:36 - 13 Σεπ 2013 | Αναλύσεις
Société Générale: To «τέλος» του χρυσού – Προειδοποιεί για μεγαλύτερο sell-off
Ο χρυσός συνεχίζει να κινείται όλο και πιο μακριά από την πρόσφατη κορυφή της 28ης Αυγούστου που διαμόρφωσε το έντονο ράλι του πολύτιμου μετάλλου .

Η Société Générale η οποία είναι bearish στο χρυσό σε όλη την διάρκεια του 2013 τονίζει ότι η « το ριμπάουντ του χρυσού τελείωσε» και ενημέρωσε τους πελάτες της να πουλήσουν το χρυσό με στόχο τα $ 1,200.
Όπως επισημαίνει, η επέμβαση των ΗΠΑ φαίνεται τώρα πολύ λιγότερο πιθανή αφού η Συρία αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας να παραδοθούν τα χημικά της όπλα για έλεγχο στα Ηνωμένα Έθνη. Αν και απομένει ακόμη να δούμε κατά πόσον η Συρία «σοβαρολογεί», αυτό πάντως κάνει τις στρατιωτικές επιθέσεις των ΗΠΑ στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, πολύ λιγότερο πιθανές . Και ακόμα κι αν η συριακή προσφορά αποδειχθεί ότι είναι απλά μια τακτική καθυστέρησης, δεν είναι σαφές ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της στρατιωτικής δράσης.

Ο ρόλος της Μέσης Ανατολής στα ρεκόρ του χρυσού

Όπως τονίζεται, ο χρυσός έχει ένα μικτό ρεκόρ ως αποτελεσματική αντιστάθμιση έναντι των γεωπολιτικών κινδύνων από τη Μέση Ανατολή. Η τιμή του χρυσού κορυφώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις, νωρίς κατά τη διάρκεια κρίσεων στη Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα, όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ στις 2 Αυγούστου του 1990, ο χρυσός έφτασε 11% υψηλότερα μέσα στον πρώτο μήνα και διαπραγματευόταν κάτω από το σημείο εκκίνησης του ράλι λίγο μετά την έναρξη της υπό αμερικανικής ηγεσίας αντεπίθεση.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η εισβολή του 2003 στο Ιράκ. Ο χρυσός σημείωσε έντονο ράλι στην πορεία προς την εισβολή, αλλά κορυφώθηκε στις αρχές Φεβρουάριο 2003, δηλαδή πριν από την 19η Μαρτίου 2003, ημέρα έναρξης της εισβολής, και τον Απρίλιο ο χρυσός είχε πέσει 15% από την κορυφή του Φεβρουαρίου. Με άλλα λόγια, ο χρυσός έχει συχνά κορυφωθεί πριν ή κατά την πρώιμη φάση της στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή.

Το ειδικό βάρος της Ινδίας

Η τάση στην αγορά συναλλάγματος έχουν μετατραπεί σε bearish για την τιμή του χρυσού. Η δραματική πτωτική τάση στην ινδική ρουπία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ έχει αυξήσει κατακόρυφα την τοπική τιμή του χρυσού, με την τιμή του χρυσού που μετριέται σε ρουπίες να έχει κερδίσει περίπου 20 % από τα τέλη Ιουνίου. Η ινδική αγορά κοσμημάτων, η οποία είναι ένα σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας ζήτησης για κοσμήματα, έχει την τάση να είναι ευαίσθητη στην τιμή. Έτσι, η υψηλή τοπική τιμή του χρυσού είναι πιθανό να βαρύνει την ινδική ζήτηση για κοσμήματα και να ενισχύσει την προσφορά scrap.
Επίσης, το premium στην τιμή του χρυσού στην Ασία σε σχέση με την τιμή του Λονδίνου έχει μειωθεί. Αυτό υποδηλώνει ότι η πρόσφατη άνοδος στην ασιατική φυσική ζήτηση για το χρυσό αποδυναμώνεται και η προσφορά από την πώληση ETFs χρυσού βρίσκει το δρόμο της προς την Ασία.

gold630 130913

Αναμένοντας τη Fed

Όπως τονίζει η Societe Generale, αναμένει ότι οι ισχυρές πωλήσεις ETF χρυσού θα επανέλθουν σύντομα στο προσκήνιο καθώς η Συρία δεν είναι πλέον bullish παράγοντας και η Fed θα ξεκινήσει την μείωση του προγράμματος αγοράς assets κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου . Οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναμένουν από την Fed να αρχίσει σταδιακή μείωση κατά την συνεδρίαση αυτή, ξεκινώντας με μία μικρή, της τάξης των 10 δισ. δολαρίων.

Εάν η FOMC δεν ανακοινώσει την μείωση του προγράμματος το Σεπτέμβριο, αυτό θα σήμαινε ότι η μείωση θα έλθει τον Δεκέμβριο, διότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Με τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ να είναι αισθητά υψηλότερες πρόσφατα και με τους γεωπολιτικούς κινδύνους να απομακρύνονται, οι επενδυτές είναι πιθανό να επανέλθουν σε μεγάλης κλίμακας πωλήσεις ETF, όπως καταλήγει η SocGen.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.