ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ράλι στις αναδυόμενες αγορές από την απόφαση-έκπληξη της Fed

00:41 - 19 Σεπ 2013 | Αναλύσεις
Ράλι στις αναδυόμενες αγορές από την απόφαση-έκπληξη της Fed
Η απόφαση της FED να μην μειώσει το επίπεδο των αγορών assets κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, προτιμώντας να περιμένει για την περαιτέρω επιβεβαίωση της βελτίωσης των προοπτικών της οικονομίας, πυροδότησε ράλι των τιμών των μετοχών στις αμερικανικές μετοχές αλλά και στην Ασία. Ο Nasdaq βρέθηκε σε υψηλό 13 ετών και ο S&P ανέβηκε 1,2% ενώ οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών παρουσίασαν μεγάλες αυξήσεις. Στην Ινδονησία το χρηματιστήριο ανέβηκε 7%, στις Φιλιππίνες 3,6% και στην Σιγκαπούρη 1,8%.

Η Goldman Sachs σχολιάζοντας την απόφαση της FED αναφέρει:

Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο forward guidance σχετικά με τα επιτόκια. Η περίληψη των οικονομικών προβλέψεων έδειξε μείωση στις εκτιμήσεις για την τάση στα επιτόκια στα τέλη του 2015, και οι εκτιμήσεις για το επιτόκιο του 2016, δείχνουν ένα προσεκτικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τη στιγμή που θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.

Τα κύρια σημεία της απόφασης, σύμφωνα με την Goldman, είναι τα εξής πέντε, τα οποία υπογραμμίζει:

1. Η FOMC αποφάσισε να αφήσει το μηνιαίο επίπεδο των αγορών assets αμετάβλητο και για τα κρατικά ομόλογα ($ 45 δις) και για τα MBS (40 δισ. δολ.) . Η ανακοίνωση υπογράμμισε ότι «η Επιτροπή αποφάσισε να περιμένει περισσότερες αποδείξεις ότι η πρόοδος σχετικά με τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, θα διατηρηθούν πριν από την όποια αλλαγή του ρυθμού των αγορών assets» .

Ωστόσο , η Επιτροπή επεσήμανε ότι οι μειώσεις στις αγορές assets είναι πιθανές στο εγγύς μέλλον, σημειώνοντας ότι « για να κριθεί το πότε θα ξεκινήσει την αλλαγή πολιτικής, η Επιτροπή θα εξετάσει στις επόμενες συνεδριάσεις κατά πόσον οι εισερχόμενες πληροφορίες συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο».

Προηγουμένως, η γλώσσα της Fed ήταν ότι είναι έτοιμη να « αυξήσει ή να μειώσει το ρυθμό των αγορών assets »και δεν είχε αναφερθεί σε «προσεχείς συνεδριάσεις» επισημαίνει η Goldman.

goldman-sachs650

2. Η FOMC δεν μετέβαλε το forward guidance σχετικά με το επιτόκιο, διατηρώντας τη γλώσσα ότι η Επιτροπή αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή , τουλάχιστον για όσο διάστημα η ανεργία παραμένει πάνω από το 6,5% και ο εκτιμώμενος πληθωρισμός για τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια. δεν είναι μεγαλύτερος από 2,5 % .

3. Ο χαρακτηρισμός της οικονομικής δραστηριότητας ήταν ελαφρώς πιο χλιαρός από ό,τι τον Ιούλιο, όπως υπογραμμίζει η GS. Η ανακοίνωση σημείωσε ότι «μερικοί δείκτες των συνθηκών της αγοράς εργασίας έχουν δείξει περαιτέρω βελτίωση τους τελευταίους μήνες», και αυτή είναι λίγο πιο προσεκτική γλώσσα από ό, τι της προηγούμενης ανακοίνωσης το καλοκαίρι. Επίσης. τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων «έχουν αυξηθεί περαιτέρω», αν και η Επιτροπή διατήρησε τη γλώσσα ότι «ο κλάδος της στέγασης έχει ενισχυθεί», παρά τα πιο μεικτά πρόσφατα στοιχεία για την αγορά κατοικίας . Η δήλωση ρητά σημείωσε ότι « η ενίσχυση των οικονομικών συνθηκών που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες , εάν διατηρηθεί, θα επιβραδύνει τον ρυθμό της βελτίωσης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας».

4. Όσον αφορά τις οικονομικές προβλέψεις, ο μέσος όρος της κεντρικής τάσης για το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε ελαφρώς στο 7,2% για το δ' τρίμηνο του 2013 και 6,6% το δ' τρίμηνο του 2014 , ενώ η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0.3% σε 2,15% στο τέλος του 2013 και κατά 0.25% σε 3,0% για το τέλος του 2014 . Το 2016 , που συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά , η Fed αναμένει 2,85% ανάπτυξη του ΑΕΠ , 1,95 % δομικό πληθωρισμό, και 5,65% ανεργία , μόνο 0.15% υψηλότερα από το μακροπρόθεσμο ποσοστό ανεργίας , το οποίο μειώθηκε στο 5,5% . Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμη βάση υποχώρησαν ελαφρά στο 2,35 % από 2,4% προηγουμένως.

5. Οι προβλέψεις για τα επιτόκια (funds rate)παρέμειναν στο 0,13 % (μέσος όρος με εξαίρεση τις τέσσερις υψηλότερες προβλέψεις) στο τέλος του 2013 και στο τέλος του 2014, και μειώθηκαν κατά 15 μονάδες βάσης στο 0,81 % για το τέλος του 2015 . Η Επιτροπή αναμένει το επιτόκιο να ανέλθει στο 1,81 % μέχρι το τέλος του 2016, πολύ κάτω από το 3.25% έως το 4.25% που είναι όριο για το μακροπρόθεσμο επιτόκιο.

fed550 210613

 

E.K.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:32 - 19 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.