ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Barclays ανεβάζει τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ στην Ευρώπη και η C.A. συστήνει αγορές ευρώ

14:07 - 23 Σεπ 2013 | Αναλύσεις
Η Barclays Capital αναθεωρεί ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2013 στο -0,3% και στο +1,3% το 2014.

Η Barclays Capital αναθεωρεί ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2013 στο -0,3% (+0,1% από πριν) και αφήνει σταθερές τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ του 2014 στο +1,3%. Ωστόσο, θεωρεί ότι η ανάκαμψη στην περιοχή της Ευρωζώνης θα είναι πολύ σταδιακή και οι κίνδυνοι είναι ακόμη υπαρκτοί. Όπως τονίζει, αν και η Ευρωζώνη έχει δείξει σημάδια εξισορρόπησης της ανάπτυξης, βγαίνοντας από την ύφεση του β' τριμήνου, η ανάκαμψη αυτή θα είναι αργή και σταδιακή.

 

Η έλλειψη ενός ξεκάθαρου μηχανισμού ανάπτυξης είναι ο βασικός παράγοντας πίσω από τις υποτονικές οικονομικές προοπτικές της

περιοχής.

 

Επιπλέον, σημειώνει η Barclays, η επιμονή των «αντίθετων ανέμων», όπως η έλλειψη πίστωσης και η συνεχιζόμενη απομόχλευση στο μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας, αν και περιορίζεται, επίσης θα κάνει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας πιο αργή και σταδιακή. «Θεωρούμε ότι οι δύο μεγάλοι πτωτικοί κίνδυνοι είναι η απομόχλευση του τραπεζικού τομεά και οι διεθνείς συνθήκες», υπογραμμίζει. Η Barclays δεν αποκλείει επίσης μία προσωρινή επιστροφή των αναταραχών στις χώρες της περιφέρειας λόγω των επερχόμενων συζητήσεων γύρω από τους ισολογισμούς των κυβερνήσεων και των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

 

C.A.

Η ζήτηση για αγορά του ευρώ έναντι του δολαρίου ήταν αυξημένη το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω της απόφασης-έκπληξης της Fed την περασμένη Τετάρτη και της βελτιωμένης επενδυτικής εμπιστοσύνης για τα μεγαλύτερα κράτη της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία. Έτσι, όπως υποστηρίζει η Credit Agricole, από εδώ και στο εξής οποιαδήποτε διόρθωση του ευρώ έναντι του δολαρίου θα αποτελεί αγοραστική ευκαιρία.

Πρώτον, δεν αναμένονται οι προσδοκίες των επενδυτών για την νομισματική πολιτική της Fed να οδηγήσουν το δολάριο υψηλότερα, στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, όπως τονίζει η τράπεζα, υπάρχει πιθανότητα ότι οι προσδοκίες γύρω από το tapering της Fed θα καθυστερήσουν προς το επόμενο έτος, εάν τα αμερικανικά οικονομικά στοιχεία αποτύχουν  να εκπλήξουν θετικά. Επίσης, η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της Ευρωζώνης αναμένεται να παραμείνει σε ρυθμούς βελτίωσης. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει περιθώριο για αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στα assets της περιοχής του ευρώ, στηρίζοντας έτσι το ευρωπαϊκό νόμισμα, όπως καταλήγει η Credit Agricole.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.