ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα funds και οι αναλυτές «ψηφίζουν» Ευρώπη

00:07 - 17 Οκτ 2013 | Αναλύσεις
Τα funds και οι αναλυτές «ψηφίζουν» Ευρώπη
Οι αγορές θεωρούν τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη κινητήριο δύναμη για επιστροφή σε μία δυναμική ανάπτυξη.

Τα funds κατευθύνονται ξεκάθαρα προς την Ευρώπη.Την τελευταία εβδομάδα, τα ευρωπαϊκή μετοχικά κεφάλαια είδαν εισροές ύψους 1,6 δισ. δολαρίων , που σηματοδοτεί την 15η εβδομάδα καθαρών εισροών, ενώ τα ομόλογα και η αγορά χρήματος είδαν εισροές 796 εκατομμυρίων δολαρίων και 5,3 δισ. δολαρίων , αντίστοιχα, την συγκεκριμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Jefferies.

Πουλάνε στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, τα funds παρέμειναν καθαροί πωλητές, με τα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος να χάνουν 27 δισ. δολάρια , η «βαρύτερη» εκροή εδώ και σχεδόν έξι μήνες , ενώ τα μετοχικά και τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια είδαν 10 δισ. και 1,5 δισ. δολάρια καθαρές πωλήσεις , αντίστοιχα , όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Η βελτίωση της εικόνας της ανάπτυξης, η δυνατότητα μίας έκπληξης της ακόμα πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, και οι ελκυστικές αποτιμήσεις, οδηγούν την Credit Suisse να αυξήσει την οverweight στάση της στις ευρωπαϊκές μετοχές.

us eu620

Credit Suisse: Οι δυνατότητες για την Ευρώπη

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Credit Suisse τονίζουν πως η βελτίωση των δεικτών PMI της περιοχής, συνάδουν με 1,5% ανάπτυξη του ΑΕΠ, και πιστεύουν ότι παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να διευκολύνει την σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης.
Παράλληλα σημειώνουν πως οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών φαίνονται φθηνές, με τον δείκτη p/e των μετοχών εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου να κινείται κάτω του μέσου όρου σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές του κόσμου, γεγονός που υποδηλώνει πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάκαμψης, από τη στιγμή που παραμένουν και 30% κάτω της κορυφής του 2008, ακόμη και εάν τα κέρδη ανά μετοχή παγκοσμίως, έχουν επιστρέψει στα υψηλά τους.
Η Credit Suisse θεωρεί επίσης ότι οι μακροπρόσθεσμοι επενδυτές δεν έχουν ακόμη επιστρέψει μαζικά στις ευρωπαϊκές μετοχές, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 15 μήνες από τότε που ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi δεσμεύτηκε να κάνει ότι μπορεί για την προστασία του ευρώ, προκαλώντας ένα πολύμηνο ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Όπως τονίζει η C.S, η εικόνα των ροών κεφαλαίου δείχνει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι πιο συντηρητικοί, και ενώ οι εισροές στα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια από τον Μάρτιο είναι οι ισχυρότερες από το 2010, ισοδυναμούν με μόνο το 9% των καθαρών εκροών των τελευταίων τριών ετών.

stocks cap580

«Εκπληκτική» ανάκαμψη για την Ευρώπη

Δεδομένου ότι η δυναμική της ανάπτυξης επιδεινώνεται, οι αγορές των ΗΠΑ διαπραγματεύονται σε υπερβολικά επίπεδα, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη αποτελούν κινητήριο μοχλό για μια «εκπληκτική» ανάκαμψη, τονίζει από την πλευρά της η Credit Agricole.
Η ανθεκτικότητα των εισροών στις ευρωπαϊκές μετοχές σε συνδυασμό με το ισχυρό ευρώ, είναι πιθανό να σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα ξεπεράσουν σε αποδόσεις τις αμερικανικές μετοχές, μέχρι το τέλος του έτους , ενώ τα διαρθρωτικά προβλήματα στις ΗΠΑ μπορεί να παρατείνουν τις χαμηλές επιδόσεις των μετοχών.
Επιπλέον, το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ σημαίνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν. Ενώ η μείωση του ελλείμματος είναι θετική, η μείωση γίνεται στις δαπάνες των προγραμμάτων που ουσιαστικά θα έπρεπε να δουν αύξηση, όπως είναι η εκπαίδευση, η οποία θα βελτιώσει την παραγωγικότητα της εργασίας, όπως τονίζει η Credit Agricole.
Αντίθετα, δεν υπάρχει στιγμή στην ιστορία, όπου η Ευρώπη έχει καταφέρει τόσες πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως προσθέτει.

eu500 140613

Σύμφωνα με τη Jefferies, οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν πολύ υψηλή ανάπτυξη κερδών ανά μετοχή και χαμηλές αποτιμήσεις, τη στιγμή που οι προβλέψεις για την κερδοφορία των αμερικάνικων εταιρειών είναι χαμηλές και σε μονοψήφια ποσοστά, και διαπραγματεύονται με p/e της τάξης του 15. Επίσης, οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν διπλάσια μερισματική απόδοση , όπως τονίζει.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:26 - 17 Οκτ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.