ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναλυτές: Kαμία απόφαση για αλλαγή πολιτικής από τη Fed σήμερα

14:16 - 30 Οκτ 2013 | Αναλύσεις
Αναλυτές: Kαμία απόφαση για αλλαγή πολιτικής από τη Fed σήμερα
"Νο tapering πριν το 2014". Αυτή είναι η εκτίμηση των Bank of America Merrill Lynch, Citi και Credit Agricole σε ότι αφορά την νομισματική της Fed, εν αναμονή της απόφασης της σημερινής συνεδρίασης.

Όπως σημειώνει η BofA Merrill Lynch, το shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν καθυστέρησε μόνο τις ανακοινώσεις των σημαντικών οικονομικών στοιχείων και αφαίρεσε αρκετά δέκατα από την αναμενόμενη ανάπτυξη του ΑΕΠ δ' τριμήνου, αλλά είναι θα κρατήσει τη Fed μακριά από το tapering το τρέχον έτος.

Πράγματι, αρκετοί αξιωματούχοι της Fed έχουν δείξει ότι η σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, έχει βγει από το τραπέζι, για το αμέσως επόμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, ό, τι ειπωθεί κατά της τρέχουσα συνεδρίαση θα είναι πιο ενδιαφέρον από αυτό που θα γίνει. Δεν αναμένεται σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς assets και καμία αλλαγή στο forward guidance. Ωστόσο, και τα δύο αυτά εργαλεία πολιτικής είναι πιθανό να συζητηθούν εκτενώς κατά τη συνάντηση αυτή, καθιστώντας έτσι τα πρακτικά της ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.
H Citi επισημαίνει πως η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης και η απουσία βασικών οικονομικών στοιχείων διαβεβαιώνουν ότι η συνεδρίαση της FOMC αυτή την εβδομάδα θα οδηγήσει σε διατήρηση του status quo του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων και του forward guidance, ακόμα και αν υπάρχουν αυξανόμενες προκλήσεις και στα δύο μέτωπα . Αν και το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς έχει μεταφέρει τις προσδοκίες του για την αρχή του tapering, αργότερα μέσα στο 2014, και συγκεκριμένα το Μάρτιο, η Citi εκτιμά πως η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει λίγο νωρίτερα. Όπως τονίζει, οι οικονομολόγοι της αναμένουν πως το tapering θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

fed 413
Από την μεριά της η Credit Agricole σημειώνει και αυτή πως δεν θα δούμε καμία αλλαγή πολιτικής στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου της FOMC. Αναμένεται μια αρχική ανακοίνωση γύρω από το tapering στο τέλος του Ιανουαρίου. Αυτό βασίζεται στις προσδοκίες της Credit Agricole για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών κατά το τρέχον τρίμηνο, με περιορισμένα δημοσιονομικά εμπόδια το 2014 και χωρίς σοβαρές διαταραχές από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ουάσιγκτον.

Η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης προκάλεσε καθυστερήσεις στην ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων, γεγονός που μόνο θολώνει τα νερά για την βραχυπρόθεσμη εκτίμηση της Fed. Η Fed θέλει να βάλει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς assets, αλλά περιμένει μέχρι τη στιγμή που μία τέτοια απόφαση δεν θα προκαλέσει ζημιά στο οutlook της οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.