ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τί θα καθορίσει την πορεία των αγορών

01:05 - 19 Νοε 2013 | Αναλύσεις
Τί θα καθορίσει την πορεία των αγορών
Η δημοσίευση των πρακτικών της Fed, το νέο Eurogroup καθώς και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΒΟΕ αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των αγορών το επόμενο διάστημα, την στιγμή που στην Ευρώπη έχει αρχίσει και καταγφράφεται ήδη, επιβράδυνση στις εισροές κεφαλαίων.

Η δημοσίευση των πρακτικών της Fed, το νέο Eurogroup καθώς και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΒΟΕ αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των αγορών το επόμενο διάστημα, την στιγμή που στην Ευρώπη έχει αρχίσει και καταγφράφεται ήδη, επιβράδυνση στις εισροές κεφαλαίων.

 

EPFR

 

Τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια σημείωσαν την περασμένη Παρασκευή την 20η συνεχόμενη εβδομάδα εισροών, καθώς οι επενδυτές απέσυραν κεφάλαια από την αγορά ομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR, τα οποία αποκάλυψαν ωστόσο σημαντικά σημάδια κόπωσης στις τοποθετήσεις στην περιοχή.

Παρόλο που η επενδυτική ψυχολογία γενικότερα προς την Ευρώπη, παραμένει bullish, οι συνολικές ροές προς τα ευρωπαϊκά funds μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, καθώς οι ισχυρές θέσεις στα funds της Ευρώπης και της Βρετανίας εξαλείφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από μία ακόμη εβδομάδα μεγάλων εκροών από τα γερμανικά funds, όπως σημειώνει η EPFR σημειώνει στο εβδομαδιαίο δελτίο της.

«Οι επενδυτές έχουν αποσύρει πάνω από 5 δισ. δολάρια από τα γερμανικά funds από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, καθώς η αναμονή για μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού συνεχίζεται για έβδομη εβδομάδα» , τονίζει η EPFR.

Η δημοτικότητα των ευρωπαϊκών μετοχών ήταν ο παράγοντας-κλειδί στην στήριξη του ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες και έτσι, η επιβράδυνση των εισροών θα κάνει το νόμισμα πολύ πιο ευάλωτο, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές.

 

Wall Street

 

Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι επενδυτές έχουν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αντιστροφής του ράλι της αγοράς, το οποίο οδήγησε τον Dow Jones και τoν S&P 500 να χτυπήσουν νέα ιστορικά ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Αν το ράλι συνεχιστεί, οι αμερικάνικοι δείκτες σύντομα θα αγγίξουν σημαντικά για την ψυχολογία της αγοράς επίπεδα.  Ο Dow πλησιάζει τις 16.000 μονάδες, ενώ ο S&P είναι λίγο κάτω από τις 1.800 και ο Nasdaq μία ανάσα μακριά από τις  4.000 μονάδες.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως εκτός αν υπάρξει μια μεγάλη έκπληξη από τη Fed και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι δείκτες θα παραμείνουν σε ανοδική πορεία το επόμενο διάστημα.

 

Αρκετοί επενδυτές έχουν παραμείνει στο περιθώριο περιμένοντας μια ευκαιρία να μπουν στην αγορά, όπως σημειώνει ο Τοντ Σαλαμόνε,  επικεφαλής έρευνας της Schaeffer Investment Research. Έτσι, οτιδήποτε θετικό από εδώ και πέρα, όπως η επιβεβαίωση της συνέχισης των μέτρων τόνωσης της Fed, θα προσελκύσει αυτούς τους επενδυτές εντός της αγοράς.

 

Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι το αύριο της νομισματικής πολιτικής της Fed και το αν θα μειώσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, το οποίο ήταν και ένα από τα μεγαλύτερα θέματα των διεθνών αγορών το τελευταίο διάστημα.

 

Η Τζάνετ Γέλεν, στην κατάθεσή της στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα, επεσήμανε πως οποιαδήποτε αλλαγή στην τρέχουσα πολιτική της Fed δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα. Αυτό ώθησε τις μετοχές και τη διάθεση για ρίσκο υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές θεωρούσαν μέχρι πριν λίγες ημέρες, πως η Fed θα προχωρούσε στη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις αρχές του Δεκεμβρίου, μετά τα ισχυρά στοιχεία από το μέτωπο των μισθολογίων και του ΑΕΠ γ' τριμήνου των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία μετρά περισσότερα από τέσσερα χρόνια, η Fed έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα καθώς και άλλα ομόλογα, για να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά και να στηρίξει την ανάπτυξη.

 

Η συνέχιση αυτών των μέτρων τόνωσης και των πολύ χαμηλών επιτοκίων ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς κατά το τρέχον έτος. Aν και η όποια αλλαγή αυτής της στήριξης αναμένεται να είναι μικρή στην αρχή, οι εκτιμήσεις γύρω από το «πότε» της έναρξης του tapering έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην αγορά.

«Θα εξετάσουμε προσεκτικά τα πρακτικά της Fed για ενδείξεις γύρω από το εάν σκέφτεται τη μείωση των οικονομικών στόχων οι οποίοι θα σημάνουν την αύξηση των επιτοκίων , πράγμα που θα σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα σκέφτεται την εκκίνηση του tapering», τονίζει ο Μπάρι Ναπ, επικεφαλής έρευνας της Barclays Capital.

 

Τα πρακτικά, που θα δημοσιευθούν την Τετάρτη, θα αφορούν την συνεδρίαση της 29 - 30 Οκτωβρίου. Η μετοχές υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης της συγκεκριμένης συνεδρίασης της Fed, η οποία αφαίρεσε μία φράση που εξέφραζε τις ανησυχίες της για τις πιστωτικές συνθήκες. Ορισμένοι επενδυτές το ερμήνευσαν αυτό ως σημάδι ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει τη σταδιακή μείωση των μέτρων τόνωσης, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

 

Ευρώπη

 

Τα βλέμματα των επενδυτών στην Ευρώπη θα είναι στραμμένα στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθούν οι απόψεις της Κομισιόν σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών μελών και κατά πόσον συμμορφώνονται με τις ειδικές, ανά χώρα, συστάσεις που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο. Η συνεδρίαση θα περιλαμβάνει επίσης την αξιολόγηση της Κομισιόν των δημοσιονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης και τις επιπτώσεις της πολιτικής της.

 

Τα κράτη μέλη πρέπει να οριστικοποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους πριν από το τέλος του έτους, υπό το φως αυτών των συζητήσεων . Οι τελευταίες αξιολογήσεις για την Πορτογαλία και την Ελλάδα αναμένεται επίσης να βρεθουν στο προσκήνιο μετά και την απόφαση της Ιρλανδίας την περασμένη εβδομάδα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς μία προληπτική πιστωτική γραμμή.

 

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας που δημοσιοποιούνται αυτήν την εβδομάδα, θα είναι επίσης στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής για τυχόν ενδείξεις για μια πιθανή αλλαγή στο όριο του 7% για την ανεργία. Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του πληθωρισμού του Νοεμβρίου, η οποία αποκάλυψε ότι το όριο του 7% για το ποσοστό ανεργίας μπορεί να επιτευχθεί το ακόμα και το δ' τρίμηνο του 2014, η χρονική στιγμή της επόμενης αύξηση των επιτοκίων φαίνεται πιο κοντά πλέον από ό,τι αναμενόταν πριν.  Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν η δυνατότητα αναθεώρησης αυτού του ορίου του 7% έχει συζητηθεί ή αν άλλα μέτρα έχουν συζητηθεί μεταξύ των μελών της ΒΟΕ. Όσον αφορά το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών, αναμένεται να δείξουν ομοφωνία τόσο για την απόφαση σχετικά με το επιτόκιο όσο και για το μέγεθος του προγράμματος assets.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:02 - 18 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.