ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Credit Suisse και HSBC: Το 2014 είναι η σειρά των ευρωπαϊκών μετοχών

00:01 - 21 Ιαν 2014 | Αναλύσεις
Credit Suisse και HSBC: Το 2014 είναι η σειρά των ευρωπαϊκών μετοχών
"Αγοράστε Ευρώπη" είναι το μότο των αναλυτών για το 2014, καθώς όπως σημειώνουν, οι αμερικάνικες μετοχές υπεραπέδωσαν σημαντικά το 2013 και κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η Ευρώπη, αν και είχε ισχυρές επιδόσεις, έμεινε αρκετά πίσω. Γι' αυτό και το 2014 είναι η σειρά της.

Σύμφωνα με τον κ. Μπομπ Πάρκερ, αναλυτή της Credit Suisse, το κύριο θέμα για της αγορές εφέτος είναι οι long θέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές. Ο ίδιος πιστεύει ότι θα δούμε περισσότερους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών στις ΗΠΑ και ότι οι αναλυτές υποτιμούν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

Με τα πρόσφατα στοιχεία από την Ισπανία και την Ιταλία να είναι πολύ ισχυρά - ενώ τα στοιχεία της Γαλλίας εγείρουν ερωτήματα - ο κ. Πάρκερ τονίζει ότι η πολύ καλή επίδοση που σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές ήδη από την αρχή του έτους θα συνεχιστεί, με την περιφέρεια της Ευρώπης να ξεπερνά τον πυρήνα. "Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσαν εύκολα να τρέξουν κατά 10% με 15% μέχρι το τέλος του 2014", σημειώνει ο κ. Πάρκερ.

credit suisse200114

Επίσης, ο κ. Πάρκερ πιστεύει ότι οι αναδυόμενες αγορές θα συλλάβουν ακόμη περισσότερο την προσοχή των επενδυτών εφέτος. Προς το παρόν οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις αναδυόμενες αγορές, με πολλούς να προχωρούν σε κλείσιμο των θέσεών τους σε μετοχές και νομίσματα. Αλλά, σύμφωνα με τον αναλυτή, αργότερα μέσα στη χρονιά θα υπάρξει μία τεράστια ευκαιρία στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες πλέον είναι πολύ φθηνές.

 

Από την πλευρά της, η HSBC παραμένει «overweight» για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς εκτιμά ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών θα ανακάμψει, αλλά μειώνει τη στάση της για τις αμερικανικές μετοχές σε «underweight» από «ουδέτερη», καθώς οι αποτιμήσεις τους αρχίζουν να φαίνονται ακριβές.

 

"Οι ΗΠΑ κινούνται προς μία λιγότερο ευνοϊκή θέση σε ό,τι αφορά τον κύκλο νομισματικής πολιτικής σε σχέση με την Ευρώπη. Ενώ η Fed έχει ήδη αρχίσει να περιορίζει τα έκτακτα μέτρα τόνωσης της αγοράς, δεν υπάρχει πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της, δεδομένης της συνεχιζόμενης αντιπληθωριστικής πίεσης στην ευρωζώνη", όπως τονίζει η HSBC.

 

Ωστόσο, η Τράπεζα δεν προβλέπει μία νέα bear market, δηλαδή την επιστροφή της αγοράς σε πτωτική τάση, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται και η κερδοφορία είναι πιθανό να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών.

hsbc200114

αύξηση της κερδοφορίας πρέπει να έρθει για να αυξηθούν περαιτέρω οι μετοχές", σημειώνει η HSBC, προσθέτοντας ότι το μοντέλο της δείχνει ότι ύστερα από τρία χρόνια αναθεωρήσεων προς τα κάτω, οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2014 είναι σωστές.

 

"Το top-down οικονομετρικό μας μοντέλο δείχνει περίπου 11% αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή στις ΗΠΑ και 14% στην Ευρώπη εκτός Βρετανίας. Γι' αυτό και παρά τις αντιξοότητες της νομισματικής πολιτικής, δεν αναμένεται να έλθει το τέλος της αγοράς των ταύρων ( δηλαδή της ανοδικής αγοράς)", τονίζει η Τράπεζα.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:51 - 20 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.