ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι θεσμικοί επενδυτές "ψηφίζουν" Ευρώπη

01:01 - 23 Ιαν 2014 | Αναλύσεις
Οι θεσμικοί επενδυτές "ψηφίζουν" Ευρώπη
Οι επενδυτές δηλώνουν περισσότερο αισιόδοξοι για τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης το 2014, ειδικά για τις ΗΠΑ, αλλά και για την Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα της BofA Merrill Lynch, ενώ σε ότι αφορά τις μετοχές, ψηφίζουν Ευρώπη...δαγκωτό!

Το ποσοστό των επενδυτών που πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί φέτος έχει αυξηθεί σε 75% από 71% το Δεκέμβριο, συνεχίζοντας την τάση της αυξανόμενης αισιοδοξίας που ξεκίνησε στα τέλη του 2012.

 

Η αισιοδοξία αυτή αντανακλάται στην άνοδο των προσδοκιών για τα εταιρικά κέρδη, με το 48% των επενδυτών να αναμένει βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας, από 41% το Δεκέμβριο. Το 29% θεωρεί ότι οι εταιρείες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έχουν τις πιο ευνοϊκές προοπτικές κερδοφορίας. Για την Ευρώπη έχει σημειωθεί βελτίωση των προσδοκιών, με το 8% των θεσμικών να αναμένουν βελτίωση από 4% ανέμαναν επιδείνωση στην έρευνα του Δεκεμβρίου.

 

Το 37% των επενδυτών πιστεύουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις παγκόσμιες προοπτικές είναι μια ανώμαλη προσγείωση της Κίνας και η κατάρρευση των εμπορευμάτων

bankofamerica220114

Καθώς αξάνονται οι προσδοκίες των επενδυτών για την ανάπτυξη, η προτίμησή τους για τις διεθνείς μετοχές παραμένει ισχυρή. Το 55% δηλώνει overweight στις μετοχές, συνεχίζοντας μια τάση που άρχισε στα μέσα του 2012, όταν το 4% δήλωνε underweight θέσεις στις μετοχές.

 

H εμπιστοσύνη στις μετοχές διατηρείται παρόλο που το 7% των ερωτηθέντων πιστεύει πως οι αγορές είναι υπερτιμημένες, το υψηλότερο ποσοστό από το 2000. Η θέση αυτή οδηγείται κυρίως από την άποψη για τις αμερικανικές μετοχές, όπου το 72% των επενδυτών θεωρεί ότι είναι υπερτιμημένες.

 

Παρά τα νεά πολυετή υψηλά επίπεδα, οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων των επενδυτών.

 

Το 22% πιστεύει ότι οι μετοχές της Ευρώπης είναι υποτιμημένες, ενώ σε ορίζοντα 12 μηνών και στην ερώτηση σε ποιες μετοχές θα ήθελαν να έχουν overweight θέσεις, οι θεσμικοί επενδυτές ψήφισαν την Ευρώπη, με 34%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της έρευνας της BofA.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.