ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs : "Η πρόσφατη υπεραπόδοση των αγορών του Νότου είναι μη βιώσιμη"

01:01 - 29 Ιαν 2014 | Αναλύσεις
Goldman Sachs : "Η πρόσφατη υπεραπόδοση των αγορών του Νότου είναι μη βιώσιμη"
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι υπάρχει πλέον περισσότερο αυξημένος κίνδυνος μίας βραχυπρόθεσμης υποχώρησης στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, κυρίως λόγω του κινδύνου των απογοητεύσεων από τα αποτελέσματα κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών, ωστόσο σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα συνεχίζει να βλέπει μία bull market στις μετοχές.

"Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι αγορές θα κινηθούν υψηλότερα, αλλά υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος στο βραχυπρόθεσμο διάστημα να σημειώσουν περαιτέρω υποχώρηση", όπως σημειώνει ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της Goldman Sachs, Πίτερ Οπενχάιμερ.

 

Η στρατηγική που προτείνει η αμερικανική τράπεζα είναι long θέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές, με παράλληλη αντιστάθμιση του κινδύνου (hedging), με την αγορά, για παράδειγμα, put options επί του δείκτη Euro STOXX 50. Ο δείκτης Euro STOXX 50, ο οποίος ενισχύθηκε 18% το 2013, έχει υποχωρήσει 3% από τις αρχές του έτους.

 

Στις αρχές του 2014 σημειώθηκε, επίσης, μια υπεραπόδοση στις περιφερειακές ευρωπαϊκές αγορές, όπως για παράδειγμα στον ισπανικό IBEX και τον ιταλικό FTSE MIB, καθώς οι χώρες του Νότου άρχισαν να ανακτούν σιγά-σιγά τη χαμένη εμπιστοσύνη των επνδυτών.

Goldm280114

Ωστόσο, η Goldman θεωρεί ότι αυτή η υπεραπόδοση από τις περιφερειακές ευρωπαϊκές αγορές δεν θα διαρκέσει για πολύ περισσότερο, κυρίως επειδή αναμένει ότι η οικονομική ανάκαμψη σε αυτές τις περιοχές θα κινηθεί με βραδύτερο ρυθμό το 2014 σε σύγκριση με το 2013.

 

"Αν και δεν συνιστούμε short θέσεις στην ευρω- περιφέρεια, εκτιμούμε ότι η πρόσφατη υπεραπόδοση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, δεν είναι βιώσιμη", όπως σημειώνει.

 

Παράλληλα, η Goldman συστήνει overweight θέσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο υποστηρίζοντας ότι η υπεραπόδοση των τραπεζών έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, και επίσης συστήνει τοποθετήσεις στις μετοχές εταρειών που έχουν καλές προοπτικές για αύξηση των μερισμάτων.

Gold280114

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.