ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το 1 τρισ. δολάρια αγγίζουν τα μερίσματα που πληρώνουν οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου

01:01 - 25 Φεβ 2014 | Αναλύσεις
Το 1 τρισ. δολάρια αγγίζουν τα μερίσματα που πληρώνουν οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου
Οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες στον κόσμο κατέβαλαν περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μερίσματα για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με νέα έκθεση της Henderson Global Investors.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές... απονεμήθηκαν με 1,027 τρισ. δολάρια σε μερίσματα το προηγούμενο έτος, καθώς η γενναιόδωρη μερισματική πολιτική των εταιρειών έχει προσφέρει 310 δολάρια περισσότερα από το 2009, σύμφωνα με την έρευνα. Οι πληρωμές μερισμάτων από τις εταιρείες στις αναδυόμενες αγορές έχουν διπλασιαστεί μεταξύ του 2009 και του 2011, αλλά η ανάπτυξη στην περιοχή έκτοτε έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, καθώς ο σούπερ-κύκλος των εμπορευμάτων έληξε και τα νομίσματα υποτιμήθηκαν έντονα.

merism240214

Τα μερίσματα από την Ευρώπη, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν κατά 8% από το 2009, φθάνοντας τα 199,8 δισ. δολάρια το 2013. Η αύξηση αυτή έκανε την περιοχή «άνετα τη δεύτερη πιο σημαντική περιοχή στον κόσμο για το εισόδημα από τα μερίσματα, μετά τη Βόρεια Αμερική», όπως διαπίστωσε η έκθεση. Το 11% του μεριδίου της Βρετανίας είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, δήλωσε η Henderson.
Οι πληρωμές μερισμάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 49% τα τελευταία πέντε χρόνια, και είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή εσόδων από μερίσματα και αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παγκόσμιας πίτας, αγγίζοντας τα 301,9 δισ. δολάρια.

 

«Κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου της έρευνας μας, τα μερίσματα παρέχουν μια σαφή εικόνα των μεγάλων παγκόσμιων οικονομικών γεγονότων και τάσεων. Η άνοδος των αναδυόμενων αγορών, και το ακολουθούμενο «πάγωμά» τους, η φούσκα των εμπορευμάτων και ο επακόλουθος αποπληθωρισμός, η κρίση της ζώνης του ευρώ και η ανάκαμψη των ΗΠΑ από την ύφεση, φαίνονται όλα ξεκάθαρα», δήλωσε ο επικεφαλής παγκόσμιου εισοδήματος μετοχών της Henderson Global Investors, Alex Crooke.

merismat240214

Οι τράπεζες και η τεχνολογία συνέβαλλαν σε μεγάλο ποσοστό στην παγκόσμια πίτα των μερισμάτων, με τον χρηματοοικονομικό κλάδο να πληρώνουν περισσότερα μερίσματα από οποιονδήποτε άλλο κλάδο που έχει ανακάμψει από την οικονομική κρίση. Οι γίγαντες της τεχνολογίας, με οδηγό την Apple, σημείωσαν την ταχύτερη ανάπτυξη πληρωμών μερισμάτων, με αύξηση 109%. Η Apple και μόνο πλήρωσε σχεδόν το ένα έκτο του παγκόσμιου συνόλου των μερισμάτων στο κλάδο της τεχνολογίας πέρυσι.

 

Οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι τράπεζες κυριαρχούν στις 10 κορυφαίες εταιρείες από πλευράς διανομής μερισμάτων με την Shell, και την Exxon Mobil να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Ακολουθούν η Apple, η Time Warner Cable, η HSBC και η Banco Santander.

merismata240214

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.