ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Θα έχει συνέχεια το ράλι;- Ποιοί είναι οι τρεις οδηγοί

01:01 - 18 Μαρ 2014 | Αναλύσεις
Goldman Sachs: Θα έχει συνέχεια το ράλι;- Ποιοί είναι οι τρεις οδηγοί
Η bull market των ΗΠΑ πρόσφατα ολοκλήρωσε την πέμπτη της χρονιά. Από τον Μάρτιο του 2009, ο S&P 500 έχει κερδίσει 1.200 μονάδες ή 180%.

"Οι τρεις οδηγοί του 5ετούς ράλι: Η ανάκαμψη της κερδοφορίας (υπεύθυνη για το 59% του συνολικού ράλι της αγοράς), αύξηση των δεικτών p/e (25% του ράλι) και μια αλλαγή στην αναμενόμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή - EPS - (16%)", όπως σημειώνει ο αναλυτής της Goldman Sachs, David Kostin.

ago170314

Μπορεί λοιπόν να συνεχιστεί το ράλι της αγοράς- βαρόμετρο των διεθνών δεικτών; "Προκειμένου ο δείκτης S&P 500 να αναρριχηθεί υψηλότερα, το επίπεδο της κερδοφορίας, η εκτιμώμενη αύξηση της κερδοφορίας, ή / και οι δείκτες p /e, πρέπει να αλλάξουν", τονίζει ο Kostin. "Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό σημείο εκκίνησης και των τριών αυτών μετρήσεων, αφού έχει προηγηθεί ένα ισχυρό ράλι στην αγορά ύψους 180%, είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς το εάν υπάρχει όντως περιθώριο οι τρεις παραπάνω οδηγοί, να αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο έτος", όπως προσθέτει.

 

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή, η Goldman αναμένει πως το EPS του δείκτη S&P 500 θα αυξηθεί κατά 8% στα 116 δολάρια το 2014 και κατά 8% στα 125 δολάρια το 2015. "Ωστόσο, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία έχουν μεταφραστεί σε αρνητικές αναθεωρήσεις της κερδοφορίας των εταιρειών για σχεδόν κάθε κλάδο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων και τριών μηνών", όπως επισημαίνει ο Kostin, τονίζοντας ότι οι διοικήσεις των εταιρειών "αγωνίζονται να διατηρήσουν τα τρέχοντα περιθώρια κέρδους , τα οποία βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ".

 

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της κερδοφορίας, ένας πιθανός οδηγός θα είναι ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, όπως σημειώνει η Goldman η οποία εκτιμά ότι το αμερικάνικο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% φέτος. Κάθε άνοδος 100 μονάδων βάσης στο ΑΕΠ μεταφράζεται σε 5 δολάρια άνοδος στα EPS. Πάντως ο Kostin δεν βλέπει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κερδοφορίας, δεδομένης της σημαντικής αύξησης που έχει ήδη σημειωθεί από τα χαμηλά του 2009.

agore170314

Αποτιμήσεις

Οι αποτιμήσεις έχουν υπάρξει η βασική κινητήρια δύναμη των τιμών των μετοχών, και η Goldman έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει πολύ περιθώριο για περαιτέρω άνοδό τους. "Οι μετοχές είναι ακριβές σύμφωνα με σχεδόν κάθε δείκτη αποτίμησης. Ο S&P 500 διαπραγματεύεται σήμερα με εκτιμώμενο p/e 12μήνου στο 15,6 ωστόσο, η μέση μετοχή στην αμερικάνικη αγορά διαπραγματεύεται με p/e 16,7 που είναι εξαιρετικά υψηλό με βάση τα ιστορικά δεδομένα".

 

Ο Kostin εκτιμά, λοιπόν, πως ο στόχος για το τέλος του έτους στον δείκτη-βαρέμετρο των διεθνών αγορών, τον S&P 500, είναι οι 1.900 μονάδες, με μέτρια άνοδο της τάξης του 3% από τα σημερινά επίπεδα.

agores170314

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.