ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Μουντιάλ προκαλεί κραχ στις αγορές και φέρνει τους επενδυτές στα όριά τους!

00:01 - 15 Μαϊ 2014 | Αναλύσεις
Το Μουντιάλ προκαλεί κραχ στις αγορές και φέρνει τους επενδυτές στα όριά τους!
Καθώς ο πυρετός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου ανεβαίνει, υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο που λίγοι έχουν παρατηρήσει: το πιο δημοφιλές αθλητικό γεγονός στον κόσμο μπορεί να προκαλέσει κραχ στις αγορές. Δεν το λέμε εμείς, η ιστορία το λέει...

"Για πολλούς, οι μέρες του Μουντιάλ είναι μέρες ... άγχους και εκνευρισμού, καθώς περιμένουν να δουν τι θα κάνει η ομάδα τους στο γήπεδο. Αλλά το άγχος δεν αφορά μόνο τα γήπεδα και του οπαδούς. Οι αγορές και οι επενδυτές επίσης υποφέρουν τις ημέρες του Παγκοσμίου Κυπέλλου", επισημαίνει ο Ντάριο Πέρκινς, οικονομολόγος της Lombard Street Research.

podosfair140514

Το διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, ξεκινά στη Βραζιλία στις 12 Ιουνίου και θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες. Η πρεμιέρα του έγινε το 1930, το πρώτο πλήρες έτος της Μεγάλης Ύφεσης.

 

Πιο πρόσφατα, το Μουντιάλ συνέπεσε με την ύφεση στις ΗΠΑ το 1990, την κατάρρευση της αγοράς ομολόγων, η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ και εξαπλώθηκε στις αναπτυγμένες αγορές το 1994, την ασιατική οικονομική κρίση και την κατάρρευση του hedge fund Long Term Capital Management το 1998, την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ το 2006 και την αρχή της κρίσης της ευρωζώνης το 2010.

 

"Οι συμπτώσεις αυτές δεν μπορεί να μην βάζουν κάποιον σε σκέψεις για το τι θα μπορούσε να πάει στραβά αυτή τη φορά", σημειώνει ο Πέρκινς.

Το Abenomics- το όνομα που δίνεται στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε- είναι μία πιθανή φούσκα, σύμφωνα με τον Πέρκινς.

podosfai140514

"Η επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ιαπωνία προκάλεσε ένα τεράστιο ράλι στον ιαπωνικό δείκτη Nikkei και την κατάρρευση του γιεν, με την προσδοκία ότι οι ιαπωνικές αρχές θα μπορούσαν να "σκοτώσουν" τον αποπληθωρισμό και να στρέψουν την οικονομία τους σε μια καλύτερη πορεία μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης. Τώρα, όμως, οι πολιτικές αυτές φαίνεται να χάνουν έδαφος", όπως τονίζει. "Με την οικονομία να επιβραδύνεται σε απάντηση της αύξησης φόρων τον Απρίλιο και την κεντρική τράπεζα να είναι προφανώς απρόθυμη να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση και πάλι, υπάρχει ο κίνδυνος το αποτέλεσμα του σχεδίου Abenomics να μην αποδώσει", προσθέτει.

 

Η στασιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ είναι ένας άλλος βασικός κίνδυνος για τις αγορές. "Οι αμφιβολίες αυξάνονται γύρω από το εάν τελικά η οικονομική ανάκαμψη υλοποιηθεί όπως αναμένεται. Η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ έχει αντιδράσει υπερβολικά σε μια μέτρια αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων κατά το παρελθόν έτος", συμπληρώνει ο Πέρκινς. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών το Μάρτιο.

podos140514

Η αγορά θα ανέμενε πως η Fed θα ανταποκρινόταν σε μια τέτοια έκβαση με την εντατικοποίηση του προγράμματος τόνωσης. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να το μειώσει, με στόχο σύντομα να δώσει τέλος στην ποσοτική χαλάρωση.

 

Ένας άλλος κίνδυνος για τις αγορές είναι η οικονομία της Κίνας και το πόσο επίμονη θα είναι η επιβράδυνσή της, καθώς και οι συνέπειες που θα έχει αυτό στον χρηματοπιστωτικό της τομέα. Οι ρωγμές στην αγορά ακινήτων της χώρας- έναν από τους πυλώνες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου- έχουν αρχίσει να βαθαίνουν τους τελευταίους μήνες, με τις τιμές των κατοικιών να πέφτουν απότομα.

 

Φυσικά υπάρχει και ο γεωπολιτικός κίνδυνος. Για παράδειγμα, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί στην Ουκρανία, όπως σημειώνει ο Πέρκινς.

podo140514

Τελευταία τροποποίηση στις 14:27 - 15 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.