ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπάρχει επιστροφή στα Ελληνικά ομόλογα;- Τι λένε οι αναλυτές- Βελτιωμένη η εικόνα σήμερα

00:01 - 20 Μαϊ 2014 | Αναλύσεις
Υπάρχει επιστροφή στα Ελληνικά ομόλογα;- Τι λένε οι αναλυτές- Βελτιωμένη η εικόνα σήμερα
Βελτιώνονται οι αποδόσεις των Ελληνικών δεκαετών ομολόγων, παρά τις γκάφες της κυβέρνησης, με το υπουργείο Οικονομικών να σπεύδει να εξηγήσει ότι η φορολογία στα κέρδη δεν αφορά στη φετινή χρήση, αλλά του 2012 - 2013. Σε κάθε περίπτωση, η τιμή του ομολόγου 'έχει ανέβει στις 77,52 μονάδες και το επιτόκιο διαμορφώνεται στα επίπεδα του 6,58%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίονουν χρηματιστηριακά γραφεία.

Όπως έγραφε νωρίτερα το "R", oι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα σε σχεδόν δύο μήνες την περασμένη Παρασκευή αγγίζοντας το 6,97% - το υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Μαρτίου, αν και στη συνέχεια υποχώρησαν στο 6,88% - καθώς η αγορά χτυπήθηκε για δεύτερη ημέρα από την αβεβαιότητα σχετικά με την φορολόγηση των κατόχων των ελληνικών ομολόγων, καθώς και τον κίνδυνο αστάθειας στην κυβέρνηση, μετά τις ευρωεκλογές.

 

Την Δευτέρα, οι αποδόσεις κινήθηκαν σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, κοντά στο 6,8%, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημειώθηκε αντιστροφή του αρνητικού κλίματος.

ago190514

Μπορεί τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών να μην επιβεβαίωσαν τα σενάρια για πρόωρες εθνικές εκλογές, για πολιτική αστάθεια και για συντριβή της κυβέρνησης, ωστόσο το μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση Σαμαρά, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι το τι θα δείξει η ευρωκάλπη την επόμενη Κυριακή.

 

Οι ξένοι επενδυτές, δεν έχουν όμως μόνο τις ευρωεκλογές για να ανησυχούν σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τους στα ελληνικά ομόλογα. Μπορεί η γκάφα του ΥΠΟΙΚ να διορθώθηκε, καθώς η κυβέρνηση απέσυρε την εγκύκλιο που προέβλεπε τη διαδικασία είσπραξης του φόρου υπεραξίας από τους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα, με στόχο να περιορίσει τους φόβους των επενδυτών, ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζημιά έχει ήδη γίνει.

 

Και επιπλέον, αυτή η περίφημη εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ, μπορεί μεν να αποσύρθηκε, ωστόσο το ζήτημα δεν έχει κλείσει αφού ο νόμος παραμένει σε ισχύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις για τη κατάργηση της σχετικής διάταξης εντείνονται προκειμένου να κλείσει οριστικά το "μέτωπο" με τους ξένους επενδυτές. Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται διατεθειμένο να υποκύψει σε αυτές τις πιέσεις κάτι όμως που θα γίνει αφού ανοίξει η Βουλή.

agor190514

Οι αναλυτές και οι traders τονίζουν ότι ακόμα και η κίνηση της κυβέρνησης να καταργήσει τη φορολογική επιβάρυνση, δεν αναμένεται να φέρει πίσω τους επενδυτές που αποχώρησαν από τα ελληνικά ομόλογα την περασμένη εβδομάδα.

 

"Δεν χρειάζεται να γίνουν πολλά για να προκληθεί ζημιά στην ψυχολογία των επενδυτών. Ο συνδυασμός παράξενων ειδήσεων και η εκτόξευση των αποδόσεων αρκούν για να προκαλέσουν έξοδο χωρίς επιστροφή", τονίζει ο Ντέιβιντ Σνάουτζ, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank. "Η αγορά φαίνεται να έχει ηρεμήσει λίγο, αλλά η ανησυχία για την Ελλάδα παραμένει, εν όψει ευρωεκλογών και των όποιων συνεπειών των αποτελεσμάτων τους", προσθέτει.

 

Οι επενδυτές βλέπουν τις ευρωεκλογές ως κίνδυνο για την Ελλάδα, διότι μια ισχυρή ένδειξη υποστήριξης των κομμάτων της αντιπολίτευσης μπορεί να αποδυναμώσει την ήδη εύθραυστη κυβέρνηση και ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για τις εθνικές εκλογές.

 

"Η ελληνική κυβέρνηση θα τεθεί σε κίνδυνο εάν η πλειοψηφία ψηφίσει τα κόμματα που δεν υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από την κυβέρνηση", υπογραμμίζει ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, επικεφαλής έρευνας της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Sunrise Brokers.

 

Οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 250 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους, αλλά οι αναλυτές φοβούνται ότι μια αντιστροφή του κλίματος η οποία ξεκίνησε από ορισμένα hedge funds που ξεφορτώθηκαν τις θέσεις τους, θα μπορούσε να αποδειχθεί περισσότερο από μια απλή... παρένθεση.

 

"Αν η μεταβλητότητα ενισχυθεί, τότε η αξιολόγηση του κινδύνου γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, και για τους άλλους επενδυτές, μπορεί να αλλάξει", δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas, Πάτρικ Ζακ.

agore190514

Τελευταία τροποποίηση στις 12:02 - 20 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.