ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ευρωκάλπη ανοίγει: Τι ψηφίζουν τα ομόλογα της περιφέρειας

00:01 - 22 Μαϊ 2014 | Αναλύσεις
Η ευρωκάλπη ανοίγει: Τι ψηφίζουν τα ομόλογα της περιφέρειας
Καθώς η Ευρώπη φτάνει όλο και πιο κοντά στην... απόφαση της ευρωκάλπης, το κλίμα στην αγορά των ομολόγων της περιφέρειας έχει αποδυναμωθεί. Οι επενδυτές έχουν κλείσει τις long θέσεις τους και μένουν μακριά από την αγορά μέχρι να ολοκληρωθούν οι ευρωεκλογές και να "κλείσουν" οι 751 θέσεις στο ευρωκοινοβούλιο.

Με τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την τραπεζική ένωση και τις ρυθμίσεις για τις καταθέσεις και την αγορά να παραμένουν στην ημερήσια διάταξη, οι επενδυτές θέλουν να διατηρηθεί το status quo για να μειωθεί η αβεβαιότητα.

eurokalpe210514

Ωστόσο, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έχουν ενισχυθεί στα πέντε χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές και ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός της Ελλάδας θεωρείται ευάλωτος, με τις πρόωρες εκλογές να αποτελούν πιθανό σενάριο.

 

"Αν η ψήφος διαμαρτυρίας οδηγήσει στη στροφή των κυβερνήσεων μακριά από την στήριξη της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, τότε θα μπορούσαμε να δούμε σημαντικές εκροές τόσο από τα ομόλογα της ευρωζώνης όσο και από τα χρηματιστήρια", επισημαίνουν οι αναλυτές.

 

Πάντως, υπάρχει ένας πιθανός σωτήρας και αυτός δεν είναι άλλος από την δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

euroka210514

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να ανακοινώσει νέα πολιτική στις 5 Ιουνίου για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, σε μία συνέντευξη Τύπου η οποία αναμένεται να μείνει στην ιστορία, καθώς θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που έχουμε δει τα τελευταία 2 χρόνια, από τον Ιούνιο του 2012 (και την περίφημη φράση του Ντράγκι: "θα κάνω ότι χρειαστεί για τη στήριξη του ευρώ"), σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

Ένα πρόβλημα πάντως είναι πως μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ή τα αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις, μπορεί να απογοητεύσουν τις αγορές. Η αγορά ζητά ένα προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τύπου Fed. "Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω ξεφόρτωμα στις αγορές ομολόγων", επισημαίνουν οι αναλυτές.

eurokal210514

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.