ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαράζ "προειδοποιήσεων" από τους ξένους οίκους για πολιτικό κίνδυνο την Ελλάδα

00:01 - 23 Μαϊ 2014 | Αναλύσεις
Μπαράζ "προειδοποιήσεων" από τους ξένους οίκους για πολιτικό κίνδυνο την Ελλάδα
Εμφανής είναι η ανησυχία των ξένων οίκων για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης και των συνεπειών που θα έχει, αφού τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί ένα κύμα προειδοποιητικών εκθέσεων προς τους πελάτες τους, για τον πολιτικό κίνδυνο που κρύβουν οι ευρωεκλογές για την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται και η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Fitch για την ελληνική οικονομία, η οποία σίγουρα θα παίξει κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος, δύο 24ωρα πριν τις ευρωεκλογές.

Χωρίς να επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Οικονομικών, από την Πέμπτη κάνει τον γύρο της αγοράς η είδηση ότι η Fitch, η οποία αξιολογεί τη χώρα μας με Β- και σταθερές προοπτικές, θα προχωρήσει σε αναβάθμιση κατά μία ή δύο βαθμίδες του rating της Ελλάδας και ίσως και των προοπτικών της.

elladapolitik220514

Αυτή η "φήμη" ξεκίνησε από το Λονδίνο, πυροδοτώντας έντονες συζητήσεις ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί θα προσθέσει ένα σημαντικό χέρι βοηθείας στο να αποφύγει η κυβέρνηση κάποιο "ατύχημα" στην ευρωκάλπη της Κυριακής.

 

Από την άλλη πλευρά, οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες τον δικό τους γύρο προειδοποιήσεων, σχετικά με τον κίνδυνο που μπορεί να κρύβει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για την Ελλάδα, και συνεπώς για τις αγορές.

 

Την Πέμπτη, η Citigroup υπογράμμισε ότι ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα, λόγω και των ευρωεκλογών, είναι υπαρκτός τονίζοντας ότι "μία ήττα των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να αυξήσει την κυβερνητική αστάθεια και να ενισχύσει τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών".

elladap220514

Παράλληλα και η Goldman Sachs έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου, σε σημείωμα προς τους πελάτες της, ότι οι ευρωεκλογές "κρύβουν" πολιτικό κίνδυνο για την Ελλάδα. Όπως σημείωσε, θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού, ως εξής:

  1. Μια απότομη πτώση της λαϊκής υποστήριξης προς το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανοικτή αμφισβήτηση της ηγεσίας του κόμματος και στην αποστασία των βουλευτών από το κόμμα και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, ενισχύοντας τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών.
  2. Μια σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά κοντά στο 30% και σε διαφορά τουλάχιστον 3% από τη Νέα Δημοκρατία, θα επέτρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα επιθυμούν αλλαγή κυβέρνησης.

elladapoliti220514

Το περασμένο Σάββατο, η Bank of America Merrill Lynch επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει το "εάν" και το "πότε" των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και πως μία ήττα της ΝΔ ή μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά, μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές καλοκαίρι ή φθινόπωρο.

 

Πάντως, τόνισε, πως καθώς η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Βουλή, Ελλάδα είναι πιθανό να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2015, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

elladapolit220514

Η Royal Bank of Scotland, από την δική της πλευρά, τόνισε ότι "οι ευρωσκεπτικιστές αναμένεται να έχουν πολύ καλές επιδόσεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά ο κίνδυνος-κλειδί είναι η Ελλάδα, όπου το αντιμνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πλησιάσει επικίνδυνα ή και να ξεπεράσει το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, και παράλληλα, το κόμμα της κυβέρνησης συνασπισμού, το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να γονατίσει".

 

Και η Credit Agricole τόνισε αυτή την εβδομάδα, ότι ο σημαντικότερος κίνδυνος στην Ευρώπη των... ευρωεκλογών, εντοπίζεται στην Ελλάδα, δεδομένης της πιθανότητας πρόωρων εκλογών εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει μεγάλο μέρος της ψήφου. Όπως υπογράμμισε, μια ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, στις ευρωεκλογές αυτής της εβδομάδας, μπορεί να προκαλέσει "σοκ" στα στοιχεία ενεργητικού (χρεόγραφα, μετοχές, έντοκους τίτλους κ.α.) της Ευρώπης.

elladapolitiko220514

Τελευταία τροποποίηση στις 21:06 - 22 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.