ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα stress tests της ΕΚΤ δεν θα προστατεύσουν πλήρως τους ομολογιούχους

00:01 - 28 Μαϊ 2014 | Αναλύσεις
Τα stress tests της ΕΚΤ δεν θα προστατεύσουν πλήρως τους ομολογιούχους
Οι ομολογιούχοι των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες θα περάσουν από τα stress tests της ΕΚΤ, δεν θα αποφύγουν τις ζημιές, αν οι τράπεζες χρειαστούν την οικονομική ενίσχυση από τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της περιοχής.

Τα tests τα οποία θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα επιτρέψουν στις τράπεζες να αποφύγουν την πολιτική της ΕΕ για την στήριξη των κυβερνήσεων προς τις τράπεζες, όπως ανακοίνωσε ο Said Gert-Jan Koopman, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, δήλωσε ότι εξαιρέσεις από τους κανόνες μπορεί να υπάρξουν μόνο για ορισμένες τράπεζες που έχουν αποδεδειγμένα έλλειψη κεφαλαίων.

ago270514

Σύμφωνα με ένα νόμο που ψηφίστηκε φέτος, οι κυβερνήσεις μπορούν να παρέχουν "προληπτική" βοήθεια, χωρίς να υπάρξει λουκέτο, στις τράπεζες που δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια ιδιωτικά μετά τα stress tests. Ωστόσο, αυτό δεν θα μεταβάλλει τους υφιστάμενους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, oι οποίοι λένε ότι τις ζημιές θα τις υποστούν πρώτα οι μέτοχοι και οι πιστωτές, πριν εισρεύσει το κρατικό χρήμα, όπως τονίζει ο Koopman.

 

Καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αναλάβει την άμεση εποπτεία των περίπου 130 τραπεζών της ευρωζώνης, από την BNP Paribas μέχρι την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, με αρχή τον προσεχή Νοέμβριο, οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να διενεργήσουν τα πιο σκληρά τεστ αντοχής, σε μια προσπάθεια να διορθώσουν την χαμένη αξιοπιστία που προκάλεσαν τα πολύ "μαλακά" stress tests του 2010 και του 2011, τα οποία δεν είχαν καταφέρει να αποκαλύψουν τις αδυναμίες των τραπεζών που αργότερα κατέρρευσαν.

agor270514

Οι ρυθμιστικές αρχές περπατούν σε τεντωμένο σχοινί, δεδομένου ότι οι έλεγχοι πρέπει να είναι αρκετά σκληροί για να είναι αξιόπιστοι, αλλά όχι τόσο σκληροί που θα πυροδοτήσουν έναν νέο γύρο μετάδοσης μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

 

Το bail-in για τους junior ομολογιούχους είναι μία περίπλοκη υπόθεση, όπως επισημαίνει ο Nicolas Veron, οικονομολόγος του think-tank, Bruegel. "Είναι μια μεγάλη πρόκληση επειδή οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις υπερβαίνουν αυτό που κάποια κράτη- μέλη είναι έτοιμα να κάνουν τώρα, και εκτός από αυτό, δεν είναι σαφές αν η Κομισιόν και η ΕΚΤ συμφωνούν", προσθέτει.

 

Ο Koopman δήλωσε ότι οι τράπεζες που θα αποτύχουν στο δυσμενές σενάριο, ενώ θα περάσουν το βασικό, θα είναι επιλέξιμες για την "προληπτική" ανακεφαλαιοποίηση, χωρίς να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εξυγιάνσης πλήρους κλίμακας, που απαιτείται για τις τράπεζες που είναι πολύ προβληματικές για να παραμείνουν στην αγορά.

ag270514

Τελευταία τροποποίηση στις 00:57 - 28 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.