ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Fed θα προκαλέσει την επόμενη παγκόσμια κρίση

00:01 - 27 Ιουν 2014 | Αναλύσεις
Η Fed θα προκαλέσει την επόμενη παγκόσμια κρίση
Η υπερβολικά υποστηρικτική προς την οικονομία πολιτική που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μπορεί να πυροδοτήσει την επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως προειδοποιεί ο βετεράνος της αγοράς, καθηγητής του Yale και πρώην μεγαλοστέλεχος της Morgan Stanley, Stephen Roach.

"H συγκεκριμένη νομισματική πολιτική, αγνοεί τις πιέσεις της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και το τι σημαίνουν για τις αγορές των assets και τις πιστωτικές αγορές διεθνώς, είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξεταστεί σοβαρά", δήλωσε ο Roach.

afedoikonomi260614

Ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ανήλθε σε 4,33 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινωθήκαν την Τετάρτη, σχεδόν 0,90 τρισεκατομμύρια δολάρια αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Έχει διογκωθεί σημαντικά από την εισαγωγή της ποσοτικής χαλάρωσης για την τόνωση της οικονομίας, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-08.

 

Πέρυσι, η Fed αγόραζε 85 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενυπόθηκους τίτλους και ομόλογα κάθε μήνα, πριν προχωρήσει σε μειώσεις στις αρχές του 2014. Τον Ιούλιο, θα αγοράσει συνολικά 35 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

 

"Τώρα έχουμε τέτοια απόσταση από τα βάθη των γεγονότων στον απόηχο της Lehman Brothers που πρέπει να σκεφτόμαστε την επόμενη κρίση", είπε ο Roach. "Όσο η Fed παραμένει υποστηρικτική προς την οικονομία, όπως υπονοεί και ο ισολογισμός της, είναι ένας καλός λόγος για να αμφισβητήσει κανείς τη δέσμευσή της στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο χάος", πρόσθεσε ο ίδιος. 

 

Οι φόβοι του Roach είναι ανάλογοι με εκείνους του αμερικανού δισεκατομμυριούχου, Wilbur Ross, ο οποίος προειδοποίησε ότι η υπερ-χαλαρή νομισματική από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχει δημιουργήσει την "απόλυτη φούσκα" στο δημόσιο χρέος.

afedoikonom260614

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.