ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως ο αναβαλλόμενος φόρος απαξιώνει τα warrants και "φορτώνει" ζημίες το ΤΧΣ

00:02 - 17 Οκτ 2014 | Αναλύσεις
Πως ο αναβαλλόμενος φόρος απαξιώνει τα warrants και "φορτώνει" ζημίες το ΤΧΣ
Το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο τεχνικά, όμως το αποτέλεσμα είναι πως με τις νέες τροποποιήσεις του αναβαλλόμενου φόρου οδηγούνται σε περεταίρω απαξίωση τα περίφημα τραπεζικά warrant, ή αλλιώς τα δικαιώματα ανταλλαγής με μετοχές, σε συγκεκριμένες τιμές και σε ορισμένα χρονικά διαστήματα.

Όπως ενδεχομένως ζημία θα υποστεί και το ΤΧΣ που έχει στα χέρια του μετοχές τραπεζών που θεωρητικά θα τις ανταλλάξει με warrants σε τιμές υψηλότερες από τις τρέχουσες και πλέον εγκυμονεί ο κίνδυνος να μείνουν στα αζήτητα.


Ειδικότερα από την στιγμή που το Δημόσιο θα έχει την υποχρέωση και ταυτόχρονα το δικαίωμα, να καλύπτει τυχόν κενά που θα προκύψουν στους ισολογισμούς των τραπεζών τα επόμενα χρόνια, με αντάλλαγμα warrants. Σε συνδυασμό με την διαφορετική σχέση ανταλλαγής των καινούριων έναντι των παλαιών, δημιουργεί ανισορροπία που πλήττει τα παλαιά δικαιώματα, που σημειωτέον βρίσκονται σε διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο.


Ήδη στο ταμπλό του XA μόνο το warrant της Alpha Bank παραμένει «in to the money» και με απλά λόγια συμφέρει τον κάτοχό του να το εξασκήσει, ενώ τα warrants της Πειραιώς και της Εθνικής έχουν τρέχουσα αποτίμηση χαμηλότερη από το «strike price», δηλαδή τις αναγραφόμενες τιμές εξάσκησης.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν άνθρωποι της αγοράς μετά την αναψηλάφηση των νέων ρυθμίσεων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη λάθος χειρισμό από την πλευρά των τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ.


Σύμφωνα με την τροπολογία ο αναβαλλόμενος φόρος θα μετατρέπεται σε φορολογική απαίτηση έναντι του Δημοσίου από τα πιστωτικά ιδρύματα προαιρετικά. Από την πλευρά τους οι τράπεζες για να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει να συγκαλέσουν γενική συνέλευση στην οποία απαιτείται αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία.


Κάθε τράπεζα για το χρόνο που έχει ζημιά και παράλληλα ο φόρος εισοδήματος του έτους δεν επαρκεί για ολοσχερή συμψηφισμό της απαίτησης και κατά το μέρος που αυτή δεν έχει συμψηφισθεί, η τράπεζα έχει πλέον άμεσα εισπράξιμη απαίτηση έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Σε αυτή την περίπτωση η τράπεζα υποχρεούται να εκδώσει δωρεάν παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (warrants) οι οποίοι θα ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και θα αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές αγοραίας αξίας ίσης με 110% του ποσού της εισπρακτέας φορολογικής απαίτησης. Ενώ οι παραπάνω τίτλοι θα είναι μετατρέψιμοι σε μετοχές . Οι υφιστάμενοι μέτοχοι όμως έχουν εντός ευλόγου διαστήματος δικαίωμα εξαγοράς τους κατά την αναλογία συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο κατά το χρόνο έκδοσης των τίτλων.

 

Α.Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 17:32 - 16 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.