ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ινστιτούτο Bruegel: Πόσα λεφτά θα χρειαστεί η Ελλάδα

01:01 - 12 Μαρ 2015 | Αναλύσεις
Ινστιτούτο Bruegel: Πόσα λεφτά θα χρειαστεί η Ελλάδα
Το φημισμένο Ινστιτούτο Bruegel υπολόγισε τα ποσά που απαιτούνται για να καλυφθούν μέχρι το τέλος του 2015 οι υποχρεώσεις της χώρας.

 

 

 

Στην αφετηρία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της «ομάδας των Βρυξελλών», όπως αποκαλείται η (παλαιά) τρόϊκα, προκειμένου η Αθήνα να παρουσιάσει τιμολογημένα μέτρα και να προσδιοριστούν οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας, το φημισμένο Ινστιτούτο Bruegel υπολόγισε τα ποσά που απαιτούνται για να καλυφθούν μέχρι το τέλος του 2015 οι υποχρεώσεις της χώρας.

Δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, πέραν των τακτικών κρατικών δαπανών, είναι προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα T-bills, το Ινστιτούτο εκτιμά ότι τα προβλήματα ξεκινούν από τον Μάρτιο, στον οποίον ήδη διαπιστώνονται συμπτώματα ασφυξίας, ενόσω πρέπει να καλυφθούν οι τρεις δόσεις προς το ΔΝΤ. Το συνολικό ποσό είναι της τάξης των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ κατατμημένο σε τρεις δόσεις.

Παράλληλα στις 13 και 20 Μαρτίου ωριμάζουν τα T-bills ύψους 1,3 δισ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ , αντιστοίχως. Ακολουθούν δύο μήνες σχετικής νηνεμίας, Απρίλιος-Μάιος για να ξανασφίξει ο κλοιός τον Ιούνιο και κυρίως τον Αύγουστο που η ελληνική πλευρά έχει να αποπληρώσει δύο μεγάλες δόσεις προς το ΔΝΤ.

 

Η εσωτερική «λυπητερή»

Ανεξάρτητα από τους λογαριασμούς με τους δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση έχει ανελαστικές υποχρεώσεις στο εσωτερικό με τις τακτικές πρωτογενείς δαπάνες που πρέπει να καλυφθούν μέσα στο 2015. Σύμφωνα με τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους, οι πρωτογενείς δαπάνες φτάνουν στο ύψος των 42 δις. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες του κράτους φτάνουν στα 56 δις. ευρώ.

Από αυτές, μάλιστα, το 78% των πρωτογενών δαπανών αφορούν στην καταβολή μισθών, συντάξεων, ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας. Ενδεικτικά για τον Μάρτιο που είναι οδύσκολος μήνας της κυβέρνησης, θα πρέπει να πληρωθούν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μισθούς και συντάξεις και άλλα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική προστασία.

 

Και όπως σημειώνεται στο άρθρο, αυτού του είδους οι δαπάνες δεν μπορούν να μειωθούν ή να αποφευχθούν σε περίπτωση έλλειψης ρευστότητας ή τουλάχιστον όχι χωρίς να έχουν σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο.

bruegel03

 

Να ελεγχθούν ξανά τα «τεφτέρια»

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μάριο Ντράγκι φέρεται να είπε στον Γιάννη Βαρουφάκη ότι χρειάζεται να εξεταστούν τα βιβλία της ελληνικής κυβέρνησης για να αποτυπωθούν τα χρηματοδοτικά ελλείμματα. Στην πραγματικότητα ουδείς αυτήν τη στιγμή έχει ξεκάθαρη εικόνα για τα κρατικά ταμεία στην Ελλάδα, επισημαίνει το Ινστιτούτο, και τούτο, εξαιτίας της απουσίας δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

 

Από πλευράς του ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως τα πράγματα δεν είναι ειδυλλιακά ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις δυνατότητες και τις αντοχές της χώρας. Έτσι εξηγείται η αμφισημία του, όταν προ ημερών είχε τονίσει πως ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά, δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα συμβεί το ίδιο και με τους διεθνείς πιστωτές. Μέσα στο Μάρτιο, η κυβέρνηση μπορεί να βρει περίπου ένα δισεκατομμύριο από τα αποθεματικά των ταμείων, αλλά και πάλι αυτό δεν λύνει τα προβλήματά της αν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές.


Συνοψίζοντας το Ινστιτούτο, συμπεραίνει, ότι όπως συνέβη και στο παρελθόν, ο ελληνικός προϋπολογισμός παρουσιάζει σημαντική υστέρηση εσόδων, γεγονός που το αρμόδιο υπουργείο αποδίδει στην παράταση της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015.

bruegel04

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:38 - 12 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.