ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BofA: Καλά και κακά σενάρια για την Ελλάδα

21:47 - 25 Μαρ 2015 | Αναλύσεις
BofA: Καλά και κακά σενάρια για την Ελλάδα
Τρία σενάρια -ένα καλό, ένα κακό και ένα καταστροφικό- για την Ελλάδα εξετάζει σε έκθεσή της η Bank of America Merill Lynch, υποστηρίζοντας ότι οι αναλυτές της εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα το καλό σενάριο για την Ελλάδα - που έχει μόλις 2 εβδομάδες για να πείσει την Ευρώπη ότι παραμένει πιστή στην υπόσχεσή της για μεταρρυθμίσεις- είναι να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας την πορεία του πρώην ηγέτη της Βραζιλίας, Lula, ο οποίος εμφάνισε εντυπωσιακές επιδόσεις παρά την αρχική ανησυχία της αγοράς.


Του προτείνει συνεπώς να δεσμευτεί και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, να παραμείνει στην ευρωζώνη ώστε να ξεκινήσει να βλέπει θετικές εκπλήξεις στον τομέα της ανάπτυξης αλλά και να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές.


Το κακό σενάριο, επισημαίνει η BofA Merrill Lynch, είναι να υπάρξει μία προσωρινή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, με την χώρα να κάνει αρκετά ώστε να πείσει τους εταίρους να την κρατήσουν εντός ευρώ και τους Ευρωπαίους να αποδεσμεύουν για την χώρα τα κεφάλαια που χρειάζεται την αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων. Αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι μη βιώσιμο.


Τέλος το άσχημο σενάριο είναι να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών γεγονός που θα οδηγήσει σε bank run, capital controls και τελικά σε έξοδο από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να βρεθεί κοντά είτε στο κακό, είτε στο άσχημο σενάριο πριν έρθει τελικά το καλό σενάριο. Στην περίπτωση όμως αυτή η κατάσταση στη χώρα θα έχει επιδεινωθεί αισθητά.


Το βασικό σενάριο της BofA Merril Lynch για την Ελλάδα είναι ότι θα επιλέξει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που θα της επιτρέψει να παραμείνει στο ευρώ, αλλά προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος για το κακό και το άσχημο σενάριο έχει αυξηθεί. Οι αναλυτές μάλιστα προειδοποιούν ότι τη χώρα μπορεί να χρειάζεται ένα "σοκ" που θα την αναγκάσει σε συναίνεση ώστε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.


Το αισιόδοξο σενάριο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στηρίζεται στην ισχυρή στήριξη του ευρώ από τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, προειδοποιεί πως πρέπει κάτι να αλλάξει άμεσα στις μεταρρυθμίσεις ώστε να επιστρέψει η χώρα σε μια θετική τροχιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:23 - 26 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.