ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευκαιρίες για έμπειρους επενδυτές από την Saxo Bank

14:27 - 02 Απρ 2015 | Αναλύσεις
Ευκαιρίες για έμπειρους επενδυτές από την Saxo Bank
Οι έμπειροι επενδυτές αναζητούν πάντα νέους τρόπους για να διατηρούν και να βελτιώνουν το χαρτοφυλάκιο τους, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στις μετοχές, όπου βλέπουμε τους επενδυτές να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο διάφορες τεχνικές για να ενισχύουν τις αποδόσεις τους, τόσο σε ανοδικές όσο και σε πτωτικές αγορές, ενώ την ίδια στιγμή αναζητούν τρόπους να μειώσουν τα κόστη και τις προμήθειες που προκύπτουν από τη συνεργασία με παραδοσιακές χρηματιστηριακές εταιρείες.

 

Του  Δημήτρη Μίχου, Επικεφαλή της Saxo Bank Greece

 

Ένα από τα προϊόντα που έχουν κερδίσει έδαφος την τελευταία δεκαετία είναι τα Συμβόλαια επί της Διαφοράς (τα λεγόμενα CFDs, όπως προκύπτει από την αγγλική ορολογία Contracts for Difference), τα οποία παρέχουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να πραγματοποιούν συναλλαγές ανάλογα με τις δικές τους εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί μια μετοχή, χωρίς να έχουν στην κατοχή τους το υποκείμενο προϊόν. Με άλλα λόγια, πραγματοποιώντας συναλλαγές σε CFDs, ένας επενδυτής μπορεί να καταγράψει κέρδη προβλέποντας εάν ένα προϊόν (μετοχή, συναλλαγματική ισοτιμία, εμπόρευμα, χρηματιστηριακός δείκτης, κ.λπ.) θα κινηθεί ανοδικά ή πτωτικά χωρίς να έχει στην κατοχή του τον συγκεκριμένο τίτλο. Τα CFDs επιτρέπουν στους επενδυτές να αξιοποιούν τόσο τις ανοδικές τάσεις (ανοίγοντας θέσεις αγοράς), όσο και τις πτωτικές (ανοίγοντας θέσεις πώλησης) σε υποκείμενα επενδυτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να πραγματοποιούν συναλλαγές με χαμηλότερο κόστος.

 

Αυτή ακριβώς η δυνατότητα που προσφέρουν τα CFDs για άνοιγμα θέσης αγοράς (αυτό που στην επενδυτική καθομιλουμένη ονομάζουμε «go long») ή για άνοιγμα θέσης πώλησης (αντίστοιχα «go short»), ανάλογα με την άποψη τους για τις μελλοντικές κινήσεις της αγοράς, είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς επενδυτές. Εάν ένας επενδυτής ανοίξει θέση αγοράς, αγοράζοντας ένα CFD, αυτό αντικατοπτρίζει την αγορά του υποκείμενου τίτλου και ως εκ τούτου ο επενδυτής μπορεί να αναμένει όφελος εάν ο τίτλος -π.χ. μία μετοχή- ανέβει. Αντίστοιχα ο επενδυτής μπορεί να επιλέξει να ανοίξει θέση πώλησης, πουλώντας ένα CFD και να αποκομίσει κέρδη, καθώς θα έχει τοποθετηθεί στην πτώση της τιμής της μετοχής ή του χρηματιστηριακού δείκτη που θα έχει επιλέξει. Πολλοί επενδυτές χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική ως εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου ενός χαρτοφυλακίου. Για παράδειγμα, μπορεί το 80% ενός χαρτοφυλακίου να αφορά σε θέσεις αγοράς σε μετοχές και το υπόλοιπο 20% να αφορά σε αντιστάθμιση κινδύνου, μέσω θέσεων πώλησης, με στόχο την προστασία απέναντι στην πιθανότητα πτώσης της αγοράς.

 

Επιπλέον, στα βασικά πλεονεκτήματα των συναλλαγών σε CFDs συγκαταλέγεται και ο υψηλός βαθμός μόχλευσης, με τα απαιτούμενα περιθώρια ασφάλισης συχνά να ξεκινούν μόλις από το 2%. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται λιγότερα κεφάλαια για να υπάρξει απόδοση από τη συναλλαγή, σε σχέση με τα κεφάλαια που θα απαιτούνταν για την αγορά του ίδιου του υποκείμενου προϊόντος. Τα CFDs είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και πλέον είναι διαθέσιμα όχι μόνο για μετοχές, αλλά και για εμπορεύματα, ομόλογα, ισοτιμίες νομισμάτων, όπως επίσης και για βασικούς παγκόσμιους δείκτες. Δημοφιλή στους επενδυτές είναι ακόμη και τα CFDs για βιομηχανικούς τομείς. Τα CFDs προσφέρονται συνήθως σε μία ενιαία πλατφόρμα και τα προϊόντα αυτά έχουν γίνει το ορόσημο της νέας γενιάς πρωτοποριακής πλατφόρμας διαδικτυακών συναλλαγών.

 

Από άποψη στρατηγικής, η αγορά των CFDs Εμπορευμάτων δεν αντιμετωπίζει περιορισμούς από τους κανόνες του short selling, και δεδομένου ότι οι τίτλοι δεν έρχονται στην κατοχή του επενδυτή, δεν υπάρχουν κόστη δανεισμού ή κόστη shorting.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ οι συναλλαγές στα CFDs προσφέρουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερες αποδόσεις, οι απώλειες μεγεθύνονται σε σύγκριση με άλλα προϊόντα χαμηλότερης μόχλευσης. Οι περισσότερες εταιρείες που εξειδικεύονται στη διαπραγμάτευση των CFDs (CFD brokers), προσφέρουν εντολές παρόμοιες με αυτές των παραδοσιακών brokers, όπως οι εντολές stop, limit και οι σχετιζόμενες εντολές. Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να πραγματοποιούν σε βάθος έλεγχο και επενδυτική έρευνα, όπως και στις υπόλοιπες επενδυτικές τεχνικές.

 

Σε κάθε περίπτωση, όπως ισχύει για όλα τα επενδυτικά προϊόντα, είναι σημαντικό και εδώ οι επενδυτές να ενημερώνονται αναλυτικά για τη λειτουργία των CFDs και να  κατανοούν πλήρως όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συναλλαγών στο προϊόν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας, όπως είδαμε φέτος από τα μέσα Ιανουαρίου, και οι εταιρείες διαδικτυακών συναλλαγών, όπως η Saxo Bank, δίνουν μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των επενδυτών. Στόχος μας είναι να είμαστε η πρώτη  επενδυτική πλατφόρμα για τους πελάτες μας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επιτρέποντας τους να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις παγκόσμιες αγορές.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:34 - 02 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.