ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έως και 1,5 δισ. ευρώ δημόσια έσοδα από την μεγαλύτερη χρήση data στην Ελλάδα

20:01 - 02 Απρ 2015 | Αναλύσεις
Έως και 1,5 δισ. ευρώ δημόσια έσοδα από την μεγαλύτερη χρήση data στην Ελλάδα
Σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και αύξηση των δημοσίων εσόδων ακόμα και κατά 1,5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να επιφέρει η τόνωση της χρήσης δεδομένων και η άρση των αντικινήτρων στη χρήση κινητών υπηρεσιών, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) για τον Κλάδο Κινητής για τα έτη 2013 - 2014.

Σύμφωνα με την μελέτη, μια πιθανή μελλοντική σύγκλιση της Ελλάδας με τις χώρες - μέλη της Ε.Ε. στη διείσδυση της χρήσης δεδομένων θα μπορούσε να προσθέσει στο ελληνικό ΑΕΠ έως και +1,9% έως το 2019.

 

Η μελέτη, την οποία δημοσιοποίησε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, σημειώνει ότι η μόνη πηγή εσόδων με δυναμική είναι τα έσοδα από δεδομένα (data revenues), τα οποία αποτέλεσαν το 10,1% των συνολικών εσόδων των παρόχων στην Ελλάδα το 2013, ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Την υστέρηση της χώρας υπογραμμίζει το γεγονός ότι και το 4ο τρίμηνο του 2014, ο δείκτης δεδομένων (Mb) προς λεπτά ομιλίας ήταν 0,63 στην Ελλάδα, έναντι 1,71 του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

 

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος της σύγκλισης στη χρήση δεδομένων, είναι η επίλυση θεμάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση σταθμών βάσης και η ελάφρυνση από το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας. Ειδικά η μείωση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας ισούται με μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων.

 

Φορολογικά "βάρη"

 

Βασικός παράγοντας στην καθυστέρηση της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών από τους καταναλωτές, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι το υπερβολικό φορολογικό βάρος (ΦΠΑ + Ειδικό Τέλος) στις κινητές επικοινωνίες, το οποίο κυμαίνεται από 12% έως 20% του ύψους του λογαριασμού. “Αυτό το καθεστώς φορολόγησης συντελεί σημαντικά στη διατήρηση των συνολικών υψηλών τιμών, που πληρώνουν οι καταναλωτές, συγκριτικά με την Ε.Ε.”, αναφέρει η μελέτη του ΟΠΑ.

 

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, τα συνολικά δημόσια έσοδα θα μεγιστοποιηθούν, αν το ειδικό τέλος μειωθεί κατά 50% (μαζί με τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα) ή κατά 20% (χωρίς τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα), ενώ ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης νέων υπηρεσιών από τους πολίτες και αντίστοιχη αύξηση των φορολογικών εσόδων.

 

Να σημειωθεί ότι, μετά την τελευταία αύξηση του ειδικού τέλους, τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά 40% από το 2009 (€221 εκατ. το 2014 από €375 εκατ. το 2010).

 

Ένα ακόμη σημείο στη μελέτη, που συνηγορεί στη μείωση του ειδικού τέλους είναι η επισήμανση ότι ενώ η Ελλάδα δεν υστερεί στην προσφορά υποδομών (π.χ. είναι 9η/14η στην Ευρώπη στην πληθυσμιακή κάλυψη δικτύων 3G/4G), η χρήση των υποδομών αυτών υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου (π.χ. η διείσδυση mobile broadband είναι 36%, έναντι 62% στην Ευρώπη). Αυτό σημαίνει ότι, ενώ υπάρχει προσφορά από τις εταιρείες, δεν υπάρχει ζήτηση από τους καταναλωτές.

 

Πάντως, η μελέτη του ΟΠΑ διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες τιμές στην Ε.Ε. σε φωνή, προ φόρων, αφού - από το 2008 έως σήμερα - οι μειώσεις έχουν φτάσει το 67% στη φωνή (κόστος ανά λεπτό ομιλίας). Στα δεδομένα αντίστοιχα, από το 2008 οι μειώσεις στις τιμές έχουν φτάσει το 90% (κόστος ανά Mb).

 

Αυξημένες επενδύσεις κατά 21%

 

Όσον αφορά στην πορεία του κλάδου την περίοδο 2013 - 2014, η μελέτη διαπιστώνει ότι, παρά τη συνολική μείωση των εσόδων κατά 54% και τoυ EBITDA κατά 57% από το 2007, ο τομέας εξακολουθεί να αποτελεί πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Το 2014 οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 21% και ανήλθαν σε €309 εκατ. (16% των εσόδων και 42% του EBITDA), ενώ επενδύθηκαν επιπλέον €381 εκατ. για την απόκτηση αδειών χρήσης φάσματος. Αθροιστικά, οι επενδύσεις για εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και για τις άδειες ξεπέρασαν το 93% του EBITDA των εταιρειών.

 

Επιπλέον, οι κινητές επικοινωνίες συνεισέφεραν, άμεσα και έμμεσα, 7% του ΑΕΠ της χώρας (€12,5 δις το 2014), ενώ δημιούργησαν και υποστήριξαν 41.600 θέσεις εργασίας. Η άμεση συνεισφορά στα δημόσια έσοδα, για το 2014, έφτασε συνολικά τα €701 εκατ. (φόροι και ασφαλιστικές εισφορές), ενώ μαζί με την έμμεση συνεισφορά έφτασε το €1.239 εκατ.

 

kinhta

Τελευταία τροποποίηση στις 20:38 - 02 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.